Tgrt Haber
18 Haziran 2014 23:23

Dünyanın beklediği kritik karar açıklandı!

Fed yetkilileri sıfıra yakın seviyelerde olan faizlerin 2014 sonunda yüzde 1, 2015 sonunda yüzde 1,25, 2016'daysa yüzde 2,5 seviyesine çıkmasın beklediklerini söyledi.

Dünyanın beklediği kritik karar açıklandı!
fed, faiz,

Tüm dünyanın merakla beklediği ABD Merkez Bankası (Fed) kararları açıklandı. Fed, aylık 45 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak 35 milyar dolara indirdi, faiz oranlarında ise değişikliğe gitmedi. Federal Açık Piyasa Komitesi üyelerinin çoğu Fed'in gösterge faiz oranını 2015 yılına kadar yükseltmekten kaçınacağına dair görüşlerini de yinelediler.

Federal Reserve yetkilileri 2015 yılının sonu için hedef faiz oranını yüzde 1.3 ve 2016 yılı sonu için yüzde 2.5 olarak öngördü. Fed daha önceki öngörüsünde ise daha düşük rakamlar açıklamıştı. Fed, ABD ekonomisindeki yavaş büyümenin yansıması olarak uzun vadeli öngörülen faiz oranını ise düşürdü.

Fed yetkilileri faizin 2014 sonunda yüzde 1 seviyesine çıkmasını, 2015 yılı sonuna kadar faizin yüzde 1,25 olmasını beklediklerini belirtti.

Yetkililer, 2016 sonunda faizin yüzde 2,5 olmasını beklediklerini de ifade etti. Yetkililer uzun vadeli faiz beklentilerini ise yüzde 4'ten yüzde 3,75'e çekti.

BÜYÜME RAKAMLARI REVİZE EDİLDİ
Açık Piyasa Komitesi toplantısına göre, Fed yetkilileri 2014'te ABD ekonomisi için büyüme beklentisini yüzde 2,3'ten yüzde 2,1'e çekti.

Yetkililer, 2015 yılında ABD ekonomisinin yüzde 3,2, 2016'daysa yüzde yüzde 3 büyümesini beklediklerini de açıkladı.

Rakamlar 2015 için yüzde 2,8'den, 2016 içinse yüzde 2,5'ten revize edildi.

'EKONOMİ SIÇRAMA YAPTI'
Fed yetkilileri, ABD ekonomisinin son aylarda sıçrama yaptığını dile getirdi.

'İLK ÇEYREKTEKİ YAVAŞLAMA TEKRARLANMAYACAK'
Fed yetkilileri, ABD ekonomisinin ilk çeyrekte beklenenden daha düşük bir büyüme performansı sergilemesinde zor geçen kış mevsiminin etkili olduğu ve bu yavaşlamanın sonraki çeyreklerde tekrarlanmayacağına inandıklarını da dile getirdi.

2016 İÇİN YÜZDE 2,25 ÖNGÖRÜLÜYORDU
Fed yetkilileri 2016 için daha önce faizlerin yüzde 2,25 seviyesine çıkmasını beklediklerini dile getirmşti.

Faiz tahminin yukarı çekilmesinin nedeni, Fed yetkililerinin ABD ekonomisinin gelecek iki yılda beklenenden daha iyi bir büyüme performansı göstereceğine olan inancı.

İŞSİZLİK DÜŞECEK
Fed yetkililerine göre, büyüme performansındaki iyileşme, istihdam piyasasına da yansıyacak.

Yetkililer, 2014 sonunda ABD'de işsizliğin yüzde 6'ya kadar gerilemesini beklediklerini dile getirdi.

2015 sonu içinse işsizlik beklentisi yüzde 5,4. 2016'da işsizliğin yüzde 5,1'e gerilemesi bekleniyor.

BAŞKAN KONUŞTU
ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Janet Yellen, Fed'in Açık Piyasa Komitesi toplantısında sonrasında konuştu.

Yellen, "Fed çıkış konusunda ihtiyatlı bir planlama yapıyor. Gerekli olduğunda faizleri yükseltebiliriz. Fed'in bilançosuna rağmen harekete geçme gücü var" dedi.

"İSTİHDAM İYİLEŞECEK"
Yellen, ABD istihdam piyasasının iyileşme gösterdiğini söyledi.

"EKONOMİ İSTİHDAMI DESTEKLEYECEK GÜÇTE"
Fed Başkanı, ABD ekonomisinin istihdam piyasasına destek sağlayacak güçte olduğunu belirtti. Yellen, enflasyonun yavaş yavaş istenen düzeye ineceğini de sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...