Tgrt Haber
22 Aralık 2021 09:25

Dolar ve euro fiyatında düşüş devam ediyor... İslam Memiş'ten yeni yatırım alternatifi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘TL mevduatında kur farkı’ hamlesi sonrası dolar, euro fiyatları tepetaklak oldu. Erdoğan’ın açıklamaları sonrası piyasalarda yüzde 30’un üzerinde kayıplar yaşanırken vatandaşlar “22 Aralık dolar kaç TL, düşecek mi yükselecek mi?” sorularına cevap aramaya başladı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yaptığı açıklama ile yatırımcılara sterlin tavsiyesinde bulunurken, "Eğer TL’deki güven tekrar gelirse 10 TL seviyesindeki rakamlar bana sürpriz gelmez" dedi. İşte döviz piyasalarında son dakika gelişmeleri...

Dolar ve euro fiyatında düşüş devam ediyor... İslam Memiş'ten yeni yatırım alternatifi
dolar,euro,İslam Memiş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine toplantısı sonrasında kur korumalı TL vadeli mevduatını devreye soktuklarını açıklamasıyla Türk Lirası üç günde yüzde 32’den fazla değer kazandı.

Pazartesi günü 18,41 TL ile rekor kıran dolar/TL açıklamalar sonrası bu sabah da yüzde 2’ye yakın değer kaybederek 12,29 seviyesinden işlem görüyor. Euro da pazartesi günü 20,74 seviyesine yükselmesinin ardından 22 Aralık Çarşamba günü önceki kapanışa göre yüzde 1,3 değer kaybederek 13,85 seviyesinden alıcı ile buluşuyor.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş düşen döviz kurunu yorumladı. Memiş, yapılan hamlenin doğru olduğunu ifade ederek, “Devlet kudretini gösterdi ve gerekeni yaptı. TL’deki itibarı geri aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün akşam yapmış olduğu ekonomi paketi ve uygulamalarında özellikle TL’ye olan güveni tekrar kazanması için çok güzel bir uygulamaya gidildi” ifadelerini kullandı.

TL’YE GÜVEN GERİ GELDİ

Yapılan hamle ile birlikte vatandaşın TL’ye güveninin arttığını belirten Memiş, “Döviz kurunda köpük bir fiyatlanma vardı. Bu balon patladı ve ciddi bir düşüş yaşandı. Döviz kurunda yaşanan yüzde 40’lık değer kaybı ile 12 seviyelerine geldik. 20,63 seviyesine kadar yükselen Euro TL de ise 14 seviyelerine düştü. Altının gramı 1060 TL’den 635 seviyesine kadar düştüğünü gördük” dedi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş piyasalardaki son durumu yorumladı:

“10 TL SEVİYESİNDEKİ RAKAMLAR SÜRPRİZ DEĞİL”

Yaşanan düşüşün devam etmesini beklediğini ifade eden Memiş, “Finansal piyasalarda ekonomilerde ve ülkedeki gelişmelerde sürekli bir değişiklik yaşandığı için öngörüde bulunmak zor. 2022’deki ilk çeyrekteki tahmin edemediğimiz ve öngöremediğimiz için döviz kuru yükselmez veya düşmez demek çok hata olur. Türkiye piyasalarında döviz kurlarında bir balon vardı ve gereğinden fazla bir getiri vardı. Bu köpük alınmış oldu. 10 ve 9,60 seviyesi normal bir seviye. Şu an normalin üzerinde olduğunu düşünüyorum. Dolar kurundaki ve piyasalardaki normalleşme devam ettikçe yabancı para birimlerindeki gerilemenin bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Teknik olarak konuşmak gerekirse dolar TL kurundaki 12,50 seviyesi güçlü bir destek seviyesi. Aşağı doğru kırılmalarda 10 TL belki ocak ayı içerisinde 9,65 seviyesine kadar bu süreç devam edebilir” dedi.

İslam Memiş sürecin devam etmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamış olduğu programın kamuoyuna iyice anlatılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Ayrıca kurum ve kuruluşların bir reklam çekimi yaparak kamu spotu ile bunu vatandaşlara sık sık anlatması gerekiyor. Eğer TL’deki güven tekrar gelirse 10 TL seviyesindeki rakamlar bana sürpriz gelmez. Döviz bir yatırım aracı değildir. Döviz borcu olan vatandaşlarımız varsa 12,50 seviyesini kademeli alım ve sat olarak değerlendirebilir. ABD merkez bankası FED 2022 yılında 3 kez faiz arttıracak. Bu da uluslararası piyasada da özellikle dolar kurunun ve doların değer artışını devam ettireceği bir süreci gösteriyor. Bu dışsal bir etken içsel bir şey değildir. Döviz borcu olanlar kademli olarak alabilir.”

YATIRIMCIYA STERLİN TAVSİYESİ

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ayrıca, dolara alternatif olarak bir yatırım önerisinde bulundu.

İslam Memiş, "Eğer ısrar ile kağıt paraya yatırım yapacak olan varsa (ki erken) İngiliz Sterlini’ne (GBP) derim. Sterlin, 2022’de $ sağlam tokatlar. Sterlin, Sterlin, Sterlin…" açıklamasını yaparak Sterlin'e dikkat çekti. Memiş, dolar yerine Sterlin alın dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...