Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Nisan 2019 03:55

Doları dizginledik, TL’yi de ezdirmedik

İlk çeyrekte 21 milyar dolarlık yurt içi dolar talebi, 5,50 ortalama ile karşılandı ve hesaplar 214 milyar dolara çıktı. Türkiye, muhtemel risklere karşı ciddi tampona kavuştu. Swap savaşlarını kazanan ekonomi yönetimi, TL’yi ezdirmeden gücünü korudu. Borsayı çökerten yabancı, bir haftada gittiği gibi geri geldi. BİST tekrar 100 bine yaklaştı.

Doları dizginledik, TL’yi de ezdirmedik
ekonomi,türkiye,dolar,tl

Türkiye piyasaları, geride bıraktığımız iki haftada önemli bir stres testini daha atlattı. JP Morgan’ın rezervlerdeki azalışı gösterip “TL sat” önerisiyle başlayan, sonrasında da TCMB ve bankaların operasyonu ile yurt dışında swap faizlerinin yüzde 1.000’in üzerine çıkması ile devam eden süreç, artık normale döndü. Söz konusu zaman diliminde ekonomi yönetimi ve bankalar, doları belli bir seviyede dizginlemeyi başardı. Hatta seçimden önce 5,65 TL seviyesinde bulunan dolar, seçim sonrası haftayı 5,60’a yakın tamamladı. Yani seçim sonuçları dahi dövizi etkilemedi. Bununla birlikte TCMB’nin brüt rezervleri, geçen hafta 3,9 milyar dolar artarak 96,2 milyar dolara çıktı. Türkiye ilk çeyrekte, piyasanın yüklü döviz talebini de “kurları yukarı hoplatmadan” karşıladı. Yıl başında 5,20-5,30 TL bandında seyreden kur, yurtiçi yerleşiklerin 21,3 milyar dolarlık alımına rağmen “normal karşılanabilecek” prim yaptı. Öte yandan yurtiçi döviz hesaplarının 214 milyar dolara çıkarak güçlenmesi, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin elini de güçlendirdi. Muhtemel bir döviz atağında yerlilerin elindeki bu döviz, ciddi anlamda tampon vazifesi görecek.

İŞLER İYİYE GİDİYOR
Son yaşananları değerlendiren Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya “Geldiğimiz noktada seçimlerin dövize etkisi sıfır. Önceki hafta TL bulamayan yabancılar, hisse ve tahvil satarak gerekli miktara ulaşabilmişti. Borsa 90 binli seviyelere gelmişti. Bu haftanın ikinci yarısında ise tekrar geldiler. Perşembe günkü yükselişle borsadaki tüm şirketlerin piyasa değeri, 145 milyar dolardan 150 milyar dolara yükseldi. Sadece Garanti Bankasının piyasa değeri 2,4 milyar TL artarken, THY’ninki 1,3 milyar TL yükseldi. Düşerken 1,5 milyar TL ile gerileyen borsa, yükselirken 500 milyon TL ile gitti. Yani satıcı olmaması, yukarı ittirilmeye müsait hâle getirdi. Yine 100 binlerin üzerine çıkarırlar borsayı. Türkiye ilk çeyrekte, 5,50 ortalama ile 21 milyar dolarlık talebi de karşılamayı başardı. Bunu gören S&P, ‘Şartlar değişmezse, Türk özel sektörü borç çevirmenin üstesinden gelebilecek’ dedi. İşler iyiye gidiyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...