Tgrt Haber
23 Aralık 2021 07:58

23 Aralık dolar kaç TL? Düşecek mi yükselecek mi? İslam Memiş dolar tahmini

Dolar fiyatı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz ve ekonomi açıklamalarının ardından sert düşüşe geçti. Erdoğan, dolar/TL kurunun dengeye oturmasının üretimden enflasyona ekonominin her alanını ilgilendiren olumlu bir gelişme olduğunu vurgularken önceki gün dövize endeksli TL mevduat sistemi açıklanmasıyla dolar 11 TL seviyelerine geriledi. Yatırımcılar ve piyasalar ekonomistlerden gelecek dolar yorumuna odaklanmasıyla ''Euro ve dolar kaç TL? Düşüş devam eder?'' soruları gündeme geldi. İşte İslam Memiş dolar yorumu.

23 Aralık dolar kaç TL? Düşecek mi yükselecek mi? İslam Memiş dolar tahmini
dolar,,euro,,piyasalar,,cumhurbaşkanı Erdoğan,,nureddin nebati,,merkez bankası,,hazine ve maliye bakanlığı,

Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 Aralık Pazartesi günü gerçekleşen Kabine Toplantısı ardından yeni ekonomi programını duyurdu. Açıklamasında ''Hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak'' sözlerine yer verirken vatandaşların ve ihracatçı firmaların doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamından yararlanacağını, işlem sonunda ortaya çıkabilecek kur farkının ise TL olarak ödeneceğini duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası ise vatandaşları dövize endeksli TL mevduat sistemi hakkında bilgilendirmeye devam ediyor. İşte dolar fiyatı ve piyasalar hakkında bilmeniz gerekenler. 

23 ARALIK DOLAR KAÇ TL? 

Yeni ekonomi paketi ile doların sert düşüşe geçmesine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam sosyal medya hesabından herkesi yatırıma, istihdama, üretime ve ihracata davet etti. Cumhurbaşkanı ''Döviz kurunu, serbest piyasa ekonomisi kuralları içerisinde ülkemizin gerçeklerine uygun, öngörülebilir, sürdürülebilir bir seviyeye getirmek için açıkladığımız program etkisini göstermiştir. Milletimiz bu programdaki tedbirleri ve kararlı duruşumuzu takdirle karşılamış, benimsemiş; piyasalar da buna uygun adımları atmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve ilgili kurumlarımız paketteki hususların detaylarını kamuoyuyla ve taraflarla paylaşmaya başlamışlardır. Kurun dengeye oturması sadece bankada parası olan vatandaşımızı değil üretimden enflasyona ekonominin her alanını ilgilendiren olumlu bir gelişmedir. Aynı şekilde ihracatçının önünü görebilmesini sağlamak da tüm ekonomiye müspet yönde etki edecektir. Kazanan sadece bankada parası olan veya ihracat yapan değil ülkemizin tamamıdır, 84 milyonun her bir ferdidir'' dedi. 

23 Aralık dolar kaç TL? Düşecek mi yükselecek mi? İslam Memiş dolar tahmini

Vatandaşları dolar/TL kurunun düşüşe geçmesi ve ekonomi paketinin açıklanmasının ardından araştırmalara devam ederken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklama yaptı. Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Türk lirasına teşvik paketinin ayrıntılarını Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi'ni örnek vererek açıkladı: ''Diyelim ki döviz hesabınız var, 10 bin dolar. 10 bin dolarınız varsa getir 10 bin dolarını, bugünkü kurdan çevir diyoruz. Bozuyorsunuz dövizinizi, 3 ay sonra 'Ben dövizimi istiyorum' derseniz paranızın karşılığını dolar bazında o günkü fiyatlarla. Nemanız 10 bin dolardan fazlaysa güle güle harcayın, biz size yatırdığınız 10 bin doların garantisini veriyoruz.''

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ise ekonomik önlem paketinin ardından bankalarda ilk günde 1 milyar doların bozdurulduğunu açıklamıştı. Peki 23 Aralık Perşembe dolar kaç TL? 

