Tgrt Haber
17 Eylül 2021 14:30

Dünyaca ünlü yatırım şirketinden altını sarsan açıklama: 'Neredeyse sıfırladık'

Dün sert bir düşüş yaşayan altın bugün toparlanma çabası içinde olsa da ikinci haftalık kayıp yolunda ilerliyor. Analistler küresel ekonomik toparlanma ve enflasyonun tüm dünyada endişe oluşturmasının merkez bankalarının teşvik paketlerini azaltma ihtimalini artırdığını, bu sebeple altının cazibesinin azalacağını söylediler. Ünlü yatırım şirketi BlackRock Global Allocation Fund yöneticisi de altın rezervlerine yönelik, "Bugün bunu neredeyse sıfıra indirdik” dedi.

Dünyaca ünlü yatırım şirketinden altını sarsan açıklama: 'Neredeyse sıfırladık'
altın,gram altın

SİNEM ERYILMAZ

ABD’de dün açıklanan perakende satış ve haftalık işsizlik maaşı başvurusu verilerinin ardından dolar küresel piyasalarda değer kazanırken, altın sert düşüş yaşamıştı. Ons altın önemli destek seviyesi olan 1766 doların altına inerek 1748’a kadar geriledi. 13 Ağustos sonrası dip seviyeyi gören sarı metal günlük kaybını yüzde 2,5’e çıkardı.

Yaklaşan FOMC toplantısı öncesi ons altın haftanın son günü yükselişe geçmesine rağmen ikinci haftalık kayıp yolunda ilerliyor. Ons altın şu sıralar 1762 dolardan işlem görüyor.

Analistler küresel ekonomik toparlanma ve enflasyonun tüm dünyada endişe oluşturmasının merkez bankalarının teşvik paketlerini azaltma ihtimalini artırdığını söyledi. Analistler bu sebeple altının cazibesini azaltacağını ifade etti. ABD Merkez Bankası’nın, önümüzdeki hafta bir toplantıda tahvil alımını azaltmak için zaman çizelgesini açıklayabileceği düşünülüyor. Birçok piyasa uzmanı tahvil alımını azaltma hızının altın için oldukça önemli olacağını öngörüyor.

BLACKROCK YÖNETİCİSİ ALTINLARINI SATTIĞINI AÇIKLADI

“On dört ay önce, altında oldukça önemli bir pozisyonumuz vardı,” diyen ünlü yatırım şirketi BlackRock Global Allocation Fund yöneticisi Koesterich Bloomberg Television ile yaptığı röportajda, "Bugün bunu neredeyse sıfıra indirdik” dedi. “Görüşümüz, reel oranların biraz normalleştiği yönündeyse, söz konusu emtianın 2020’nin ortasında olduğu kadar iyi çalışması pek mümkün değil,” ifadelerini kullandı.

YILLIK KAYIP YÜZDE 7

Altın, geçen yıl bir yatırımcı parası dalgasıyla rekor seviyeye çıktıktan sonra 2021’de yüzde 7’den fazla düştü. Kıymetli metal Eylül ayının ilk yarısında yüzde 3, sene başından itibaren ise yüzde 7,5 değer kaybı yaşadı.

GRAM ALTINDA SERT DÜŞÜŞ

Doların güç kazanması ve ons altındaki geri çekilmeler gram altın fiyatlarına da yansıdı. Bu gelişmeyle birlikte dün 486 lira seviyesinden açılan gram altın, 478 liraya kadar düştü. Gram altında gün içerisinde değer kaybı yüzde 1.50’yi aştı. Bugün ise güne 481 liradan başlayan gram altın, önceki kapanış seviyesinin yüzde 0.85 üzerinde 487 liradan alıcı buluyor.

ALTIN REZERVLERİ AZALIYOR

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre 10 Eylül haftasında altın rezervleri 670 milyon dolar azalarak, 40 milyar 481 milyon dolar oldu.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...