Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Mart 2018 09:22

Dolar 9 Mart kaç TL, ne kadar? Dolar güncel fiyatları haftanın son gününde ne kadar?

Dolar ne kadar oldu, kaç TL? 9 Mart Dolar/TL fiyatı haberimizde. Avrupa Merkez Bankası kararının etkisiyle dün tarihi zirvesini gören euro gün sonunda kazanımlarını geri vermişti. Dolar güncel fiyatları ve dolar yorumları burada.

Dolar 9 Mart kaç TL, ne kadar? Dolar güncel fiyatları haftanın son gününde ne kadar?
dolar,,dolar fiyatı,

Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin zaten yatırım yapılabilir seviyenin altında olan kredi notunu sürpriz şekilde bir kademe daha düşürmesinin ardından dolar/TL'de sınırlı yükseliş gözlenirken, faizlerde yukarı hareket devam etti. Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) gelen açıklamaların ardından euro/TL ise tarihi zirveyi gördü.

Bankacılar, Türk Lirası'nın diğer EM para birimlerinden negatif ayrışmadığını ancak son günlerde yüksek bir seyir izleyen euro/TL de ECB'nin açıklamasından gerektiğinde tahvil alımlarını artırma ifadesini çıkarmasının etkili olduğunu belirtti.

ECB nedeniyle euro/dolar bugün 1.2446'ya kadar yükseldi" dedi. Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugün yaptığı toplantıda aşırı gevşek para politikası yaklaşımını değiştirmedi ancak yaptığı açıklamada gerektiğinde tahvil alımlarını artırma ifadesini çıkardı. ECB böylece ekonomiye verdiği desteği azaltmaya ilişkin küçük bir adım attı.

Öte yandan Draghi toplantı sonrası açıklamalarında para politikasının gelişmelere tepki vermeye devam edeceğini ve arz-talep kaynaklı enflasyonun zayıf seyrini sürdüreceğini belirtti.

Bu açıklamanın ardından euro, dolar karşısındaki kazançlarını büyük oranda geri verdi. Euro/dolar paritesindeki gerileme ile euro/TL de yönünü aşağı çevirdi.

Dün euro/TL 4.74 seviyesini aşarak yeni tarihi zirvesini gördükten sonra günü 4.72 seviyesinden kapatmıştı. Euro sabah 07:20 sularında 4.7130 civarında seyrediyor.

Donald Trump'ın ithal alüminyum ve çeliğe yönelik gümrük vergisi artışı kararını imzalamasının ardından ABD piyasalarında Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,38, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0,45 ve Nasdaq Teknoloji yüzde 0,42 değer kazandı.

Dolar ise dünkü 3.82 seviyesini koruyor. Sabah saatlerinde dolar, 3.8274 TL'den işlem görüyor.

08.03.2018 tarihli Dolar Kuru Yorum ve Güncel DolarTL Analizleri

Yusuf Kavak, Araştırma Uzmanı – Dolar Kuru Yorumu
Dün gece uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, flaş bir karara imza attı ve Türkiye’nin kredi notunu “Ba1”den “Ba2”ye düşürdü. Not görünümünü “Durağan” olarak açıklayan kurum bir süredir Türkiye ile ilgili takvim belirlemiyor. Yurt içi tarafta diğer takip ettiğimiz önemli husus olan jeopolitik risk unsurları konusunda ise; bugün ABD’nin başkenti Washington’da Ortak Teknik Komite Toplantısı yapılacak. Suriye’de her iki ülkenin ayrı ayrı yürüttüğü operasyonların ortak yapılması konusunun ele alınacağı toplantılar sonrasında gelecek açıklamalar fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün yaptığı açıklamalarda: Afrin harekâtının Mayıs ayına kadar biteceğini söylerken, Irak Merkezi Hükümeti ile ortaklaşa sınır ötesi operasyon yapılacağını da açıkladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise ABD’nin yeni gümrük vergileri hamlesine dair olarak; konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıdıklarını ve gerekirse ABD’ye karşı aynı tedbirin uygulanacağını deklare etti. Günün kalanında; yurt içi tarafta önemli bir veri açıklanmayacakken, ABD’de ise İşsizlik Maaşı başvuruları takip edilecek. Moody’s kararının yansımaları, Ticaret Savaşları ve Suriye meselesi gibi haber akışlarının ön planda olacağı kur için teknik fiyatlamalar da etkili olabilir.

Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda; düşen kanalın kırılması sonrası 2,5 aydır süregelen dikdörtgen formasyon ana figür olarak takip edilmekte. Şuan için ilk takip ettiğimiz direnç noktası 3.8180 seviyesinde bulunmakta. Buranın geçilmesi halinde 3.8270 ve 3.8385 gibi diğer önemli dirençler izlenebilir. Aşağı tarafta 3.7975 altına geri çekilmelerde takip edebileceğimiz önemli destek noktalarımız ise 3.7860, 3.7725 ve 3.7690 seviyelerinde bulunmakta. (Işık FX)

Ekin Akbaş, Araştırma Yönetmeni – DolarTL Paritesi USDTRY Yorumu 
Tarımdışı İstihdam ve Kur Beklentimiz

Yarın Türkiye saatiyle 16:30’da ABD’den Şubat ayına ilişkin gelecek olan istihdam ve ücret artışları verilerini karşılıyor olacağız.

Ocak ayı tarım dışı istihdam artışı, 180,000’lik piyasa beklentisinin üzerinde gelerek 200,000 kişi artışı işaret etmişti. Aralık verisi ise 148,000 kişiden 160,000 kişiye revize edilmişti. Ortalama Saatlik Kazançlar verisi ise aylık bazda %0,3, yıllık bazda %2,9 olarak gerçekleşerek 2009 yılından bu yana en iyi artışını kaydetmişti. Ocak ayına ilişkin istihdam ve ücret artışları verilerinin beklentilerin üzerinde bir performans sergilemesinin ardından  dolar endeksi ve kurda hızlı bir yükseliş görülmüş, gelişmekte olan ülke para birimleri satış baskılarına maruz kalmıştı. Ayrıca, küresel hisse ve tahvil piyasalarında görülen satış dalgası, ABD Ocak ayı istihdam verilerinin açıklanmasının ardından tetiklenmişti.

ABD Şubat ayı istihdam verilerine ilişkin piyasa beklentileri ise şu şekilde:

Şubat ayı tarım dışı istihdam artışının 200,000 kişi olması bekleniyor.
İşsizlik oranının %4’ten %4,1’e gerilemesi bekleniyor. (2000 yılından bu yana en düşük seviye)
Saatlik ortalama kazançlar verisinin Şubat ayında aylık %0,2, yıllık bazda ise %2,8’lik bir artış kaydetmesi beklenmekte.
Yarının veri akışı içerisinde bir süredir olduğu gibi en çok dikkat edilecek unsur saatlik ortalama kazançlarda ne oranda bir artış gerçekleştiği olacak. Tam istihdam koşullarına oldukça yaklaşmış bir ABD ekonomisi ve %4,5’in altına gerilemiş bir işsizlik oranı çerçevesinde, Tarım Dışı İstihdam verisinde yaşanacak yükselişten çok ücret artışlarındaki performans çok daha önemli bir unsur olmaya devam ediyor.

Ortalama saatlik ücretlerdeki artışın beklentilerin üzerinde gelmesi ve yıllık ücret artışlarının %3 ve üzerinde gerçekleşmesi durumunda, ABD tahvil ve hisse senedi piyasaları açısından olumsuz bir fiyatlamayı beraberinde getirebilir ve ABD tahvil faizleri şu an için “ara vermiş” olduğu yükseliş hareketine devam edebilir. Böyle bir durumda küresel risk iştahı yeniden bozulacağından dolayı gelişmekte olan ülke piyasaları olumsuz etkilenecek ve kurlar üzerinde baskı oluşacaktır. Bu çerçevede USDTRY paritesinin 3,85 üzerinde kalıcı olmaya çalışması beklenebilir.
Ücret artışları verisinin beklentilerin altında kalması durumunda ise piyasada sınırlı bir dolar negatif bir fiyatlama oluşabileceğini düşünüyoruz. Verinin piyasa beklentilerini karşılayamaması durumunda dolar endeksinin 89 seviyesine doğru gerilemesi ve USDTRY paritesinin ise 3,78 seviyesine doğru kısmi bir geri çekilme gerçekleştirmesi beklenebilir.
Bu noktada, piyasadaki hareketin olumlu istihdam verisine daha fazla tepki vermesini, verilerin beklentilerin altında kalması durumunda ise piyasadaki dolar negatif hareketin görece sınırlı kalmasını beklediğimizi belirtmemizde fayda var.(Tacirler Yatırım)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...