Tgrt Haber
14 Ekim 2021 09:26

Dolar fiyatı 10 liraya koşarken TL varlıklarda baskı artıyor

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görüşmesinin ardından Merkez'de yapılan görev değişiklikleri ile dolar/TL tarihi zirvesini 9,18'e çıkardı. Sert yükselen dolar fiyatı bu sabah 9,16-9,17 aralığında hareket ediyor. Doların küresel piyasalarda değer kazanmasıyla gelişmekte olan ülkelerin para birimleri baskılanıyor. TCMB’nin Eylül ayında 100 baz puan faiz indirimine gitmesi sonrası Türk Lirası varlıklarda bu baskı daha sert yaşanıyor. İşte dolar ve euro fiyatlarında son gelişmeler...

Dolar fiyatı 10 liraya koşarken TL varlıklarda baskı artıyor
dolar,,Türk Lirası,,döviz,,euro,

Dün akşam piyasalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Şahap Kavcıoğlu’nun sürpriz buluşması ile hareketli saatler yaşadı.

Erdoğan Kavcıoğlu’nu Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Bu görüşmeden sonra Merkez Bankası'nda 3 isim görevden alınarak, 2 yeni isim atandı. Konu ile ilgili atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

6 HAFTADA YÜZDE 10 DEĞER KAZANDI

Bu gelişmelerin ardından gün içinde tarihi zirveyi 9,10 ile gören dolar/TL kuru yeni rekorunu 9,1885 olarak güncelledi. Euro/TL de tarihi zirvesi olan 10,76’ya yaklaşarak 10,66 TL’ye yükseldi. Son altı haftadır yüzde 10 değer kazanan dolar kuru 14 Ekim gününe yükseliş ile başladı. Dolar/TL şu sıralar 9,17 TL’den işlem görürken, euro da 10,65 lira seviyesinde bulunuyor.

TL VARLIKLARDA BASKI ARTIYOR

Doların küresel piyasalarda değer kazanmasıyla gelişmekte olan ülkelerin para birimleri baskılanıyor. TCMB’nin Eylül ayında 100 baz puan faiz indirimine gitmesi sonrası Türk Lirası varlıklarda bu baskı daha sert yaşanıyor. Son haftalarda Reuters’te Kavcıoğlu hakkında çıkan haber sonrasında 9,00 lira eşiğine gelen Dolar/TL, Kavcıoğlu’nun Meclis’te yaptığı sunum ve ‘faiz indiriminin kur baskısıyla alakalı olmadığını’ açılaması ile tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 9,05’i gördü. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de yüzde 1,60 seviyelerine kadar yükselmesi ile Türk Lirası varlıklarda değer kaybı hızlandı. Son olarak dün ABD enflasyon verisinin beklentilerin üstünde gelmesi sonrasında Dolar / TL paritesi 9,10 ile zirveyi daha da yukarı taşımıştı.

DOLAR BEKLENTİLERİ KÖTÜMSER

Piyasada genel görüş ise doların yıl sonunda 10 TL sınırında olacağı yönünde.

İsviçre bankası UBP doların 2022 yılının Haziran ayında 10,25 TL’ye, önümüzdeki yıl sonunda ise 11 TL’ye çıkmasını beklediğini duyurmuştu. İngiltere merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics de doların 2022 yılı sonunda 10,50 TL’ye yükseleceği tahmininde bulundu. Analistler, ham madde fiyatlarındaki hızlı yükselişe bağlı olarak devam eden enflasyon endişelerinin küresel dolar talebini arttığını belirtti.

Hükümetin Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında açıkladığı tahminde ise bu yılın ortalama dolar kuru 8,30 TL olacak. Kur 2022'de ortalama 9,27 TL, 2023'te ise 9,77 TL, 2024'te 1027 TL varsayıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...