Tgrt Haber
14 Aralık 2021 15:53

Ekmeğe zamda çarpıcı detay: 9 milyon ton buğday depoda yatıyor

Son aylarda un ve süt fiyatlarında yüzde yüzü geçen fiyat artışlarına ilişkin İstanbul Ziraat Odaları Başkanı Ömer Demir’den çarpıcı bir değerlendirme geldi. Şu anda özel sektörün arpa buğday depolarında 9 milyon ton ürün olduğunu iddia eden Demir, “2 yıl ürün almasak bile depolarda hem ekmek yapmalık hem de ekmelik arpa ve buğday var” dedi.

Ekmeğe zamda çarpıcı detay: 9 milyon ton buğday depoda yatıyor
Ekmek,buğday,süt

SİNEM ERYILMAZ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) verilerine göre birçok gıda maddesinde üretici ile marketlerdeki fiyat farkı yüzde 200’i aştı; çok sayıda üründe de fiyat farkı yüzde 100 ila 200 civarında seyrediyor. 1 litre sütte ise üretici market fiyat farkı yüzde 168’lere ulaşmış durumda… Temmuz ayında 150 liraya satılan 50 kilogramlık un çuvalının fiyatı ise yüzden 100’den fazla zamlanarak bugün 400 liraya kadar yükseldi.

Temel gıda olan süt ve undaki yükselişi TGRT Haber'e değerlendiren İstanbul Ziraat Odaları Başkanı Ömer Demir, bunun ticaret değil vurgun olduğunu ifade ederek, “Meydanı boş bulduklarında sütü 18 lira da, 28 lira da yapmaya çalışırlar. Üreticiler olarak bu fiyattan biz de memnun değiliz. Sütün fiyatı üreticide 3,2 lira iken 4,75 liraya çıktı. Daha bunun sesi duyulur duyulmaz süt fiyatı marketlerde 15 lirayı aştı. Bu nasıl bir anlayış, bu nasıl bir ticaret. Burada ticaret yok, burada vurgun ve soygun var. Biz bu zamları istemiyoruz. Bizim ürettiğimiz ürünü cüzi fiyata bizden alıp kat kat fahiş fiyatla vurgun yaparak 15 liraya sattığınız zaman bunu kim alacak? Bu temel bir gıdadır. Bir ürünün alıcısı olmadığında o üründen para kazansak da memnun kalmayız” dedi.

“ZAM KONUŞTUK, ERTESİ GÜN GİRDİLERE ZAM YAPTILAR”

Fırsatçıların temel gıdaları lüks tüketim ürünü yapmak için uğraştıklarının altını çizen Ömer Demir, “7’den 70’e bunlar bizim temel gıdamız. Ama öyle bir çalışma var ki temel gıdaları lükse sokmaya çalışıyorlar. Üreticiden tüketiciye gerekli organizasyonu yapmadan bu işi başaramayız. Şu an üreticiye yapılan zam bizi memnun etmiş görünse de bile biz bu artıştan memnun değiliz. Zam konuştuk, ertesi gün girdilerimize iki kat zam yapıldı. Oyun o kadar büyük ki, hammaddelere de 4-5 lira zam geldi. Böyle giderse maalesef bu ürünler normalin dışında lüks tüketim ürünü olacak. Biz ürünü verdikten sonra 5 liraya firma bunu mal ediyor. Sütün içindeki enzimlerini çekiyor. 5 liraya mal ettiği sütün değerleri ile istisna firmaların dışındakiler oynuyor. Süt 2-2,5 liraya iniyor. Sonra dönüyor 15 liraya satıyor. İki tane aracı firma ile birlikte markete geliyor. Bizim vatandaşımız da temel gıdasını almakta git gel yaşıyor” ifadelerini kullandı.

“2 YIL ÜRÜN ALMASAK BİLE YETERLİ ARPA VE BUĞDAY VAR”

Ekmeğe yapılan zamlarla birlikte konuşulmaya başlanan un fiyatlarını da eleştiren Demir, “Şu anda özel sektörün arpa buğday depolarında 9 milyon ton ürün var. Bunlara meydanı boş bırakmamak lazım. Toprak Mahsulleri Ofisi daha radikal kararlar alacaktı. Piyasayı dengede tutacak, 1-2 senelik hesaplar yapmak zorundadır. 2 yıl ürün almasak bile depolarda hem ekmek yapmalık hem de ekmelik arpa ve buğday var. Burada oyun var ve memleketi çökertmek istiyorlar. Bunu geçmişte de yapmışlar şimdi de yapmaya çalışıyorlar. Başaramayacaklar. Duyumlarıma göre köylüyü ve çiftçiyi sokaklara davet ediyorlar. Yani karışıklık istiyorlar. Ama bunlar hep var. Biz güçlü bir devletiz. Birimlerin biraz daha mücadele etmesi gerekli” dedi.

SÜT VE UN FİYATI DÜŞECEK Mİ?

Fiyatların aşağı çekilmek zorunda olduğunu üstüne basa basa yineleyen Ömer Demir, “Radikal kararlar alırsak bu fiyatlar aşağı çekilecek, çekilmek de zorundadır. Biz bunu istemiyoruz. Dolara endeksli olduğu için bütün girdiler artıyor. Doğrudur. Peki neden bütün girdiler artarken, köylünün ürünü neden doğru düzgün artmıyor? Niye tarlada  lira olan domates markette 12 lira? Biz bunları istemiyoruz. Biz para kazanmadığımız halde üretim yapıyoruz. Ama bunlar bizim piyasadan küsüp gitmemizi istiyorlar. Çiftçi para kazanmıyor, kazanma şansı da yok. Bu fiyat aşağı düşmezse 85 milyon bunu alamaz. Bizim de sütü üretmemizin bir anlamı kalmaz” dedi.

STOKÇULUK YAPAN FİRMALARA 2 MİLYON TL’YE KADAR CEZA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hızla yasalaşmasını sağlayacaklarını söylediği stokçulukla ilgili yasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklifte stokçuluk yapanlara 100 bin TL ile 2 milyon TL arasında ceza öngörülüyor. Stokçular ile ilgili düzenleme Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Yasa'nın cezaları düzenleyen maddesinde yapıldı. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık oluşturucu, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunanlara uygulanan idari para cezasının alt ve üst sınırı yeniden belirlendi. Caydırıcılık için 50 bin lira olan alt sınır 100 bin liraya, 500 bin lira olan üst sınır ise 2 milyon liraya çıkarılacak. Düzenleme 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...