Tgrt Haber
24 Kasım 2021 14:46

'Ekmek zammı' fırıncıları birbirine düşürdü: Sendika'dan Federasyon'a sert sözler

İstanbul'da ekmeğin bazı fırınlarda 4 liradan satılacağını söyleyen Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar'ın açıklamalarına federasyondan yalanlama gelmişti. Cihan Kolivar şimdi de ekmek zammı konusunda Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı’ya sert sözlerle yüklendi.

'Ekmek zammı' fırıncıları birbirine düşürdü: Sendika'dan Federasyon'a sert sözler
ekmek zammı,,fırın,,ekmek,,zam,,un,

SİNEM ERYILMAZ

Yüksek maliyetler nedeniyle fırınların 10 güne kadar kepenk kapatmaya başlayacaklarını ifade eden Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar 50 kilogramlık un çuvalının fiyatının son 2 haftada 200 TL'den 360 TL'ye çıktığını belirtmişti. Fırınların un alamamaya başladığını ve böyle giderse ekmek üretiminin büyük riske gireceğini anlatan Kolivar, bugünden itibaren İstanbul'da bazı fırınların 3-4 TL aralığında ekmek satmaya başlayacaklarını dile getirdi.

Ekmek fiyatının 4 liraya çıkacağı sosyal medyada da geniş yankı bulurken Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı bu iddiaları yalanladı. Balcı, ekmek fiyatları konusunda federasyon dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, "Ekmeğin 4-5 lira olacağı şeklindeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. İstişarelerle çözümden yanayız. Bu konuda da kapımız herkese açık" dedi.

TÜM SORUN KAPASİTEDE

Bu açıklamanın ardından zam talebinde bulunan Cihan Kolivar, ekmek zammı konusunda Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı’ya sert sözlerle yüklendi.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da ekmek fiyatlarının 2,5 liraya yükseldiğini anımsatarak, “İstanbul’da en az bin adet fırın günlük un alır. Fırıncıların ne halde olduğu belli. Ama şu var ki federasyon kombine fırıncılığı yapıyor. Nasıl oda başkanı olduğunu bilmiyorum ama ben fırıncımın yanındayım. Hesap ortada ve çok basit bir hesapla bir ekmeğin maliyeti ortaya çıkar. Bir ekmeğin içinde 33 kalem mal var. Bu yüzden ekmek fiyatları şu anki durumda yetişmiyor. Onun bölgesinde en az ekmek yapan fırın 8 bin ekmek yapıyor günde. Ama bizim burada da fırıncı 8 bin ekmek yapsa ve 2 bin – 2 bin 500 ekmeğini tezgâhtan satsa zam yapılmasına gerek yok. Bizim bütün derdimiz kapasite. Bizim fırınlarımız 4’te 1 kapasite ile çalışıyor. Müesseselerimizin böyle para kazanma şansı yok. Bugün ekmeği 5 lira yapsak bile yarın 6 lira isteyeceğiz. Çünkü yüzde 25 kapasite ile çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“SAHTE FİYAT TARİFELERİNDEN HABERİ VAR, ELİMDE BELGELER VAR”

“Federasyon başkanı İstanbul’daki durumu biliyor. İstanbul’daki oda başkanının durumlarını da biliyor. Sahte fiyat tarifelerinden de haberi var. Bunların elimde belgeleri var” diyen Kolivar, “Ankara’da olduğu halde neden buna müdahalede bulunmuyor. Kaçak fırını olan oda başkanı olur mu? Biri 20 senedir federasyon başkanı olur mu? Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in de altında bir tane esnaf kalmadı. Ama o da konfederasyon başkanı. Bunların derdi başka” ifadelerini kullandı.

‘ODALAR KAPATILSIN, TEK ÇATI ALTINDA BİRLEŞSİN’ TALEBİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a odalarla alakalı daha önce bir öneride bulunduğunu ifade eden Kolivar, “’Meslek odalarını kapatın ve Ticaret Odası’nda meslek odası olsun. Belirli bir cironun altındakilerden de aidat alınmasın’ önerisinde bulundum. Nalıncılar odası, kuşçular odası ve daha birçok oda var. Odalar küçük esnaftan fayda sağlamak için mi var? Onların kapatılması gerekir. Biz sendikayız. İster üye olursun ister olmazsın. Ben fırıncımı savunurum. Ben mesleğimin aşığıyım, onlar mesleklerini başka amaçlarla kullanıyorlar. O yüzden aramızda ekmek olayında büyük kültür farkı var. O önce fırıncısını düşünsün.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...