Tgrt Haber
21 Haziran 2021 10:55

Haftaya yükselişle başlayan doların gözü Fed'de | 21 Haziran dolar fiyatları

ABD Merkez Bankası Fed'in, Kovid-19 kaynaklı krizden toparlanma sürecinde ilk faiz artırım tarihi öngörüsünü 2024'ten 2023'e çekmesinin ardından iç piyasada da yükselişe geçen dolar, yeni haftaya 8.77 liranın üzerinde başladı. Yeni rekor sinyali veren dolar, Fed'den yapılacak açıklamalarla hareketlenebilir.

Haftaya yükselişle başlayan doların gözü Fed'de | 21 Haziran dolar fiyatları
dolar,döviz,ekonomi,ABD,türkiye

Dolar fiyatı 21 Haziran sabahına düşüşle başlamasının ardından yükselişle 8,77 seviyelerinde tutundu. Dolardaki hareketlilik yeni bir rekorun sinyali olarak yorumlanırken, ABD'den gelecek Fed açıklamaları ile daha da hareketlenmesi bekleniyor. 

DOLARDA FED ETKİSİ SÜRÜYOR 

ABD Merkez Bankasının (Fed) beklentilerden "şahin" bulunan haziran toplantısı sonrasında küresel çapta dolara olan talep artarken, bu durum emtia ve diğer ülke para birimlerinde satış baskısını beraberinde getirdi. Dolar endeksi, hafta başında gördüğü 90,3 seviyelerinden, Fed kararları sonrası yükselişe geçti ve dün 92'nin üzerini test etti.Bu gelişmelerle dün 8,7294 ile iki haftanın en yüksek seviyesini gören dolar/TL, günü yüzde 1,3 artışla 8,7194'ten tamamladı.

Dolar/TL, bugün ise düşüşe geçerek saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 8,6830'dan işlem görüyor. Aynı dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre avro/TL yüzde 0,5 azalışla 10,3350'den, sterlin/TL yüzde 0,7 düşüşle 12,0430'dan satılıyor.

Dolar endeksi ise dünkü kapanış seviyesine göre yüzde 0,1 artışla 92 seviyesinde hareket ediyor. Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahinleşen tutumunun gelişmekte olan ülke para birimlerinde oluşturduğu satış baskısının devam ettiğini kaydederek, Fed Başkanı Jerome Powell ve Fed üyelerinin hafta boyunca yapacakları açıklamaların varlık fiyatlamalarında etkili olabileceğini söyledi.

Bugün veri gündeminin sakin olduğunu, Avro Bölgesi'nde maliye bakanları toplantısının takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan dolar endeksinin 92 seviyesinin üzerinde kapanışlar gerçekleştirmesi halinde 93,1'in ise önemli direnç olarak izleneceğini bildirdi.

SON AYLARIN ZİRVESİNDE

Dolar Fed'in geçen hafta sürpriz bir şekilde faizleri yükselteceğini ve tahvil alım programını beklenenden daha önce sonlandıracağı sinyalini vermesinin ardından benzer para birimleri karşısında son ayların zirvesine yakın seyretti.

Dolar endeksi geçen hafta yüzde 1.9 yükselerek Mart 2020'den bu yana en yüksek haftalık artışını kaydetmişti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...