Tgrt Haber
27 Haziran 2021 16:23

e-ticaret yasası satıcıyı tedirgin etti

E-ticaretteki büyüme düzenleme ihtiyacını beraberinde getirirken, Rekabet Kurumu konuya ilişkin yasa çalışması yaptıklarının mesajını verdi. Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, dijital yasa konusunda platformlarda tedirginlik hissettiklerini belirterek, yasanın gelecek yılın ortasında hayata geçmesini hedeflediklerini söyledi.

e-ticaret yasası satıcıyı tedirgin etti
e-ticaret,,alışveriş,,online ticaret,

 

Koronavirüs salgını nedeniyle tüketici davranışları değişti. Mağazalar ve alışveriş merkezleri gibi satış kanalları aracılığıyla alışveriş trafiği giderek azalırken, e-ticaretin toplam perakende satışlar içindeki payı ters orantılı olarak artıyor.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre geçen yıl Türkiye'de 256 bin 861 işletme e-ticaret faaliyetinde bulundu. E-ticaret hacmi ise 2019’a göre yüzde 66 artışla 226,2 milyar lira olarak gerçekleşti. 2020'de sipariş adetleri 1 milyardan biraz fazlayken, yüzde 68 oranında arttı ve 2 milyar civarına ulaştı. E-ticaretin genel ticaret içindeki oranı yüzde 15,7'ye yükseldi. Türkiye’nin e-ticaret hacminin bu yıl 400 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

Bunlarla birlikte dijital platformların yol açtığı muhtemel sorunlarla ilgili etkili bir düzenleme yapma ihtiyacının, dijital piyasalarda yeni iş modelleriyle yeni rekabet sorunlarının ortaya çıkmasıyla gündeme geldi.

AVRUPA PARLAMENTOSU VE ALMANYA’DAN SONRA İLK

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, dijital pazarlara yönelik yasa çalışması yaptıklarını belirterek, dijital pazara yönelik tüketici ve satıcıyı korumaya alacak çalışmayı gelecek yıl tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Küle, görüşmede, dijital pazara yönelik hem tüketici hem satıcıyı korumaya alacak yasa çalışmasını gelecek yıl tamamlamayı hedeflediklerini ifade ederek, "Dijital yasa konusunda Avrupa Parlamentosu ve Almanya'dan sonra ilk olacağız. Verinin nasıl toplanacağını, nasıl kullanılacağını, detaylı bilinirliği ortaya koyan bir yasa olacak" dedi.

İKİ ÇALIŞMADA SONA GELİNDİ

Dijital pazarlara yönelik yasa çalışması başta olmak üzere kurumun gündemindeki konulara ilişkin bilgi veren Küle, dijital platformların yol açtığı muhtemel sorunlarla ilgili etkili bir düzenleme yapma ihtiyacının, dijital piyasalarda yeni iş modelleriyle yeni rekabet sorunlarının ortaya çıkmasıyla gündeme geldiğini kaydetti.

 “Kurumumuzca şimdiye kadar yürütülen inceleme ve soruşturmalarda da bu endişelerin artan şekilde piyasalara nüfuz ettiği görülmektedir” diyen Küle, “Üzerine düşen sorumluluğun farkında olan Rekabet Kurumu, kısa sürede yurt dışında da büyük yankılar uyandıran önemli kararlara imza atmış 'e-Pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi ve Çevrim İçi Reklamcılık Hizmetleri Sektör İncelemesi' gibi sektörün nabzını tutacak iki önemli çalışmanın da son aşamasına gelmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

HEM TÜKETİCİ HEM SATICI KORUNACAK

Küle sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dijital pazarlarla ilgili yasa hazırlıyoruz. Dijital yasa konusunda platformlarda tedirginlik hissediyoruz. Onların aleyhine olmayacağına sözü veriyorum. İş modeli çok değişti. Yerleşik firmalar oluştu, diğerlerine zarar verilmeyecek, verinin nasıl toplanacağı, nasıl kullanılacağı, detaylı bilinirliği ortaya koyan bir yasa olacak. E-pazarda hem tüketici hem satıcı korunacak. Görüş almaya başlıyoruz. Bu yasanın gelecek yılın ilk yarısında yaşama geçmesini hedefliyoruz. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği gibi geniş bir kesimden görüş alacağız."

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...