Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Aralık 2021 09:33

Dolar fiyatlarını yakından takip edenler dikkat! İslam Memiş'ten çarpıcı değerlendirme

Piyasalardaki hareketliliğe bağlı olarak yatırımcılar dolar fiyatlarıyla yakından ilgileniyor. 7 Aralık dolar fiyatları yoğunlukla aranırken, “Dolar bugün kaç TL? Yükseliş devam edecek mi, düşecek mi? Dolar almalı mı satmalı mı?" soruları gündemdeki yerini koruyor. Döviz kurlarındaki seyir tüm Türkiye’nin gündemindeyken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten önemli tavsiyeler geldi.

Dolar fiyatlarını yakından takip edenler dikkat! İslam Memiş'ten çarpıcı değerlendirme
DOLAR,DÖVİZ,TÜRK LİRASI,DOLAR TL,MERKEZ BANKASI,TCMB,FAİZ KARARI

Dolar/TL Geçen hafta Salı günü 13,96 TL’ye yükselerek ile tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselmişti. Bu gelişme sonrası Merkez Bankası 7 yıl sonra piyasaya döviz satım yolu ile müdahale etti. Ancak kur Cuma günü yeniden 13,90 seviyesine yaklaşınca Merkez ikinci bir hamlede bulundu.

Öte yandan yatırımcılar Omicron varyantına dair endişeler azalırken Fed’in faiz artırım patikasının nasıl şekilleneceğini daha iyi anlamak için bu hafta açıklanacak ABD enflasyon verisine odaklandı. 

Geçen hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, bazı banka yetkililerinin, enflasyonun yüksek seyretmeye devam etmesi halinde varlık alımlarının azaltılmasını hızlandırmaya ve faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltmeye hazır olunması gerektiğini savunduğuna işaret etti. Dolar endeksi geçen hafta 96,9 ile Temmuz 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından haftayı 96,1'den tamamlarken, haftanın ikinci gününde 96,2 seviyelerinden işlem görüyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise geçen hafta yüzde 1,67'yi test etmesine karşın yeni varyanta ilişkin endişelerle 1,45 seviyesinde bulunuyor.

Dolar/TL tüm bu gelişmelerle dün 13,90 seviyelerine kadar yükselmesinin ardından 13,80 seviyelerinde seyretti. Kur bu sabah da 13,84’ü görmesinin ardından yüzde 2'ye yakın değer kaybı ile  13,56 seviyesine geriledi. Euro ise yüzde 1,5 geri çekilerek 15,33'ten değerleniyor.

TL’NİN REEL DEĞERİ DİPTE

Türk lirasının reel değerini gösteren gösterge tüm zamanların en düşük seviyesine indi ve Kasım'da 54,33 oldu. Bu yıl Şubat ayında 69 seviyesine tırmanan kur Haziran ayında 60 seviyesinin altını test etmişti. Sonrasında toparlanma sinyali veren kurda Ekim ayında yine 60'lı seviyeler izlenmişti.

GÖZLER MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARINDA

Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ve Kasım'da çekirdek TÜFE'nin kısmi gerileme göstermesi nedeniyle Merkez Bankasının 16 Aralık'ta yapılacak yılın son PPK toplantısında da faiz indirmesini bekliyor. Piyasa Merkez Bankası’nın faizlerde 100 baz puan indireceği konusunda hemfikir. Faiz ve enflasyon makasının giderek açılması, üretici fiyatlarındaki rekor seviyelerin tüketiciye gelecek aylarda yansıyacağı ve dövizdeki yüksek seviyeler nedeniyle enflasyonun 2022'in ilk çeyreğinde daha da artması bekleniyor. Fakat yeni ekonomi politikası olarak adlandırılan uygulamada faizlerdeki düşüşün enflasyonu da düşüreceği öngörülüyor.

FED, ABD ENFLASYONU, TCMB FAİZİ…

Piyasaların önemli bir dönemece girdiğini ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “TCMB’nin faiz kararı TL’deki değer kayıplarının biraz daha rahat nefes almasını sağlayacak. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun faiz indirimi için ‘sınırlı bir alan var’ sözünü yakından takip edeceğiz. Bir de bu kadar yüksek kura rağmen ‘faiz kararı devam ettirilecek mi?’ sorularının cevabını bekliyoruz. Şu andaki duruma bakıldığında yükselişler biraz sınırlı ve yerini düşüşlere bırakmış gibi görünüyor” dedi.

YATIRIMLAR NASIL YAPILMALI?

15 Aralık’ta Fed’in faiz artırımı yapacağı beklentisinin piyasada oluştuğunu ifade eden İslam Memiş, Merkez Bankası’nın 16 Aralık’taki toplantısında faizlere ilişkin sağlıklı bir karar verebileceğini dile getirdi. Memiş, “Merkez Bankası’nın faiz indirim beklentisinin piyasalarda fiyatlandığını söyleyebiliriz ama yüksek bir kur ve emtia fiyatı karşımızda var. Bu da yatırımcılar için alınabilir bir seviye değil. Daha önce tedbirini almış olan yatırımcılar için de satış fırsatı sunmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Hangi yatırım araçlarına yatırım yapılabileceği konusunda uyarılarda bulunan İslam Memiş, “Eğer paraları TL’de ise şu an alınabilir bir seviyede döviz kuru veya emtia fiyatı olduğunu tahmin etmiyorum. Daha düşük fiyatlamalarda fırsat kollayabilirler. Önemli olan varlığı korumak. İhtiyacı olmayıp herhangi bir şeye yatırım yapacak olmayan vatandaşların da sabırla beklemesi gerekiyor. 2022 yılında bu yükselişlerin devam edeceğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...