Tgrt Haber
23 Aralık 2021 09:36

Dolar ve altın düşmeye devam ediyor! Zarar eden yatırımcı ne yapmalı? Piyasa analistinden kritik uyarı

Dolar, euro ve altın fiyatları son dönemde milyonlarca kişinin gündeminde yer alıyor. Piyasalarda rekorlar serisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu TL'ye özendirici adımlar sonrası düşüşe geçen dolar, euro ve altın fiyatları için son dakika gelişmeleri araştırılıyor. Dolar/TL pazartesi günü tarihi zirvesini görmesinin ardından üst üste 4 günde de gerileyerek yüzde 35’e yakın değer kaybetti. Gram altın ise 700 liranın altına indi. Altın ve dolarda zarar edenlere Piyasa Uzmanı Tunç Şatıroğlu'ndan flaş tavsiyeler geldi. İşte piyasalarda son durum…

Dolar ve altın düşmeye devam ediyor! Zarar eden yatırımcı ne yapmalı? Piyasa analistinden kritik uyarı
dolar,altın,ons altın,çeyrek altın,euro,Türk Lirası,cumhuriyet altını,döviz

SİNEM ERYILMAZ

Omicron varyantına ilişkin gelişmeler gündemin odağında kalmaya devam ediyor. Güvenli liman olarak görülen dolar Omicron varyantına dair olumlu gelişmeler ve ABD'den gelen ekonomik verilerin ardından piyasaların rahatlamasıyla baskı altında kaldı. Dolar endeksi dün düşüşünü 3'üncü güne taşıyarak 96 sınırına kadar gerilemesinin ardından bugün yatay bir seyir izliyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise iki günlük yükselişine son vererek dün yüzde 1,49'u test etmesinin ardından yüzde 1,46 seviyelerinde dengelendi.

DOLAR DÜŞÜŞÜNÜ 4. GÜNE TAŞIDI

Dolar kuru Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" sistemine geçildiğini açıklamasıyla 4 gündür üst üste sert düşüşler yaşıyor. Kur bugün yüzde 6’ya yakın gerileme kaydederek en düşük 11,28 seviyesini gördü. Dolar/TL saat 11,45 itibariyle 11,64’ten işlem görüyor. Böylece kur 1 ayın en düşük seviyesini görmüş oldu. Euro TL ise 12,78’i görmesinin ardından şu sıralar 13,26 liradan değerleniyor.

ONS ALTIN TIRMANIŞTA

Omicron varyantının hastaneye yatmaya yol açma riskinin Delta varyantına göre yüzde 40-45 daha az olduğu haberleri, küresel ekonomik görünüm için artan iyimserlik altın fiyatlarına destek veriyor. ABD Doları'nın gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında dün zayıflamasının da desteği ile 1803 dolar/ons direncini aşan spot altın bu sabah düne göre yüzde 0,08 artışla 1806,47 dolar/ons seviyesinde.

Analistler, son 1 haftanın en düşük seviyesinde olan Dolar Endeksi'nde aşağı hareketin sürmesi halinde spot altın fiyatının Noel nedeniyle işlem hacminin de zayıfladığı ortamda 1800 dolar/ons seviyesinin üzerinde kalmasına destek vereceğini ifade ediyorlar. Spot altın için yukarıda direnç seviyesi 1815 dolar/ons olarak görünüyor. Buranın üzerine çıkılması halinde 1831 dolar/ons yeni hedef haline gelebilir.

Dolar ve altın düşmeye devam ediyor! Zarar eden yatırımcı ne yapmalı? Piyasa analistinden kritik uyarı

GRAM ALTIN 700 LİRANIN ALTINDA

Yıla 454 lira ile başlayarak 19 Şubat’ta 394 liraya gerileyen altın geçtiğimiz pazartesi günü 1060 lira ile rekor kırmıştı. Ancak gram altın şu sıralar küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen dolar kurundaki gerilemeyle 700 TL’nin altına indi. Gram altın yüzde 6'ya yakın değer kaybıyla 655 liraya kadar geriledi.

CUMHURİYET ALTININDA 2 BİN LİRADAN FAZLA DÜŞÜŞ

23 Aralık Perşembe çeyrek altın 1,200 TL’den satılıyor. Cumhuriyet altını ise hafta içinde 6 bin 995 TL’yi görmesinin ardından altın fiyatlarındaki düşüş ile bugün 4 bin 785 TL’ye geriledi.

