Tgrt Haber
16 Aralık 2021 09:36

Dolardaki rekor gram altın fiyatını uçurdu: Yeni tarihi zirve

Gram altın dolar/TL kurunun 15,26 ile yeni bir zirveye çıkmasıyla rekor tazeledi ve 875 liranın üzerini gördü.

Dolardaki rekor gram altın fiyatını uçurdu: Yeni tarihi zirve
altın,gram altın,cumhuriyet altını,çeyrek altın,ons altın

Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası (Fed) faiz ve varlık alımları ile ilgili kararını açıkladı. Buna göre faizleri sabit bırakan Fed, piyasa beklentilerine paralel olarak varlık alımlarını azalttı. Hazine kağıdı alımını 20 milyar dolar ve mortgage destekli kağıt alımlarını 10 milyar dolar azaltma kararı alan Fed, Ocak ayında 40 milyar dolar tutarında Hazine kağıdı ve 20 milyar dolar tutarında mortgage destekli kağıt olmak üzere toplam 60 milyar dolar tutarında varlık alacak.

Fed üyeleri 2022 yılında federal fon faizinin 3 kez 25'er baz puan artacağını öngördüler. Fed yetkilileri GSYH tahminlerini bu yıl için aşağı, gelecek yıl için yukarı yönde revize ettiler. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artırımlarının varlık alım programının sona erdirilmesinden kısa süre sonra başlayabileceğini söyledi.

Karar öncesinde 1770 doların altına gerileyen ons altın varlık alımlarının azaltılma kararı sonrasında belirsizliğin ortadan kalkması ile hafif yükseliş yaşadı. Ons altın bugün 1785 dolar seviyesinden fiyatlanıyor.

GRAM ALTIN REKOR KIRDI

Gram altın ise küresel piyasalarda altının sınırlı bantta hareket etmesine karşın yurt içinde dolar/TL kurunun 15,26 seviyesine kadar tarihi zirvesini görmesiyle güne rekorla başladı. Gram altın 16 Aralık Perşembe günü 875,9 lira seviyesinden alıcı buluyor.

Çeyrek altın 1380 liradan satışa sunulurken, cumhuriyet altını ise 5 bin 676’dan işlem görüyor.

Piyasalar hakkında yorum yapan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı dünyada dolar karşısında altın ve gümüş fiyatlarının ucuz olduğunun altını çizdi. İslam Memiş ons altın fiyatında yaşanan ciddi düşüş nedeniyle küresel çapta altın fiyatlarının aşağı yönlü hareket ettiğini vurgularken yurt içinde dolar/TL rekoru nedeniyle gram altın fiyatının tarihi zirvesini sürekli yenilediğini ifade etti. Memiş belirsizliğin devam etmesi ve beklentilerin karşılanmamasından dolayı gram altın fiyatı için bir hedef belirlemenin zor olduğunu vurguladı. Altın almanın zor ve maliyetli olduğunu ifade eden İslam Memiş yatırımcılara altının her zaman kazandırdığını ve önümüzdeki günlerde yeni direnç seviyelerini test edebileceğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...