Tgrt Haber
13 Aralık 2021 14:59

Gözler Fed’de! Dolar yükselecek mi? İslam Memiş’ten çarpıcı yorum

Altın ve dolar fiyatları ile ilgili son dakika gelişmeleri ve uzmanların altın tahmini yatırımcılar tarafından merakla takip ediliyor. Piyasalarda rekorlar günü yaşanırken Merkez Bankası’ndan dövize müdahale geldi. Şimdi gözler Merkez Bankası’nın 16 Aralık’taki faiz kararı alacağı toplantıya çevrildi. 13 Aralık Pazartesi günü yatırımcılar, “dolar kaç TL, gram altın bugün kaç TL, dolar düşecek mi yükselecek mi” sorularına cevap ararken İslam Memiş’ten kritik değerlendirme geldi.

Gözler Fed’de! Dolar yükselecek mi? İslam Memiş’ten çarpıcı yorum
dolar,merkez bankası,döviz,İslam Memiş,faiz,TCMB,dövize müdahale

Dolar/TL kuru ay başında 13,95 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sağlıksız fiyat hareketi gerekçesiyle iki defa döviz satışıyla müdahale etmişti. Merkez Bankası’nın piyasaya ne kadar müdahale ettiğiyle alakalı henüz resmi bir açıklama yapılmasa da etkisinin sınırlı olduğu gözlemlendi. Ancak geride bıraktığımız haftada boyunca 13,80 seviyelerinde bulunan dolar/TL kuru cuma günü 13,96'nın üzerini görerek yeniden rekor kırdı. Bu gelişme ile Merkez Bankası'ndan dövize 3. müdahale geldi. Yapılan açıklamada, "Sağlıksız fiyat oluşumlarından dolayı satım yönünde müdahale edilmekte" denildi.

Bugün ise 13,8834 liradan güne başlayan dolar/TL 14,63 seviyesine yükselerek tarihi rekorunu kırdı. Euro/TL 16.49 lirayı gördü. Gram altın ise 839 lirayı aşarak rekor kırdı. Piyasalardaki rekor sonrası Merkez’den döviz fiyatlarına 4'üncü kez müdahale geldi.

Merkez Bankası’nın dövize 4’üncü kez müdahale etmesini değerlendiren İslam Memiş, “Haftanın ilk işlem günündeyiz ve ciddi bir belirsizlik var. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin kredi notunu yavaş yavaş düşürmeye başladı. Bu haber akışları Türk Lirası’ndaki görünümü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. 14 lira seviyesi aslında psikolojik direnç seviyesiydi. Bu seviye çabucak geçildi. TCMB dördüncü kez devreye girdi ve döviz satarak piyasaya müdahale etti. Ancak rezerv satarak piyasaya müdahale edilmesinin bir etkisinin olmadığını görüyoruz. Bu süreçte rezerv satarak piyasaya müdahale ne kadar devam edebilir? Sağlıklı bir sonuç çıkar mı? Burada faizler noktasında tek bir silah kaldı. Perşembe günü Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek mi? Önemli olan soru bu?” ifadelerini kullandı.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRECEK Mİ?

Şimdi gözler Merkez Bankası’nın 16 Aralık Perşembe günü açıklayacağı faiz kararında. Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ve Kasım'da çekirdek TÜFE'nin kısmi gerileme göstermesi nedeniyle Merkez Bankasının 16 Aralık'ta yapılacak yılın son PPK toplantısında da faiz indirmesini bekliyor. Piyasa Merkez Bankası’nın faizlerde 100 baz puan indireceği konusunda hemfikir. Faiz ve enflasyon makasının giderek açılması, üretici fiyatlarındaki rekor seviyelerin tüketiciye gelecek aylarda yansıyacağı ve dövizdeki yüksek seviyeler nedeniyle enflasyonun 2022'in ilk çeyreğinde daha da artması bekleniyor. Fakat yeni ekonomi politikası olarak adlandırılan uygulamada faizlerdeki düşüşün enflasyonu da düşüreceği öngörülüyor.

ULUSLARARASI KURUMLARIN FAİZ TAHMİNİ

Unicredit yayımladığı bir araştırma raporunda Merkez Bankası’nın 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasını beklediklerini, gelecek yılın başlarında ise politika faizinin yüzde 12’ye kadar indirileceğini düşündüklerini belirtti. Credit Suisse analistleri ise MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun geçen hafta gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında 16 Aralık’ta faiz indirimi olmama olasılığının arttığını söylediğini belirtmişti. Aralık ayında 200 baz puanlık bir faiz indirimi beklediğini belirten Barclays, Ocak ayında 100 baz puanlık bir indirim daha olacağını düşünüyor.

