Tgrt Haber
27 Ekim 2021 09:24

Dolar fiyatı için kritik tarih: Gözler TCMB'nin son enflasyon raporunda (27 Ekim dolar ve euro fiyatı)

Büyükelçilerle yaşanan diplomatik gerginliğin aşılmasının ardından Türk Lirası dün tarihi dip seviyeden yaklaşık yüzde 1,3 yükseldi ve dolar/TL paritesi 9,41 bölgesine kadar geriledi. Kur bu sabah dünkü kapanışa yatay olarak 9,53 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar, resmi tatil nedeniyle kısa sürecek haftada Merkez Bankası'nın yarınki enflasyon raporu açıklamalarını takip edecek.

Dolar fiyatı için kritik tarih: Gözler TCMB'nin son enflasyon raporunda (27 Ekim dolar ve euro fiyatı)
DOLAR,euro,döviz,Türk Lirası,enflasyon,TCMB

Pandemi döneminde aksayan ekonomik faaliyetlerin fiyatlarındaki artış, kuraklığın etkisiyle gıda fiyatlarındaki yükseliş, petrol fiyatlarının bu yıl yaklaşık yüzde 70 artması ve birçok unsur dünyada enflasyon unsurunu destekliyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, fiyat artışlarının 2022 yılının ilk yarısı boyunca yüksek kalmasını beklediğini, ancak ABD’nin enflasyonun kontrolünü kaybetme riski ile karşı karşıya olduğu yolundaki eleştirileri kabul etmediğini söyledi. Fed Başkanı Jerome Powell ise geçen haftaki konuşmasında enflasyondaki yüksek seyrin tahmin ettiklerinden uzun sürebileceğini belirterek, para politikasında da varlık alımlarının azaltılmasına başlanacağını ama faiz artırımı içinse henüz erken olduğunu tekrarladı.

Powell'ın açıklamalarında faiz için sabırlı olunacağını dikkate alan piyasalarda risk iştahı arttı. Son iki hafta gerileyen ABD Dolar Endeksi bugün 93,92 seviyesinden işlem görüyor.

GÜNLÜK EN İYİ PERFORMANS

Büyükelçilerle yaşanan diplomatik gerginliğin aşılmasının ardından Türk Lirası dün tarihi dip seviyeden yaklaşık yüzde 1,3 yükseldi ve dolar/TL paritesi 9,41 bölgesine kadar geriledi. Türk Lirası bu gelişme ile günlük olarak en iyi performans gösteren gelişen ülke para birimi oldu. Ancak yıllık bazda kayıp yüzde 30’lara yaklaştı.

Haftanın açılışında 9,85 seviyelerine tırmanarak rekor kıran dolar/TL bu sabah 9,53 seviyesinden işlem görüyor. Kur günü 9,50 seviyelerinden kapatmıştı.

Euro/TL ise 11,07'den değerleniyor.

ENFLASYON RAPORU BEKLENİYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dördüncü Enflasyon Raporu toplantısı yarın Ankara'da yapılacak. TCMB'nin faiz indirimleri için bir gerekçe bulmakta zorlanan piyasanın gözü bu hafta Kavcıoğlu’nun yapacağı konuşmaya çevrildi.

TCMB'nin bir önceki raporunda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 14,1, gelecek yıl sonu tahmini yüzde 7,8 seviyesinde bulunuyordu.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ENFLASYONU TEK HANEYE DÜŞÜRMEYE KARARLIYIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM yasama yılı açılışında ekonomiye yönelik mesajlar da vererek, enflasyon tehlikesinin büyüdüğü bir dönemden geçildiğini kaydetmiş, “Makroekonomik politikalardan yapısal reformlara kadar pek çok adımı atarak enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız" demişti.

TCMB BAŞKANI KAVCIOĞLU: ENFLASYONUN ETKİSİNİ YİTİRECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını vurgulayarak, "Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dış dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor. Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye'de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz. Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik" şeklinde değerlendirmede bulunmuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...