Tgrt Haber
15 Kasım 2021 09:14

Dolar ve euro fiyatı rekor kırdı! TCMB'nin 18 Kasım'daki faiz kararı bekleniyor (15 Kasım dolar ve euro fiyatı)

Cuma günü piyasa kapanışının ardından 10 TL'yi aşarak uzun süredir konuşulan psikolojik sınırı geçen dolar/TL bu sabah tarihi zirveyi 10,05'in üzerine taşıdı. Euro/TL de 11,52 ile rekor güncelledi. Gözler şimdi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 18 Kasım’daki faiz toplantısına çevrildi. Ekonomistler faiz indirimine devam edileceği görüşünce ancak bazıları ise TCMB’nin kasım ayını pas geçeceğini düşünüyor.

Dolar ve euro fiyatı rekor kırdı! TCMB'nin 18 Kasım'daki faiz kararı bekleniyor (15 Kasım dolar ve euro fiyatı)
dolar,euro,döviz,Türk Lirası

Dolar/TL geçen haftanın kapanışından sonra psikolojik seviye olarak kabul edilen 10 liranın üzerini görmüştü. Kur yeni haftanın ilk gününde de yükselişini sürdürerek rekorunu tazeledi ve yeni zirvesi olan 10,05’in üzerini gördü

Geçen haftanın son saatlerinde psikolojik sınır olan 10 liranın üzerine çıkan dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününde de yükselişini sürdürüyor. Dolar/TL, bu sabah saatlerinde zirvesini 10,0505’e taşıdı. Dolardaki yükselişi takip eden euro da 11,52 seviyesine yükselerek rekor kıran bir başkan döviz kuru oldu.

TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 1994’ten bu yana görülen en düşük seviyesine geriledi. Bu, TL'nin ve Türk mallarının en fazla dış ticaret yapılan ülkelerde ucuzlaması anlamına geliyor. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ekim sonunda yaptığı açıklamada cari açığı düşürerek fiyat istikrarını sağlamayı hedeflediklerini belirtmişti.

GÖZLER 18 KASIM TCMB FAİZ TOPLANTISINDA

Küresel ekonomik kriz sonrası oluşan likidite fazlası Türk Lirası’nın da dolar karşısında erimesine neden olurken, gözler şimdi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 18 Kasım’daki faiz toplantısına çevrildi. Merkez Bankası’nın politika faizini 200 baz puan düşürerek yüzde 16'ya indirmesi tepkiye neden olmuştu. TCMB'nin söz konusu kararının ardından gözler 18 Kasım'daki Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. Ekonomistler faiz indirimine devam edileceği görüşünce ancak bazıları ise TCMB’nin kasım ayını pas geçeceğini düşünüyor.

MERKEZ’İN FAİZ İNDİRİMİ SÜRECEK Mİ?

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Enflasyon Raporu sunumunda son faiz kararı ve ‘sınırlı alan’ sorusuna yanıt vererek, “Uzun süredir sıkı para politikası uyguladık son 1 yılda 11 puan faiz yükseltmiştik. Enflasyondaki gidişatı etkileyen bu arz şoklarının geçici olduğunu düşünüyoruz. Gelinen noktada indirime gitme nedenimiz geçici sıkıntıları dışarıda tutarak kendimize bir alan gördük. Dolayısıyla gelişmelere göre yıl sonuna kadar buralardaki değişimleri arkadaşlarımız çalışıyor. Çalışmalar sonucunda geçici olarak ifade ettiğimiz durumun ne kadar imkân sağlayacağını, ne yönde gelişme göstereceğini göreceğiz. Arkadaşlarımızın çalışmaları ışığında kararlarımızı vereceğiz. Ekip çalışması ile veri odaklı analize dayalı karar veriyoruz. Merkez bankalarının geçici düşündüğü arz sıkıntılarını aynı şekilde değerlendiriyoruz, gelişmeşleri takip edip kararları vereceğiz” demişti.

Kavcıoğlu ayrıca cari fazlaya vurgu yaparak, “Cari fazla verdiğimizde çok daha sağlıklı bir fiyat istikrarına kavuşmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

BAKAN ELVAN: MB’NİN TEMEL GÖREVİ FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAKTIR

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken Merkez Bankası’na ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Merkez Bankasının temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Cari açıkta yapısal problemimiz var. Yapısal cari açığın azaltılması noktasındaki görev hükümetin görevidir. Dolayısıyla para politikasında uygulanacak araçlar bellidir. Bu araçları da Merkez Bankası uygular. Buna açıklık getirmek istedim."

DEUTSCHE BANK'TAN TCMB FAİZ TAHMİNİ

Deutsche Bank, Türkiye'de çekirdek enflasyonun Ekim ayında beklenenden düşük gelmesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verdiği son mesajlar dikkate alındığında gelecek toplantıda 100 baz puanlık faiz indirimi olabileceğini belirtti. Deutsche Bank analistleri sene sonu politika faizi tahminini de yüzde 15'ten yüzde 14'e düşürdü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...