Tgrt Haber
24 Haziran 2022 09:34 - Güncelleme : 24 Haziran 2022 09:54

Dolarda kritik gün geldi: Hesaplara yatmaya başladı

Türk Lirasına yönelimi artırarak dolar TL kurunu aşağı çeken GES'te hesaplara yatma günü geldi. TCMB'nin faizi sabit tutmasıyla ivme kazanması beklenen dolarda sert hareketler görülmedi. Haftanın son işlem gününde dolar kurunun gündeminde bu kez GES var.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, AA
Dolarda kritik gün geldi: Hesaplara yatmaya başladı
dolar

Serbest piyasada dün 17,3520 TL olan dolar 17,3610 TL’den, euro ise dünkü 18,2610 TL’den sonra 18,2970 TL’den güne başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca, Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedinde (GES) yatırımların hesaplara aktarılacağı güne gelindi. Bugün 15-22 Haziran arasında toplanan GES taleplerinde getiriler hesaplara yatacak.

GES Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi hedeflenerek ihraç edilmişti. Talep toplama, ilk etapta kamu bankalarından yapıldı.

Yatırımcıları Türk Lirası cinsi varlıklara yönelimlere teşvik etmesi amacıyla çıkartılan paketin döviz üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.

GES’TE GETİRİ GARANTİSİ VAR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, GES ile ilgili dünkü koonuşmasında, “Gelire Endeksli Senetlerin ihracını duyurduk, talepleri topladık. Talepler çok olumlu oldu.” demişti.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden (KEGM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli GES yatırımlarında 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi bulunuyor. Bununla birlikte endeksli olunan unsurlardan bütçeye beklenenin üzerinde hasılat, aktarıldığında yatırımcılara ek getiri sağlanacak.

GES'lerin kupon ödemelerinde esas alınacak beklenen hasılat payı tutarı olarak 2022 Yılı Bütçe Kanunu'nda açıklanan 2022 yılı için toplam 874 milyon 144 bin liralık (ilgili KİT'lerden sağlanan gelir tahmini) gelir tahmini tutarı baz alınıyor.

Öte yandan 22 Aralık 2021-31 Aralık 2022 döneminde iktisap edilen, DİBS'lerden elde edilen gelir ve kazançlara yüzde sıfır stopaj uygulanacak. Bu sebeple 23 Eylül ve 23 Aralık'ta yapılacak kupon ödemelerinde stopaj oranı yüzde sıfır olarak belirlendi.

Bu ay yapılacak ihraçta Hazine tarafından belirlenen dönemsel getiri yüzde 5,32 ve yıllık bileşiği yüzde 23,04 olacak. Bu kapsamda gelir gerçekleşmelerine göre azami yıllık bileşik getiri oranı yüzde 25,54'ü bulabilecek.

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...