Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Ekim 2021 09:18

Dolar bugün de rekor tazeledi: Gözler TCMB'nin 21 Ekim'de alacağı faiz kararında

Dolar rekorunu her gün yenilemeye devam ediyor. Dün 9,20 seviyesini aşan kur bu sabah 9,22 TL'yi de geçerek tarihi zirvesini güncelledi. Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities dolar fiyatının gelecek yıl 9,75'e yükselebileceğini açıkladı. In Touch Capital Markets’tan foreks analisti Piotr Matys ise faiz indirimlerinin devam etmesi ile TL'deki kayıpların süreceğini, enflasyonun daha da artacağını dile getirdi. Türk Lirası varlıklar şimdi ise 21 Ekim’deki TCMB PPK’ya odaklandı.

Dolar bugün de rekor tazeledi: Gözler TCMB'nin 21 Ekim'de alacağı faiz kararında
dolar,euro,döviz,Türk Lirası

Geçtiğimiz hafta ABD’den gelen Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin çok altında olması ve önceki gün açıklanan enflasyon verisinin yüzde 5,40 ile yüksek gelmesi sonrasında doların küresel piyasalarda değer kaybı hızlanırken, dolar endeksinin aşağı yönlü hareketi ile gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kazandı.

Fed’in tutanaklarında varlık alımlarının Kasım – Aralık’ta azaltılacağını açıklaması ve son yılların zirvesine çıkan enflasyonu geçici gördüklerini belirmesi tedirgin etmeye devam ediyor. Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kazanmaya devam etse de, Türk Lirası yurtiçindeki dinamiklerden dolayı yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun Çankaya’da görüşmesinin ardından TCMB'de 3 üye görevden alınmış yapılan atamalar doların ateşini daha da körüklemişti.

DOLAR REKORA DOYMUYOR

Bu gelişmelerle dolar/TL dün akşam 9,20 TL’yi aşarak rekorunu güncellerken, euro da tarihi seviyesi olan 10,76’ya bir adım daha yaklaşarak 10,70’ye dayandı. Haftanın son gününde ise dolar/TL tarihi zirvesini 9,2277'ye taşıdı. E-Euro/TL de 10,69'dan işlem görüyor.  

TD SECURİTİES: DOLAR GELECEK YIL 9,75’E YÜKSELEBİLİR

Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities Portföy Stratejileri Direktörü Cristian Maggio Bloomberg’e yaptığı açıklamada dolar/TL kurundaki son hareketlerin gelecekte gidilecek yönün sinyalleri olduğunu söyleyerek “Türkiye krizden krize gidiyor. Çoğu krizin doğası da siyasi. Düşünün bu daha bitmiş değil ve bu döngü her çeyrek tekrarlanıyor. Dolar/TL muhtemelen gelecek yıl 9,75 düzeyine kadar yükselebilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“FAİZ İNDİRİMİ TL’DEKİ KAYIPLARI DAHA DA ARTIRIR”

In Touch Capital Markets’tan foreks analisti Piotr Matys ise merkez bankasındaki görevden almaların TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun pozisyonunu daha da güçlendirdiğini ifade etti. Matys, faiz indirimlerinin devam edeceğini ve bunun da TL’deki kayıpları daha da artıracağını, ayrıca enflasyonu da yükselteceğini dile getirdi.

Matys eğer TL fazla değerli olsaydı faiz indiriminin meşru bir strateji olabileceğini ancak mevcut durumun böyle olmadığını belirterek, “Küresel emtia fiyatlarının yüksek olduğu ve daha da yükseleceği bir zamanda Türkiye’nin daha istikrarlı ve hatta daha güçlü bir para birimine ihtiyacı var” yorumunda bulundu.

GÖZLER 21 EKİM’DEKİ PPK TOPLANTISINDA

Eylül ayında yapılan 100 baz puanlık faiz indirimi sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha kırılgan olan Türk Lirası varlıklar şimdi ise 21 Ekim’deki TCMB PPK’ya odaklandı.

Teknik olarak incelendiğinde ise dolar fiyatlarında 9,30 seviyesinin direnç, 9,00 seviyesinin ise psikolojik destek olarak takip edilmeye devam edildiği kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...