Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Eylül 2021 09:23

Dolar fiyatları kritik haftada uçtu

Bu hafta hem Fed toplantısı hem de TCMB PPK toplantısında verilecek mesajların dolar fiyatları için belirleyici olacak. Politika faizinin üzerinde seyreden yıllık enflasyon rakamının ardından çekirdek enflasyona daha fazla vurgu yapmaya başlayan TCMB’nin daha önceki toplantılarında kullandığı söylemlerinde değişiklik olup olmayacağı TL’nin performansı açısından kritik önem taşıyor. Dolar kuru tüm bu beklentilerle kritik haftaya başlarken 8,70 TL'yi gördü.

Dolar fiyatları kritik haftada uçtu
DOLAR,euro,döviz,dolar tl,dolar kuru

Bu hafta piyasaların gündeminde Çarşamba günkü Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) toplantısı ve perşembe günkü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak.

Fed bu sene içerisinde tahvil alım programını  azaltmaya başlayacağı yönünde mesaj vermiş olsa da aylık 120 milyar  dolarlık tahvil alımlarının hangi ayda ve ne hızda azaltılmaya  başlanacağı konusu belirsizliğini koruyor. Bir taraftan artan vaka sayılarının ekonomik aktivitede yavaşlama beklentisi oluşturması, diğer  taraftan da son dönemde karışık gelen aktivite verileri ile Fed’in bu  kararı Kasım toplantısına bırakması ihtimalinin arttığı ifade ediliyor.

MERKEZ’DEN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENMİYOR

Fed toplantısının ardından perşembe günü TCMB PPK toplantısı yapılacak. Eylül ayında yıllık enflasyonun yüzde 19,3’e çıkmasının  ardından TCMB politika faizini enflasyonun üzerinde tutacağı yönündeki  söylemini iletişimden kaldırmış, bundan sonra çekirdek fiyat  göstergelerine odaklanacağını söylemiş, bu da faiz indirim beklentilerini güçlendirmişti. Ancak piyasa katılımcıları anketinde enflasyon beklentilerinin bozulmaya devam ettiği ve bu ay için faiz indirimi beklenmediği görüldü.

Geçen hafta yüksek gelen ABD perakende satışların ardından güçlenen dolar ve TCMB’nin bu  haftaki toplantısında faiz indirebileceği endişeleri ile TL zayıf  performans gösterdi. Dolar tl kuru yeni haftanın ilk gününde 8,70 seviyesine yükseldi. Euro da 10,17 TL’den işlem görüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...