Tgrt Haber
16 Kasım 2021 14:38

Dolar yükselecek mi düşecek mi? İslam Memiş'ten 3 ihtimal...

Dünyada yükselen enflasyon nedeniyle merkez bankalarının faiz artırımına gittiği bu süreçte Türkiye, yüksek enflasyona sahip olmasına karşın faiz indirimi yapan tek ülke. Eylül'den bu yana 300 baz puan indirim yapan Merkez Bankası'nın 18 Kasım Perşembe günü yapacağı toplantı öncesinde dolar ve euronun ateşi yükseldi. Dolar rekorunu 10,24'ün üzerine çıkararak rekorunu güncelledi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar fiyatını etkileyebilecek 3 ihtimali ve piyasanın beklentilerini değerlendirdi.

Dolar yükselecek mi düşecek mi? İslam Memiş'ten 3 ihtimal...
DOLAR,euro,döviz,Türk Lirası,İslam Memiş,Dolar TL

SİNEM ERYILMAZ

Dolar/TL cuma akşamı 10 TL seviyesinin üzerini gördü ve böylece Türk Lirası bu ay en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Dolar kasım ayının ilk yarısında yüzde 4,5, yıl başından itibaren ise yüzde 35 değer kazandı. Analistler perşembe günü yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK toplantısı öncesinde oynaklığın devam etmesini bekliyor.

Eylül ayının ilk haftasından itibaren yükseliş trendinde olan ve son 6 işlem gününde de üst üste yükselen dolar/TL, bugün tarihi zirvesini 10,24'e taşıdı. Euro/TL ise 11,64 seviyelerini gördü. 

Dolar yükselecek mi düşecek mi? İslam Memiş'ten 3 ihtimal...

DOLAR FİYATINI ETKİLEYECEK 3 İHTİMAL

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar fiyatlarını etkileyecek üç ihtimali değerlendirdi. “Gözler Merkez Bankası’nda. TCMB Perşembe günü saat 14.00’te dövizin daha ne kadar yükseleceğini belirleyecek bir karar verecek” diyen İslam Memiş şunları söyledi:

“Eğer Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz indirim isteğini devam ettirirse dolar kurunda yukarı yönlü hamlelerin ne olacağını net olarak söylemek zor. Yani dolar kuru ucu açık bir şekilde yoluna devam ediyor. Merkez Bankası faiz kararını pas geçerse ya da faiz artırma ihtimali gerçekleşirse o zaman da 10 lira seviyesinin altında geri çekilme, düzeltme ve kar satışı gelebilir. Ama bu sorunun cevabını piyasada kimse veremiyor.”

EKONOMİSTLER TAHMİN YÜRÜTEMİYOR

Merkez Bankası’nın bir önceki toplantısında beklenenden daha erken ve daha çok faiz indirimi yaptığı için piyasalardaki tansiyonu artırdığını dile getiren İslam Memiş, “Şu anda faiz indirme kararı ile birlikte döviz kurlarının yoluna açık bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Merkez faiz indirimlerini devam ettirirse soru şu olacak? ‘Faiz indirimlerinin kime, ne yararı olacak?’. Bir yandan da enflasyon artmaya devam ediyor. Yüksek kur yüksek enflasyon demektir. Ve dolayısıyla da gözlerimiz Perşembe günü TCMB’nin faiz kararında olacak. Ve TCMB’nin faiz kararına ilişkin hiçbir öngörü yok. Son bir yıldır faiz toplantılarından önce beklentiler tamamen ters çıkıyor. Burada ciddi bir kargaşa var. Bu kargaşa ortadan kalkmadıkça öngörü yapmamak mümkün değil. Ama ABD ve Avrupa merkez bankalarına bakıldığında 5-6 ay önce piyasaları hazırlayan, bir yıl önceden faizlerle nasıl bir karar vereceğini net bir şekilde açıklayabiliyorlar. Ama maalesef içeride bir öngörünün gerçekleşmediğini tam ters bir öngörü ile karşı karşıya kalmaya devam ettiğimizi gözlemliyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Dolar yükselecek mi düşecek mi? İslam Memiş'ten 3 ihtimal...

MERKEZ’İN FAİZ İNDİRİMİ SÜRECEK Mİ?

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Enflasyon Raporu sunumunda son faiz kararı ve ‘sınırlı alan’ sorusuna yanıt vererek, “Uzun süredir sıkı para politikası uyguladık son 1 yılda 11 puan faiz yükseltmiştik. Enflasyondaki gidişatı etkileyen bu arz şoklarının geçici olduğunu düşünüyoruz. Gelinen noktada indirime gitme nedenimiz geçici sıkıntıları dışarıda tutarak kendimize bir alan gördük. Dolayısıyla gelişmelere göre yıl sonuna kadar buralardaki değişimleri arkadaşlarımız çalışıyor. Çalışmalar sonucunda geçici olarak ifade ettiğimiz durumun ne kadar imkan sağlayacağını, ne yönde gelişme göstereceğini göreceğiz. Arkadaşlarımızın çalışmaları ışığında kararlarımızı vereceğiz. Ekip çalışması ile veri odaklı analize dayalı karar veriyoruz. Merkez bankalarının geçici düşündüğü arz sıkıntılarını aynı şekilde değerlendiriyoruz, gelişmeşleri takip edip kararları vereceğiz” demişti.

“ENFLASYONLA MÜCADELE DÖVİZ KURUNA İSTİKRAR SAĞLAYACAK”

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan ise, bugün katıldığı toplantıda “Enflasyon cephesinde arzuladığımız seviyede değiliz, enflasyonla mücadeleyi kararlı ve bütüncül bir anlayışla sürdürdüğümüz ölçüde döviz kuru istikrara kavuşacak ve ülke risk primimiz düşecek. Bakanlık olarak enflasyonla mücadele kararlılığımızı çok net bir biçimde gösteriyoruz. Gerektiğinde makro ihtiyati tedbirleri gecikmeden alıyoruz. Güçlü kamu maliyesi, makroekonomik istikrarın en önemli dayanaklarından biri olmaya devam edecektir.” açıklamasında bulunurken dövizdeki yükselişe dair bir açıklama yapmadı.

Dolar yükselecek mi düşecek mi? İslam Memiş'ten 3 ihtimal...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...