Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Kasım 2021 15:48

Dolar ve altın rekoru zorluyor: Yeniden hareketlendiler

Altın ve dolar fiyatları ile ilgili son dakika gelişmeleri yatırımcılar tarafından merakla takip ediliyor. Altın ons fiyatı Omicron varyantı ile ilgili gelişmelere odaklanırken, gram altın küresel altın fiyatlarındaki yükseliş ve yurt içinde dolar fiyatının 13 TL seviyesini yeniden aşması ile tırmanışa geçti. 30 Kasım Salı günü yönünü yeniden yukarı yönelten altın ve dolar için yatırımcılar, “Altın ne kadar oldu, dolar kaç TL, gram altın bugün kaç TL, altın fiyatları düşecek mi yükselecek mi’ sorularına cevap arıyor. İşte piyasalarda son durum…

Dolar ve altın rekoru zorluyor: Yeniden hareketlendiler
dolar,altın,euro,gram altın,Türk Lirası

Dolar/TL kuru geçen hafta salı günü 13,50 ile tüm zamanların rekorunu kırmasının ardından 11,59 -12,15 bandında hareket etti. Ancak piyasanın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Aralık ayında yapılacak yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yüzde 15 olan faizin indirileceği beklentisinin artması dolar kurunu yeniden hareketlendirdi.

Dolar bugün en düşük 12,69 seviyesini görmesinin ardından yüzde 2,2 değer artışı ile 13,18’e yükseldi. Euro da yüzde 2,8 değer kazanarak 15 TL sınırında bulunuyor.

TL DOLAR KARŞISINDA NEGATİF AYRIŞTI

Bugün dolar gerilerken gelişen ülke paralarından Güney Kore wonu, Malezya ringiti, Singapur doları ve Macaristan forinti yükselirken ruble ve Meksika pesosu ise %0,20 düşüş yaşıyor. TL, bugün dolar karşısında yüzde 2 kayıpla en çok değer kaybeden gelişen ülke parası olarak negatif ayrıştı. TL’nin ay başından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 35’e ulaştı.

GRAM ALTIN 760 LİRAYI GEÇTİ

Öte yandan Omicron, bazı ülkelerin sınırlarını kapatmasına yol açıp ekonomik toparlanmaya gölge düşürmeye başladı. Fed Başkanı Jerome Powell, dün yaptığı açıklamasında arz-talep dengesinin daha iyi bir noktaya gelmesi ile 2022 yılında enflasyonun düşeceğini beklemeye devam ettiğini söyledi. Ancak ‘vakalardaki son artış ile Omicron varyantının ortaya çıkmasının, istihdam ve ekonomik faaliyet için düşüş yönlü risk oluşturup enflasyon açısından belirsizliği artırdığını’ da sözlerine ekledi.

Dolar ve altın rekoru zorluyor: Yeniden hareketlendiler

Bu kapsamda Omicron varyantının küresel ekonomiye olabilecek etkisine karşı güvenli liman tercihleri altın ons fiyatı için yükseliş getirdi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,5 civarı artarak 1798 doları aştı.

Gram altın ise hem ons fiyatlarındaki yükseliş hem de TL’deki değer kaybının etkisiyle 761 liranın üzerini gördü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...