Tgrt Haber
18 Mart 2014 18:56

Çin silah ihracatında dördüncü oldu

Son yıllarda silah ihracatında da büyük ilerleme gösteren Çin, dünyada Fransa'yı geçerek en büyük 4. silah ihracatçısı oldu.

Çin silah ihracatında dördüncü oldu
Çin, silah ihracatından 4. oldu, Dünya Ekonomisi haberleri, Dünya Ekonomisi,

İsveç'in Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI'nin raporuna göre, dünyada en çok silah ihraç eden ülke ise yüzde 29'luk pay ile ABD olurken, bunu yüzde 27'lik payı ile Rusya, yüzde 7'lik pay ile Almanya, yüzde 6'lık pay ile Çin, yüzde 5'lik pay ile Fransa ve yüzde 4'lük pay ile İngiltere takip etti. Raporda ayrıca son beş yılda dünya silah ihracatının yüzde 14 oranında arttığı da kaydedildi. Raporda, Çin'in silah ihracatındaki avantajının çekirdek teknoloji yerine ucuz fiyatın olduğu kaydedildi.
Çin ana silah ihracatı bir önceki beş yıllık dönem ile karşılaştırıldığında, 2009-2013 döneminde yüzde 212 oranında arttı ve küresel silah ihracatındaki payı yüzde 6,2'ye yükseldi.
Çin'in son beş yıl içinde özellikle düşük ve orta gelirli 35 ülke için önemli silah tedarikçisi olduğu, bu alandaki ihracatının dörtte üçünü Pakistan, Bangladeş ve Myanmar'a gerçekleştirdiği de ifade edildi. Çin medyası, Çin'in silah ihracatındaki artışta Pekin yönetiminin bu alanda yaptığı yatırımların da etkili olduğunu yazdı.
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi Türkiye'nin, Çin'in HQ-9 uzun menzilli karadan-havaya füze sistemini geçen Eylül ayında satın almak istediği ve bunun Ankara'ya NATO üyeleri tarafından baskı yapılmasına neden olduğu da Çin medyasında yer aldı. Türkiye'nin 3,44 milyar dolarlık projeyi ihaleyi haleye katılan AB, ABD ve Rusya'nın yerine Çin'e vermesinin ardından Ankara yönetimin gelen baskılar üzerine bunu yeniden düşüneceği de ifade edildi.
SİLAH İTHALATINDA LİDER HİNDİSTAN OLDU
SIPRI verilerine göre en büyük silah ithalatçısı ise yine Hindistan oldu. Hindistan'ı Çin, Pakistan, Birleşik Arap emirlikleri ve Suudi Arabistan takip etti. Yeni Delhi yönetimi, tüm aldığı silahların dörtte üçünü Rusya'dan ithal etti. Hindistan'ın aldığı silah miktarı, Pakistan ve Çin'in alımlarından üç kat daha fazla olduğu da yine rapora yansıyan bilgiler arasında yer aldı. Asya ve Okyanusya devletleri tarafından silah ithalatı 2004-2008 ve 2009-2013 yılları arasında yüzde 34 oranında arttı. Afrika'da en çok silah alan ülkeler ise Cezayir, Fas ve Sudan olarak sıralandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...