Tgrt Haber
24 Aralık 2021 06:28

Dövizdeki düşüşü fiyata yansıtmayan cezasını çekecek

Hükûmet, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapanlara göz açtırmayacak. Stokçuluk yapanlara yönelik cezaları artıran kanun teklifinin Meclis Genel Kurulunda ocak ayının ilk haftası görüşülerek yasalaşması bekleniyor. Bununla beraber Ticaret Bakanlığı da 1 Ocak’tan itibaren denetimlerini sıkılaştıracak

Dövizdeki düşüşü fiyata yansıtmayan cezasını çekecek
dolar,döviz,market,zam,ekonomi

Dolar 10 liraya kadar düştü. Vatandaş indirim beklerken bazı marketler zamma devam etti. Birçok market kurdaki rekor düşüşü fiyatlarına uyarladı. Yükseliş sırasında fahiş zam yapan bazı firmalar, küçük miktardaki göstermelik indirimlerle vatandaşın gözünü boyamaya çalıştı. Zam yapanlar da dikkatten kaçmadı. Bir kısım market, ilerideki süreçte indirim oranını yüksek göstermek için fiyatlarını artırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Fiyat artışı ve stokçuluk yapanın gözünün yaşına bakılmayacak” sözleriyle bu konuda kararlı bir duruş sergilerken, stokçuluk yapanlara yönelik cezaları artıran kanun teklifinin Meclis Genel Kurulunda ocak ayının ilk haftası görüşülerek yasalaşması bekleniyor.

STOKÇULUK VE FAHİŞ FİYATA CEZA

Bununla beraber Ticaret Bakanlığı da 1 Ocak’tan itibaren denetimlerini sıkılaştırmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl kurulan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, pandemi döneminde mal ve hizmetin fiyatında fahiş artış yapanlara 500 bin TL’ye kadar ceza kesilebiliyordu. Yeni yılda denetimlerini sıkılaştırmaya hazırlanan Kurul ile Gelir İdaresi Başkanlığı, kur düşüşünü fiyatlarına yansıtmayan ve stokçuluk yapan iş yerlerine yüklü miktarlarda para cezası kesecek. Stokçuluk yaptığı tespit edilenlere 100 bin TL’den 2 milyon TL’ye kadar idari para cezası verilecek. Fahiş fiyat artışı yapanlara ise 100 bin TL’ye kadar para cezası kesilecek. Cezaların miktarı, işletmenin çapına, yaptığı fiile ve üretim hacmine göre değişecek.

Dövizdeki gerilemeye rağmen bazı marketler zam yapmaya devam etti. Süt ürünleri ve çaya gelen zamlara sosyal medya kullanıcıları tepki gösterdi.

DENETİMLER ARTACAK

Öte yandan Ticaret Bakanı Mehmet Muş konuya ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Bakan Muş açıklamada “Döviz kurlarındaki düşüşü, tedarik zincirinin her halkasında fiyatlara yansıtmayanlara karşı denetimlerimiz artarak devam edecek. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. İhlalde bulunanlara hukuki çerçevede en ağır cezaları vereceğiz. Vatandaşımızın hakkını, hukukunu kimseye çiğnetmeyiz” ifadelerini kullandı.

TARIM KREDİ FİYAT İNDİRDİ

Tarım Kredi Pazarlama ve Marketçilik AŞ Genel Müdürü Bayramali Yıldırım, döviz kurundaki düşüşün ardından girdi fiyatlarında indirim olmasını beklemeden fiyatları aşağı çektiklerini açıkladı. Yüzde 30’a varan indirimleri fiyatlara yansıttıklarını anlatan Yıldırım “Un fiyatlarımızı yüzde 27 aşağı çektik, ayçiçeği yağında yüzde 11 civarında indirim oldu, tuvalet kâğıtlarında yüzde 30’a yakın indirim yaptık. Temel ihtiyaçlarda indirimlerimizi hızlıca yaptık. Bu çalışmamız devam edecek” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...