Gözler Fed’de! Dolar yükselecek mi? İslam Memiş’ten çarpıcı yorum

FED KARARI DOLARA YENİ REKOR GETİREBİLİR

“Yaklaşık 2 haftadan beri Türk Lirası’nda yaşanan değer kayıpları piyasayı hem de vatandaşları tedirgin ediyor. Merkez Bankası piyasalara müdahale etti ancak dolar rekor kırmaya devam ediyor. Çünkü hamlelerin yanlış olduğunu piyasalar ispatlamış oluyor. Yapılan hamleler doğru değildir. Piyasa ile iletişim kanallarının oldukça kapalı olduğunu da gözlemliyoruz” diyen İslam Memiş şunları dile getirdi:

“Tahminlerin gerçekleşmediği ve öngörünün olmadığı bir döneme girdik. En kötüsü buydu. Bundan sonraki süreçlerde Gözümüz TCMB’de olacak. Israrla düşük faiz politikasını devam ettirmeye niyetliler. Ancak ’faiz indirimine uzun bir süre ara vereceğiz’ söylemleri gelebilir. Dünya genelinde 20 merkez bankası 2021 yılının son faiz kararını açıklayacak. Küresel piyasaların gözü Amerikan Merkez Bankası Fed’de. Fed Başkanı Jerome Powell’dan şahin tonda açıklamalar bekliyoruz. Doların uluslararası piyasalarda değerinin artacağını öngörüyoruz. İçeride de rekor kıran bir dolar kuru var. Powell’ın açıklamalarından sonra yeni rekorlar gelebilir. Yabancı para birimlerinde de agresif yükselişler görüyoruz. Özellikle döviz borcu olan insanlar ciddi anlamda tedirgin. Bu kaygının ortadan kalkması için de faiz ayarıyla oynamamak gerektiğini düşünüyorum.”

Gözler Fed’de! Dolar yükselecek mi? İslam Memiş’ten çarpıcı yorum

“PİYASALAR FİYATI KENDİ BELİRLİYOR”

Faiz indirimi ve piyasalara müdahale ne kadar devam ederse dövizde yeni rekorların geleceğinin altını çizen İslam Memiş, “Bugün gram altın 835 TL’ye kadar yükseldi. Gram altın en son 20 yıl önce yüzde 122 getiri sağlamıştı. Bugün ise yıl başından bu yana yüzde 85 değer artışını konuşuyoruz. Ve dolar kuru Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesinde. Haliyle bunlara da dikkat edilmesi gerekiyor. Söylemlerimiz karşılığını bulmuyor. Bunu eleştiri anlamında söylemek marifet değil. Piyasalar merkez bankasının önüne geçti ve piyasalar fiyatı kendi belirliyor. Dolar karşısında çok ciddi anlamda düşük bir borsa var. Yabancı yatırımcının gelmesi gayet doğal. Tarihin en düşük seviyesinde borsa. Ve şu an Türkiye’de dolarla iş yapan herkes kazanıyor” dedi.

Gözler Fed’de! Dolar yükselecek mi? İslam Memiş’ten çarpıcı yorum

“DÖVİZDEKİ ARTIŞ HENÜZ TARIMA YANSIMADI”

Döviz kurlarındaki artışın henüz tarıma yansımadığını belirten İslam Memiş, gübresinden mazotuna her şeyin dövizle maliyetli olduğunu kaydederek, “Türkiye’de döviz maliyeti olmayan hiçbir şey yok ve bunun bedeli uzun sürebilir. Umarım Merkez Bankası doğru bir karar verir. Yoksa işimiz gerçekten zor” şeklinde konuştu.

DOLARDA PİYASA BEKLENTİSİ 15 TL’Yİ GEÇTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 50 katılımcıyla gerçekleştirdiği aralık ayına ilişkin ‘Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu dolar tahmini de yer aldı. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 9,98'den 13,77'ye, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 10,93'ten 15,56'ya çıktı.

Gözler Fed’de! Dolar yükselecek mi? İslam Memiş’ten çarpıcı yorum

TÜRK LİRASI’NIN DEĞER KAYBI YÜZDE 86

Eylül ayından bu yana dolar karşısında eriyen Türk Lirası kayıplarını Kasım ve Aralık aylarında daha da arttırdı. Eylülden bu yana 400 baz puanlık indirim sonrası politika faizi yüzde 15’e çekilirken dolar/ TL çok hızlı yükseldi. Dolar son 30 günde TL’ye karşı yüzde 42, yılbaşından bu yana yüzde 86 ve geçen hafta yüzde 1,26 değer kazandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...