Tgrt Haber
17 Eylül 2015 04:18

Dolar ‘Citi’lenince 3 TL’nin altına indi

Güneydoğu’da silahların susma ihtimali ile Citigroup’un 'TL sat Dolar+Euro sepeti al' pozisyonu için kâr realizasyonu vaktinin geldiğini duyurması doları 3 liranın altına çekti.

Dolar ‘Citi’lenince 3 TL’nin altına indi
dolar, citi,

İki gün önce 3.0710 ile tarihi zirvesini bulan dolar, dün üç koldan aşağı çekildi ve 3 liranın altına indi. Önceki gün Güneydoğu’da artan çatışmaların bir ateşkese dönüşme olasılığı ile çıktığı zirveden düşmeye başlayan dolar ABD Merkez Bankası’nın FED faiz artırmayabileceği haberi ile tüm gelişmekte olan para birimleri ile birlikte değer kazanmaya başladı. Dolara son tokadı Citigroup vurdu. Citigroup, yatırımcıları için yayımladığı notta, daha önce “TL satıp dolar ve Euro’dan oluşan sepeti al’ şeklindeki pozisyonu bozma zamanının geldiğini yazdı.

Bu raporla dolar gerileyince bazı yatırımcılar da bunu “Kur geri dönüyor” şeklinde algılayıp dolar satmaya başladı ve dolar hızla geri geldi. Dolar dün 2.9950 liraya kadar geriledi. Dün yüzde 1 değer kaybeden dolar 3 günde 7 kuruş düşmüş oldu. Türk Lirası ile birlikte Rus Rublesi yüzde 2.9 değer kazanırken Brezilya Reali yüzde 0.9 ve Güney Afrika Randı da yüzde 1.3 değerlendi.

BORSA % 1.3 YÜKSELDİ

Global borsalarda, FED’in faiz artışı yapmayacağı fiyatlaması ve Çin verilerinin desteğiyle yükseliş gözlenirken Borsa İstanbul da günü yüzde 1.33 yükselişle 74 bin 149 puanda tamamladı. Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Adnan Çekçen, “Global borsalarda bugün yükselişler var. Bunu FED öncesi pozisyon alma olarak görebiliriz” dedi.

BORSA VE BANKA 9 GÜN TATİL OLMAYACAK

Borsa İstanbul, Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkarılmasına karşın, 21-22 Eylül tarihlerinde tam gün, 23 Eylül (arife) günü ise yarım gün açık olacaklarını açıkladı. Aynı şekilde bankalar da söz konusu tarhi lerde açık olacak.

BÜYÜK GÜN BUGÜN

Sıkılaştırma politikasının geçerli olduğu 10 yıllık dönemin sona erip ermediği, FED Başkanı Yellen’in bugün saat 21.00’deki açıklamasıyla belli olacak. Morgan Stanley stratejistleri ve Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein, 1994 krizinden alınan dersler ve son verilerin faiz artışı kararını desteklemediğini belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...