Haftanın ilk günü sert düşüşe geçen dolar dalgalı seyrine devam ediyor. 23 Aralık Perşembe dolar 12,04 TL üzerinden işlem görüyor. 

FITCH’TEN DOLAR/TL YORUMU 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu döviz hesaplarının TL’ye dönüşümünü desteklemeye yönelik bir uygulama hakkında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings açıklama yaptı. Fitch, Türk Lirası'nı desteklemek için yerel para cinsinden mevduat sahiplerini döviz kuru kayıplarını tazmin etmeyi içeren program hakkında "Liranın toparlanması ve mevduat dolarizasyonunun azalması, eğer sürdürülebilir ise, Türk bankaları için olumlu olacaktır" sözlerine yer verdi. Fitch dolar tahmini ile ilgili olarak; negatif reel faiz oranları, para politikası belirsizliği ve enflasyonist baskılar 2022'de döviz oynaklığını artırmaya devam edebileceği değerlendirmesini yaptı.

EURO KAÇ TL? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı Nureddin Nebati Türk lirasına teşvik paketinin ayrıntılarını açıklarken Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi’ne dikkat çekti. Dövizden TL’ye geçenlere paralarını koruma garantisini verdiklerini ifade eden Nebati gerçek rakamların ortaya çıktığını söyledi. Vatandaşlar dövizde yaşanan hareketlenmenin ardından ''Euro kaç TL?'' sorusuna odaklandı. 

TL karşısında değer kaybeden dolar ile birlikte diğer yabancı ülke para birimleri de değer kaybediyor. Yatırımcılar ''Euro kaç TL?'' sorusunun cevabı ararken 23 Aralık Perşembe euro 143,68 TL’den işlem görüyor.

23 Aralık dolar kaç TL? Düşecek mi yükselecek mi? İslam Memiş dolar tahmini

Merkez Bankası, Hazine'nin TL’ye dönüşüm uygulamasında kolaylık sağlamak amacıyla "bir defalık döviz tevdiat hesabı dönüşümü" desteğini duyurdu. Bir defaya mahsus, dolar, euro ve sterlin cinsi döviz tevdiat hesaplarının TL’ye dönüşümünü desteklemeye yönelik bir uygulama başlattı. 20 Aralık 2021 tarihinden önce ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan vatandaşlar ve yurt içinde yerleşik gerçek kişiler, söz konusu hesaplarını vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüştürürken destekten yararlanabilecek. Hesaplar, 3, 6 ve 12 ay vadeli olacak ve destek tek seferlik geçerli olacak. Hesaplar bankada açılacak. Banka aldığı dövizi Merkez Bankası’na aktaracak ve TL olarak karşılığını alacak. Dönem sonunda da oluşan faiz bankaca ödenecek. Kur farkı veya kur değişiminden kaynaklı faiz farkı oluşursa bu farkı, mevduat sahibine verilmek üzere Merkez Bankası tarafından bankaya ödenecek. 

İSLAM MEMİŞ DOLAR TAHMİNİ 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni ekonomi paketinin olumlu olduğunu açıklarken TL’ye güvenin arttığını vurguladı. 
İslam Memiş dolar tahmini ile ilgili sorulara ''Döviz kurunda köpük bir fiyatlanma vardı. Bu balon patladı ve ciddi bir düşüş yaşandı. 10 ve 9,60 seviyesi normal bir seviye. Şu an normalin üzerinde olduğunu düşünüyorum. Dolar kurundaki ve piyasalardaki normalleşme devam ettikçe yabancı para birimlerindeki gerilemenin bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Teknik olarak konuşmak gerekirse dolar TL kurundaki 12,50 seviyesi güçlü bir destek seviyesi. Aşağı doğru kırılmalarda 10 TL belki ocak ayı içerisinde 9,65 seviyesine kadar bu süreç devam edebilir’' cevabını verdi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...