Tgrt Haber
03 Aralık 2021 07:51

Dolar fiyatında enflasyon hareketliliği

Dolar/TL hareketliliği, haftanın son işlem gününde sabah saatlerinden itibaren milyonlarca vatandaşın araştırma konusu oldu. Geçtiğimiz hafta rekor seviyeye ulaşan dolar kuru fiyatı ve euro fiyatı canlı olarak takip ediliyor. Yatırımcılar "Döviz kuru hakkında son durum, bugün 1 Dolar ne kadar, alış satış fiyatı ile Dolar kaç TL oldu?" sorularını araştırıyor. Dün akşam saatlerinde 13,81 seviyelerine yükselen dolar/TL bu sabah 13,72'den işlem görürken, kurda yönü belirleyecek açıklama bugün TÜİK'ten gelecek. TÜİK Kasım enflasyon rakamlarını açıklayacak. İşte piyasalarda son durum...

Dolar fiyatında enflasyon hareketliliği
dolar,enflasyon,ekonomi,döviz kuru

Dolar kuruna yön verecek açıklama bugün yapılacak. TÜİK Kasım ayı enflasyon rakamlarını duyuracak. Ekim'de yüzde 19,89 olan TÜFE'nin Kasım'da aylık yüzde 2,8 artması bekleniyor. Böylece bir önceki ay yüzde 19,89 olan yıllık enflasyonun yüzde 20,57'ye yükseleceği tahmin ediliyor. Ekim'de yüzde 46,31 ile rekor seviyeye çıkan ÜFE'nin ise Kasım'da yüzde 50'ye yaklaşması bekleniyor.

DOLAR YENİDEN YÜKSELİŞTE

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün ''Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir'' açıklamasının ardından dolar düşüşe geçti. Dolar/TL kuru yüzde MB açıklamasıyla 5'ten fazla değer kaybederek 13 TL'nin altına indi. Ancak daha sonra bu seviyede kalıcılık sağalayamayan kur dün akşam saatlerinde yönünü rekoruna doğru çevirdi ve 13,81'i gördü. 

Enflasyon rakamları öncesinde kur 13,72 TL'den değerlenirken, euro/TL de 15,51 liradan satışa sunuluyor.

İSLAM MEMİŞ: DOLARDA KÖPÜK VAR

Merkez Bankası’nın faizleri Aralık’ta da indireceği beklentisiyle doların yükseldiğine dikkat çeken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 11,40 liranın altının artık zor olduğunu ifade etti. “Doların uluslararası piyasada bir değeri var. ABD Merkez Bankası (Fed) 15 Aralık’ta varlık alım miktarını artırarak dolardaki değerlenme sürecini başlatacak” diyen İslam Memiş, dolar kurunda ciddi bir köpük yaşandığı için geri çekilmenin beklenebileceğini belirtti. Memiş "Teknik olarak 12,40 veya 12,20 seviyesini telaffuz edebiliriz. Aslında sürprizlere açık bir piyasa var karşımızda çok da karamsar olmamak gerekiyor” dedi.

DÖVİZ ALIMI İÇİN DOĞRU ZAMAN MI?

‘Dolar almalı mı, satmalı mı?’ sorusuna cevap arayan yatırımcılar için tavsiyede de bulunan İslam Memiş, “Şu anda dövizin ya da diğer yatırım araçlarının alınabilir olduğunu düşünmüyorum. Eğer vatandaşlar kendilerine biraz daha vakit tanıyabilirlerse, o puslu havanın dağılmasını bekleyebilirlerse isabetli bir karar vermiş olabilirler. Korku ve panikle işlem yapanlar geçen yıl da bu senaryoyu gördü. Her zaman zarar ederler. Muhtemel bu 13 TL seviyesi üzerinde döviz alanlar, 750 lira seviyesinin üzerinde gram altın alanlar bence bir kez daha düşünmeli. Dediğim gibi her şeyin tedbiri mutlaka alınmıştır. Bir şeyler muhakkak yavaş yavaş rayına oturacaktır. Çok karamsar olmamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...