Tgrt Haber
30 Ağustos 2021 12:53

300 bin Afgan Türkiye sınırına mı ilerliyor? İranlı gazeteciden çarpıcı yorum

Afganistan’da yaşanan kaos nedeniyle milyonlarca Afgan sığınmacı umut yolculuğuna çıktı. Yaklaşık 300 bin Afgan sığınmacının İran ile Afganistan sınırına dayandığı iddiaları gündemde. İranlı gazeteci Taha Kermani, İran’ın istese sığınmacıları engelleyebileceğini belirterek “İran’ın Türkiye’ye karşı Afgan sığınmacıları koz ve baskı aracı olarak kullanması olası” dedi.

300 bin Afgan Türkiye sınırına mı ilerliyor? İranlı gazeteciden çarpıcı yorum
İran,Sığınmacı,Türkiye,Afganistan,Pakistan

Taliban’ın Afganistan’ı kontrol altına almasıyla beraber göç dalgaları çığ gibi büyüyor. 300 bine yakın Afgan sığınmacının İran sınırında beklediği iddia ediliyor. Afgan sığınmacıların İran’a girmesi durumunda ilk hedefleri Türkiye, sonraki hedefi ise Batı ülkeleri. İranlı Gazeteci Taha Kemrani, iddialarla ilişkin TGRT Haber Bilmedikleriniz programına konuştu. Kermani, ekonomik anlamda zor durumda olan İran’ın sığınmacıları Türkiye’ye karşı bir koz ve baskı aracı olarak kullanabileceği uyarısında bulundu. 

İRAN’IN ÖNLEMLERİ YETERSİZ

İranlı gazeteci Kermani, İran’ın Afgan sığınmacılarla ilgili net bir rakam tutmasının imkansız olduğunu söyledi. İran’ın ülkeye giren sığınmacıların kaydını tuttuğunu ancak ülkeden çıkan sığınmacıların kaydını tutmadığına dikkat çeken Kermani, “İran böylece Batı’ya karşı bende bu kadar sığınmacı var, diyor. İran hükümeti oldubitti yapıyor. Afganistan ve Pakistan sınırında bile bekleyen on binlerce sığınmacı var. İran sınırında daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Türkiye ve Batı sığınmacılara cazip geliyor. Buna karşı İran önlem almış gözükmüyor” diye konuştu. 

300 bin Afgan Türkiye sınırına mı ilerliyor? İranlı gazeteciden çarpıcı yorum

SIĞINMACILAR İRAN'DA KALMAK İSTEMİYOR

İran’ın sadece Taliban ile anlaşarak bir takım önlemler aldığını belirten Kermani, “Bu yüzden İran, Taliban ile ilgili basında olumsuz haberlere yasak getirdi. İran genelde Taliban güzellemesi yapıyor. Sığınmacılar İran’da kalmak istemiyor, İran zaten ekonomik anlamda zor durumda. İran’ın Türkiye’ye karşı bu kozu kullanması ve baskı kurması olası. İran istese Afganların geçişini engelleyebilir” dedi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...