Dolar ve altın düşmeye devam ediyor! Zarar eden yatırımcı ne yapmalı? Piyasa analistinden kritik uyarı

DOLAR VE ALTINDA ZARAR EDENLER NE YAPMALI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklama sonrası dolar ve altın resmen çakılırken, yatırımcılar nasıl bir yol haritası çizmeleri gerektiği konusunda araştırmalara başladı. Piyasa Uzmanı Tunç Şatıroğlu dolar için, "14,58'in üzerine çıkıyorsa yükseliş trendine girmiştir " dedi ve yeni sisteme dair detaylar paylaştı.

Şatıroğlu şunları söyledi:

“Biz ne diyorduk TL mevduatta kalıp parası eriyen insanlar gidiyor dolar alıyor bunun geriye döndürmenin nedir bu insanlara enflasyonun üzerinde faiz vermektir. Enflasyonun altında faiz verdiğiniz zaman insanlar dolara gidiyor. Şimdi enflasyonun altında faiz vereceğiz deniliyor bu sistemle ama üç ay kaldığınızda bu süre zarfında dolar kuru arttıysa aradaki farkı vereceğiz deniliyor. Sen TL mevduatta kal faiz az geliyorsa aradakini biz karşılayacağız. Bunu kabul eden insanlar olacaktır. Dolarda olan adam dolar düşecekse buradan doları bozayım TL faizinden kazanırım diyebilir. Dolardaki bireylerin talebi de azalmış olur.  Kötü çözüm sürdürülebilir çözüm değil. Yangını durdurmak için çözümdür. İyi bir karar olmuş. Sürdürülebilir olmadığı için kötüdür diyorum.”

Dolar ve altın düşmeye devam ediyor! Zarar eden yatırımcı ne yapmalı? Piyasa analistinden kritik uyarı

"BELLİ YERDEN SONRA ZARARDALAR"

“Yüksek kurlardan dolar alanlar oldu. Belli bir yerden alanlar zarardalar. Bundan sonra ne yapacaksınız? Dolar daha düşer mi? Elinde dolar olan ne yapmalı? Teknik analizimiz 'sat'a döndü” diyen Şatıroğlu, “Niye daha önce uyarmadın diyenlere sözüm yok. Yolun çok başındayız. Düşüş trendine girdi. 13.45 iyi bir yerdi o da kırıldı. 11.90 o kırılmamış. Şuanda bulunduğu yer şimdilik dengeli gibi gözüküyor. 11'den sonra aldıysanız para kazanamadınız” ifadelerini kullandı.

“OLMASI GEREKEN YER 9,60'TI”

Dolar kurunun olması gerektiği yerin 9,60 lira seviyeleri olduğunu söyleyen uzman, “Aradan bir yerden bugün alayım mı satayım mı derseniz teknik analiz yardımcı olamıyor. 11.90'da dengelenebilir. 11.08'e kadar düşüşler devam eder mi bilemiyorum. Sat a dönmüş sistem yukarıya döner imkanı yok.  Olması gereken yer 9.60'tı. Şimdi olması gereken yer belki 11 belki de 11.90. Çok fazla belirsizlik yarattı. Belirsizlik olunca dolar kuru yükseliyor. Kolay kolay dengeye oturmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Dolar ve altın düşmeye devam ediyor! Zarar eden yatırımcı ne yapmalı? Piyasa analistinden kritik uyarı

DOLAR VE ALTIN YENİDEN YÜKSELİR Mİ?

“Bundan sonra dolar çıkmaz mı? 14.58'in üzerine çıkıyorsa yükseliş trendine girmiştir” ifadelerini kullanan Şatıroğlu, “Olmuyorsa kısa vadede yükseliş beklemeyin. Ben aldım zararlı mı bozacağım diyor insanlar siz biliyorsunuz o zaman. Mevduat sistemine girip deneyebilirsiniz. Dolar çıksın diye bekliyorsanız ben yardım edemem” şeklinde konuştu.

Gram altın için de yorumda bulunan uzman, “Bu gram altın ve gram gümüş için de geçerli.  24 Eylül'de alın dedik. 499-500'den alın dedik. Bugün de sattınız ya da  paniklediniz sattınız yine yüzde 39 para kazandınız. Bu saatten sonra alın demem. Dolar sabit kalırsa karlı çıkarsınız ya da gram altı uzun vadeli tutacaksınız” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...