Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Kasım 2021 09:28

Dolar 12,50'ye dayandı, euro 14 lirayı geçti: Gözler Merkez Bankası'nın müdahalesinde

Dolar fiyatı bu sabah 12,50'ye dayanarak rekorunu güncelledi. Euro da doları takip etti ve zirvesini 14,06'nın üzerine çıkardı. Yükselen kur için 'Merkez Bankası müdahalede bulunacak mı?' sorusu piyasalarda merak edilirken Unicredit, Merkez Bankası'nın Türk lirasındaki değer kaybını önlemek için likidite kısıtlamaları uygulayabileceğini ve ilk olarak rezerv kullanımına başvurabileceğini öne sürdü.

Dolar 12,50'ye dayandı, euro 14 lirayı geçti: Gözler Merkez Bankası'nın müdahalesinde
dolar,euro,kur,Türk lirası,Dolar TL,Merkez Bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül ve Ekim aylarında 300 baz puan indirim yapmasının ardından, Perşembe günü de 100 baz puan indirimi ile politika faizinin yüzde 15’e çekmesi sonrasında Türk Lirası’ndaki değer kaybı hızlanmıştı.

PPK Karar Metni sonrasında Aralık ayında da faiz indirimi yapılabileceğinin sinyalinin verilmesiyle dolar / TL 11,35’in üzerini test etti. TCMB’nin Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz/nema oranını 18 Kasım'dan geçerli olacak şekilde 100 baz puan indirmesiyle yüzde 10,50 olan faiz oranı yüzde 9,50’ye çekildi. Bu gelişme ile dolar fiyatı dün yüzde 2 değer kaybederek 11,25 seviyelerinde dengelendi.

Türk Lirası dolar karşısında sert değer kaybı yaşadı. Dolar rekorunu yüzde 8 değer artışı ile 12,48'ün üzerine çıkarırken, euro ise 14 lirayı geçti. 

MERKEZ BANKASI MÜDAHALEDE BULUNACAK MI?

Bazı bankalar TCMB'nin rezerv satışı ya da piyasa dışı uygulamalara gitmemesi halinde, önümüzdeki yılın ilk aylarında yüklü faiz artışlarına gitmesini bekliyor. Ancak bu beklentiler siyasilerin açıklamaları nedeniyle gittikçe azalıyor. Son olarak Unicredit, Merkez Bankası'nın Türk lirasındaki değer kaybını önlemek için likidite kısıtlamaları uygulayabileceğini ve ilk olarak rezerv kullanımına başvurabileceğini öne sürdü. 

DOLAR FİYATI İÇİN 2022 TAHMİNİ

Unicredit ekonomistleri yayımladıkları bir araştırma raporunda kurdaki değer kaybının Aralık’ta ya da 2022’nin başlarında TCMB’yi faiz artırmaya zorlayabileceğini belirtti. Türk lirasında likidite kısıtlamaları uygulanmasını beklediklerini ve kurdaki değer kaybının önlenmesi için ilk olarak rezervlerin kullanılabileceğini söyleyen Unicredit ekonomistleri, bu önlemlerin uzun vadede işe yaramayacağını ve eninde sonunda faiz artırımının gerekli olacağını vurguladı.

Ekonomistler, TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesi durumunda likidite önlemleriyle geçici bir sıkılaşmanın daha sık görülebileceğini fakat bunun da Türk lirasındaki değer kaybının önüne geçemeyeceğini belirtti. Sene sonunda Dolar/TL 'nin 11,9 olmasını beklediklerini belirten Unicredit ekonomistleri, 2022 sonunda dolar/TL'nin 14 seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

Unicredit Ekim ayında yayımladığı raporda 2021 sonu kur tahminini 10,5 olarak belirlerken 2022 sonu tahminini 11,8 olarak belirlemişti. Böylece banka sene sonu kur tahminini 140 kuruş artırmış oldu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...