Tgrt Haber
02 Aralık 2021 11:26

Dolar fiyatında 11 liranın üzeri köpük mü? İslam Memiş'ten kritik dolar yorumu

Sabah saatlerinden itibaren 2 Aralık dolar fiyatı yoğun bir şekilde aranıyor. Son dönemde birikimiyle dolar alan yatırımcılar alış satış fiyatlarındaki gelişmeleri takip ediyor ve uzman yorumlarını araştırıyor. “Dolar bugün kaç TL? Yükseliş devam edecek mi, düşecek mi? Dolar almalı mı satmalı mı?" sorularına cevap arayan yatırımcılar için Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten son dakika dolar yorumu geldi. Dün gece Hazine Bakanlığı’nda yaşanan görev değişiminin piyasalara yansımasını değerlendiren İslam Memiş, kurlarda köpük oluştuğunu ve geri çekilme olabileceğini ifade etti. İşte o değerlendirme…

Dolar fiyatında 11 liranın üzeri köpük mü? İslam Memiş'ten kritik dolar yorumu
dolar,euro,İslam Memiş

SİNEM ERYILMAZ

Dolar kuru 13,96 ile rekor kırmasının ardından düşüş trendine girmişti. Ancak Türkihye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirme olasılığının piyasalarda güçlenmesi ile yeniden yönünü yukarı çevirdi.

Kurlardaki yüksek seyrin önüne geçmek isteyen Merkez Bankası beklenen hamleyi yaparak dün piyasalara 7 yıl sonra döviz satışı gerçekleştirdi. Bir ara 13 TL’nin altına kadar gerileyen dolar kuru daha sonra yeniden yükselişe geçti.

Dolar/TL, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 1,3 artışla 13,48 seviyesinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 1,46 değer kazanarak 15,25'ten değerleniyor.

“DOLARDA GERİ ÇEKİLME OLABİLİR”

Merkez Bankası’nın faizleri Aralık’ta da indireceği beklentisiyle doların yükseldiğine dikkat çeken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 11,40 liranın altının artık zor olduğunu ifade etti. “Doların uluslararası piyasada bir değeri var. ABD Merkez Bankası (Fed) 15 Aralık’ta varlık alım miktarını artırarak dolardaki değerlenme sürecini başlatacak” diyen İslam Memiş, dolar kurunda ciddi bir köpük yaşandığı için geri çekilmenin beklenebileceğini belirtti. Memiş "Teknik olarak 12,40 veya 12,20 seviyesini telaffuz edebiliriz. Aslında sürprizlere açık bir piyasa var karşımızda çok da karamsar olmamak gerekiyor” dedi.

Dolar fiyatında 11 liranın üzeri köpük mü? İslam Memiş'ten kritik dolar yorumu

PİYASALAR 15 ARALIK TARİHİNE ODAKLANDI

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın hafta başından bu yana yaptığı açıklamalarda kullandığı şahin tonun varlık fiyatlarında oynaklığı ve dolar talebini artırmayı sürdürdüğünü belirtti. Dün, ABD Temsilciler Meclisinin Finansal Hizmetler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtlayan Powell, yüksek enflasyonun 2022'nin ikinci yarısına kadar sürmesinin beklendiğini ve "geçici" olduğu değerlendirmesinden vazgeçilmesi gerektiğini yineledi.

HAZİNE BAKANLIĞI’NDAKİ GÖREV DEĞİŞİMİ DOLARI ETKİLEYECEK Mİ?

Dün gece ekonomi yönetiminde önemli bir görev değişikliği yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın görevden affını istemesinin ardından yerine Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati atandı.

Yaşanan değişikliğin para piyasaları etkilemeyeceğini ifade eden İslam Memiş, “Bunlar önceden tedbir alınmış süreçlerdir. Hemen alınabilecek kararlar değildir. Bir kaos havası ve agresif durum beklemiyorum piyasalarda. Aslında piyasalar oldukça puslu bir havada yoluna devam ediyor. Kurda da bir köpük oluşmuştu. Bu köpüğün alınması için de yönetim noktasında görev değişikliğinin olağan bir şekilde olması gerekiyordu. Görev değişikliği piyasalarda normalleşmeyi beraberinde getirecektir. O yüzden yatırımcılara şunları söyleyebilirim. Bu belirsiz havalarda özellikle sosyal medyada yapılan operasyonlara karşı vatandaşlarımızın duyarlı olması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti devleri her türlü önlemi almıştır, almaya da devam edecektir. Dolayısıyla burada önemli olan süreç hükümetin görev değişikliklerinde biraz daha yumuşak bir geçiş yaparak, halkı bilgilendirmesi gerekiyor. Eğer yeni bir oluşum olacaksa da bunun bir an önce gerçekleşmesi gerekir. Çünkü piyasalar böyle biraz daha rahat nefes alabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Dolar fiyatında 11 liranın üzeri köpük mü? İslam Memiş'ten kritik dolar yorumu

“MEVDUATLARDA HAREKET YOK, YUMUŞAK MESAJLAR DOLARI DÜŞÜRECEK”

Vatandaşın döviz talebinde artış olmadığını ama döviz bozdurma tarafında mevduatlarda bir gelişme de olmadığını kaydeden İslam Memiş, “Şunu net bir şekilde söyleyebilirim. Vatandaşın Türk Lirası’na karşı olan güvenini kazanmaksa amaç, başka bir formül arayışına girmek gerekiyor. Örneğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz indirimi noktasında piyasalara daha yumuşak bir mesaj verebilir. Ya da siyasi tarafta da yumuşak bir mesaj verilebilir. Eğer bunlar başarılabilirse dolar bir noktadan sonra teknik düzeltmeleri yapacaktır” dedi.

YATIRIMCIYA UYARI

‘Dolar almalı mı, satmalı mı?’ sorusuna cevap arayan yatırımcılar için tavsiyede de bulunan İslam Memiş, “Şu anda dövizin ya da diğer yatırım araçlarının alınabilir olduğunu düşünmüyorum. Eğer vatandaşlar kendilerine biraz daha vakit tanıyabilirlerse, o puslu havanın dağılmasını bekleyebilirlerse isabetli bir karar vermiş olabilirler. Korku ve panikle işlem yapanlar geçen yıl da bu senaryoyu gördü. Her zaman zarar ederler. Muhtemel bu 13 TL seviyesi üzerinde döviz alanlar, 750 lira seviyesinin üzerinde gram altın alanlar bence bir kez daha düşünmeli. Dediğim gibi her şeyin tedbiri mutlaka alınmıştır. Bir şeyler muhakkak yavaş yavaş rayına oturacaktır. Çok karamsar olmamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...