Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Ocak 2014 15:43

Dolar rekor kırdı

Bankalararası piyasalarda güne 2,2074 lira seviyesinden başlayan dolar, bu seviyeden gelen alışların etkisi ile tarihinin en yüksek seviye rekorunu 2,2231 liraya taşıdı.

Dolar rekor kırdı
dolar rekor kırdı, dolar tarihin en yüksek seviysenide, dolarda tarihi rekor,

Son günlerde gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki düşüşüne paralel olarak değer kaybeden Türk lirası, yurt içinde yaşanan gelişmelerin de etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteriyor. Saat 14:30'da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı beklenti anketinde orta ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinde önemli bir bozulma olmadığının görülmesinin ardından yükselişe geçen dolar/TL, 2,2231 ile en yüksek seviye rekorunu kırdıktan sonra şu dakikalarda 2,2190 seviyelerinden işlem görüyor. Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Türk lirasında bugün görülen değer kaybında yabancı çıkışları kadar yurtiçi kurumsal döviz talebinin de etkili olduğunu ifade etti.
Cömert, genel global algılamanın hala ciddi şekilde Türk lirası aleyhine olması ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın iki gün önce yaptığı açıklamaların Merkez Bankasının faizi artırmayacağı şeklinde yorumlanmasının TL’de yeni rekor düşük seviyelerin görülmesine yol açacağını belirtti. Faiz artırımlarının TL’yi önemli ölçüde destekleyeceğini düşünmediğini ifade eden Cömert, en azından TL yerine döviz tercih etmenin maliyetini artıracağından spekülatif talebin önünü bir miktar kesebileceğini savundu. Bu noktadan sonra TCMB’nin ne yapacağının önemli olduğuna dikkati çeken Cömert, şunları kaydetti "Eğer TCMB faiz artırmaz, bunun yerine likiditeyi daha da sıkarak mevcut faiz koridoru tavanını etkin hale getirirse TL’de değer kayıplarının süreceğini tahmin ediyorum. Faiz artırımı ise kısa vadeli rahatlama sağlar. Ancak mevcut global ortam korunduğu ve yurtiçi kaynaklı kaygılar yatışmadığı sürece, TL’de uzun soluklu veya kalıcı bir değer kazancı görmemiz de zor. Yine de birçok yabancı kurumun, artık TL’nin ciddi anlamda ucuzladığını düşündüklerini belirteyim. Piyasadaki pozisyonlarda neredeyse herkesin aynı yönde olması sebebiyle bir şekilde iyimser bir ortam oluşması durumunda TL’de önemli bir değer kazancı görebiliriz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...