Tgrt Haber
24 Şubat 2014 21:55

Kimyasal silahların sadece yüzde 11'i çıkarıldı

Hague, İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda Suriye, Ukrayna ve İran'la ilgili açıklamalarda bulundu.

Kimyasal silahların sadece yüzde 11'i çıkarıldı
kimyasal silahlar, ingiliz parlamentosu, suriye

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Esed rejiminin kimyasal silahların Suriye'den çıkarılması konusunda ayak sürüdüğünün açık olduğunu belirterek, "Suriye'nin kimyasal stoğunun sadece yüzde 11'i şimdiye kadar ülkeden çıkarıldı. Yavaş ilerleme kabul edilemez" dedi.  Suriye'ye yardım tasarısının Birleşmiş Milletlerde (BM) kabul edilmesiyle ilgili duyduğu memnuniyeti dile getiren Hague, karar tasarısının kabulünün önemli olduğunu ancak uygulanmasının daha da önemli olacağını belirtti. Ülkesinin Suriye halkına şimdiye kadar 600 milyon sterlin yardımda bulunduğuna dikkati çeken Hague, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her ay yaklaşık 5 bin Suriyeli ölüyor. 500 bini kuşatma altındaki bölgelerde. Varil bombalamalarına devam ediliyor. BM, bu yılın sonuna kadar 4 milyon Suriyeli mülteci olmasını bekliyor. Esed rejiminde, BM Güvenlik Konseyinin talep ettiği siyasi geçişe müzakere yönünde hiçbir isteklilik işareti bulunmuyor. Cenevre-2 görüşmeleri 15 Şubat'ta, hiçbir anlaşma olmadan sona erdi. Esed rejimine destek veren Rusya ve İran hükümetleri, bu sürecin ciddiye alınması ve siyasi anlaşmaya varılması konularında rejime baskı yapmalı. Rejimin kimyasal silahların Suriye'den çıkarılması konusunda ayak sürüdüğü açıktır. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütüne (OPCW) göre, Suriye'nin kimyasal stoğunun sadece yüzde 11'i ülkeden çıkarıldı. Rejim, kimyasal silahların tümünün çıkarılması için son tarih olan 5 Şubat'ı geçirdi. Bu, imha operasyonunun aylarca ertelenmesine neden oluyor ve son imha tarihi olan 30 Haziran'ı riske sokuyor. Yavaş ilerleme kabul edilemez."
Hague, Kiev'i ziyaret edecek
Ukrayna'da yaşanan son olaylara da değinen Hague, bu ülkede anayasal reforma, siyasi kültürde gelişmeye, özgür seçimlere ve yolsuzlukların son bulmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ukrayna'daki yeni hükümetin uzlaşmacı olması gerektiğine işaret eden William Hague, uluslararası toplumun da yeni hükümetle işbirliği içinde çalışması gerektiğini dile getirdi. Hague, Ukrayna'daki ekonomik durumun çok ciddi olduğunu belirterek, durumu bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştüğünü söyledi. Ukrayna ve diğer konuları ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmek üzere bugün Washington'a gideceğini dile getiren İngiltere Dışişleri Bakanı, Uluslararası Para Fonuyla (IMF) da görüşmeler yapacağını dile getirdi. Ukrayna'ya mali desteğin yeni hükümet talep ettikten sonra hızlıca sağlanabileceğini aktaran Hague, yakın zamanda Kiev'i ziyaret edeceğini kaydetti.
Hague, şöyle konuştu:
"Uluslararası mali destek, koşullar olmadan ve nasıl kullanılacağına açıklık getirilmeden sağlanamaz. Ukrayna'da demokrasinin, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasını istiyoruz. Bu, Ukrayna için Rusya ve Avrupa Birliği arasında yaptığı bir tercih değildir, bu ülkeyi gelecek için demokratik yola koymaktır. Ukrayna halkının geleceğini belirlemede özgür olmalarını istiyoruz." İran konusunda ise William Hague, nükleer programla ilgili sonraki görüşmelerin martın ortasında Viyana'da yapılacağını belirtti. Ülkesinin İran'la ilişkilerinin devam ettiğini ve İran'ın yerleşik olmayan maslahatgüzarının bugün Londra'da bulunduğunu kaydeden Hague, "İlişkilerimizi adım adım ve karşılıklı geliştirmeyi sürdüreceğiz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...