Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Eylül 2021 09:32

Dolar fiyatı için gergin hafta: TCMB faiz sözünü tutacak mı? (23 Eylül 2021 dolar fiyatı)

Fed'in varlık alımlarını bir sonraki toplantıda başlatabileceği işaretini vermesinin ardından güçlenen doların etkisiyle 8,66 seviyesine yükselen dolar fiyatı, TCMB'nin faiz kararını açıklayacağı günde 8,66-8,67 seviyesinden işlem görüyor. Enflasyon yüzde 19,25 ile politika faizinin üzerine çıkarken şimdi gözler 'Gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz' diyen TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na çevrildi.

Dolar fiyatı için gergin hafta: TCMB faiz sözünü tutacak mı? (23 Eylül 2021 dolar fiyatı)
dolar,TCMB,Fed,döviz,dolar kuru,Dolar TL parite

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Fed kararı ile birlikte açıklanan tahminlerde, ilk faiz artırımı için beklenti 2022'ye çekilirken, 2023 için 4 faiz artırımı öngörüldü.

Varlık alımlarında bir azaltım için kapının aralandığına işaret edilen toplantının ardından konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, "Eğer istihdam ve enflasyon hedeflerine doğru ilerleme beklendiği gibi devam eder ise, varlık alımlarının hızında bir yavaşlatmaya karar vermek yakında gerekli olabilir" dedi.

SIRADA TCMB FAİZ KARARI VAR

Haftanın en önemli ikinci gündem maddesi ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararı olacak. Saat 14.00'te açıklanacak faiz kararına ilişkin piyasanın beklentisi yüzde 19,00 seviyesinde korunacağı yönünde oluştu. Enflasyon yüzde 19,25 ile politika faizinin üzerine çıkarken gözler 'Gerçekleşen ve beklenen enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz' diyen TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na çevrildi.

TCMB, Mart ayında 100 baz puanlık faiz artırımı beklentisine karşın 200 baz puanlık artırım kararı ile faizi yüzde 19,00'a yükseltmiş, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise faizi beklentilere  paralel olarak yüzde 19,00 seviyesinde sabit bırakmıştı.

IIF 200 BAZ PUAN İNDİRİM BEKLİYOR

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), 23 Eylül'de TCMB'den 50 baz puanlık faiz indirimi beklediğini açıklamıştı. Türkiye'de büyüme kaygılarının enflasyona ağır basıyor göründüğünü ve bu nedenle de 2021'in geri kalanında toplamda 200 baz puanlık faiz indirimi beklediklerini belirten IIF, indirim döngüsünün 23 Eylül'de başlamasını öngördü.

ERDOĞAN FAİZ İNDİRİMİ İSTİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz ay katıldığı bir televizyon programında, “Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz. Yüksek faiz yok. Yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Düşük faiz düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır. Ağustos'ta düşük enflasyona geçeceğiz” demişti.

KAVCIOĞLU’NDAN İNDİRİM SİNYALİ

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu da Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Toplantısı’ndaki konuşmasında ‘beklenen ve gerçekleşen enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz’ mesajı vermiş, manşet tüketici enflasyonunun yüzde 19,25’i görerek yüzde 19’luk TCMB politika faizini aşması sonrasında söylem değiştirmişti.

Tüm bu gelişmelerle dolar/TL 23 Eylül sabahına güçlenen doların da etkisiyle 8,66-8,67 seviyelerinden başladı. Euro/TL ise 10,16'lardan el değiştiriyor.

"FAİZ İNDİRİMİ GELMEZSE DOLAR 8,30'UN ALTINA SARKABİLİR"

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “TCMB bu ay bir faiz indirimi yaparsa, ki ben sonraki aya bırakacağını düşünüyorum, döviz kurlarında yukarı yönlü hareketlerin agresif bir şekilde devam edeceğini görebiliriz. Yani 8,80 lira seviyesi yukarı yönlü kırılabilir. Ama TCMB faiz indirimini pas geçerse dolar/TL’de geri çekilme görebiliriz. Faiz indirimi kararı gelmezse 8,30 TL seviyesinin altına kadar sarkma ihtimalini kuvvetli görüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Yatırımcılara tavsiyelerde bulunan İslam Memiş, “Dolayısıyla TCMB’nin tavrını net bir şekilde döviz pozisyonu alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Bir tuzak piyasası da oluşabilir. Yatırımcıların çok dikkat etmesi gerekiyor. Zaten hali hazırda yükselmiş bir dolar kuru var. Merkez Bankası faiz indirmezse hızlıca gerileyebilir ama faiz indirimi yaparsa da yükselişe devam eder. Bunun kısmi sınırlı kalacağını ve yeniden kâr satışı gelebileceğini, özellikle bunu düşünen Merkez Bankası’nın öncesinde farklı tedbirler alarak da bu kararın arkasında duracağını düşünüyorum. Yükselişler cılız kalabilir. Tuzak piyasasına dikkat etmekte fayda var. Burada sepet yapmak önemli. Paramızın yüzde 25’i ile dolar, yüzde 25’i altın, yüzde 25’i ile gümüş alabiliriz. Kalan yüzde 25’i ise TL’de bekletebiliriz” şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...