Tgrt Haber
01 Kasım 2016 09:51

Dünya rüzgar devi Türkiye'ye yatırıma hazır

Dünyanın önde gelen enerji firmalarından Vestas, Türkiye’deki yatırımları mercek altına aldı. Dev rüzgar türbini firması Vestas, Türkiye’nin yenilenebilir enerji stratejisini övdü.

Dünya rüzgar devi Türkiye'ye yatırıma hazır
vestas,türkiye,yatırım,

Enerji Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamındaki ihalelerin dünyanın gittiği yön olduğunu belirten Vestas Ürün Geliştirmeden Sorumlu Kıdemli Grup Başkanı Johnny Thomsen, Türkiye’deki gelişmelere hazırlıklı olduklarını söyledi. Thomsen diğer ülkelerde de yatırımları olduğunu ifade ederek “Türkiye’de de bunu yaparız” dedi. Bir grup Türk gazetecinin sorularını yanıtlayan Thomsen, Türkiye’nin kendileri için büyük ve önemli bir piyasa olduğunu söyledi. Firma, Türkiye’de kurduğu türbinlerin parçalarının önemli bir bölümünü burada ürettiriyor. Kule ve civata Türkiye’de üretilirken, yeni kanat fabrikası da kuruluyor.
TÜRKİYE’DE LİDER
Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre; Türkiye’nin yeni planlarını açıkladığında değerlendireceklerini dile getiren Thomsen, “YEKA gibi ihale sistemleri dünyanın gittiği yön. Hazırız. Diğer ülkelerde de yaptık, Türkiye’de de yaparız. YEKA gibi ihaleler fiyatları aşağı çektiği için bizim de maliyetleri düşürmek adına alt yüklenicilerle ortak çalışıp sinerji oluşturmamız gerekiyor. Başka ülkelerle de yaptık, Türkiye’de neden olmasın” diye konuştu. Türkiye’ye yaptıkları ihracata ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Thomsen, “Bu senenin ilk yarısında 100 MW’lık satış yaptık. Her sene bunun üzerinde satış hedefliyoruz. Türkiye’de lider konumdayız umarız böyle devam eder” cevabını verdi. Vestas, dünyada rüzgara odaklanan tek şirket konumunda bulunuyor. Dünyada bugüne kadar 76 GW’yi aşan rüzgar türbininin kurulumu yapan şirket, Türkiye’de ise bugüne kadar 1.55 GW’lik siparişin 1.2 GW’den fazlasının kurulumu gerçekleştirildi.

600 METRE YAKINDA OTURANA TAZMİNAT VAR
Danimarka’nın rüzgar enerjisi stratejisini anlatan Vestas yetkilileri kanunlara göre, türbinlerin yüzde 20’lik kısmının 4.5 kilometre yarı çapta yaşayanlara satılma hakkı olduğunu söyledi. Halkın almaması durumunda daha geniş çevredeki belediyelere teklif edilmesi gerektiğini aktaran yetkililer, alınan güvenlik önlemleri hakkında da bilgi verdi. Buna göre rüzgar türbinlerine 600 metreden yakın yaşam alanı bulunmuyor. 600 metre ve 1 kilometre arasında oturan insanlara devlet tarafından tazminat ödeniyor. Bunun yanı sıra türbin sahiplerinin yakınındaki köylere ortak alanlara harcanması koşuluyla belirli bir miktarda bağış yapılıyor. Türbinlerle ilgili gelen şikayetler arasında gölge yapması da yer alıyor. Bu şikayetin önlenmesi amacıyla Vestas türbinleri gölge belli bir açıya geldiğinde kendini kapatıyor.

KEDİLER DAHA FAZLA KUŞ ÖLDÜRÜYOR
Rüzgar türbinlerine yönelik yapılan eleştirilerin kuşların göç yollarını etkilemesine yönelik olduğuna ilişkin soruya Vestas yetkilileri şu yanıtı verdi: “Hiç ölü kuş bulunmadı. Dünya genelinde istatistiklere bakınca rüzgar türbininden ölme sayısı çok düşük. Kedilerin öldürme sayısı çok daha fazla. Doğal hayatla rüzgar türbine iç içe yaşayabiliyor.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...