Tgrt Haber
05 Eylül 2014 18:06

Ekmeklerini kırmızı biberden çıkarıyorlar

Gaziantep'in İslahiye İlçesi'nde, kırmızı biber hasadına başlanmasının ardından aflatoksinle mücadele amacıyla 3 bine yakın kişi biber çöpü temizliyor.

Ekmeklerini kırmızı biberden çıkarıyorlar
gaziantep, kırmızı biber, ekmek parası,

Biber çöpünün kilosunu 20 kuruştan temizleyerek günde 30-40 lira kazanan çoğunluğu kadın binlerce tarım işçisi, "Geçimimizi sağlamak veya ev ekonomisine katkı sunmak adına en acı işi biz yapıyoruz" dedi. İslahiye'de 20 bin dönüm alanda üretimi yapılan ve yörede 'Kırmızı altın' olarak adlandırılan biber hasadının başlamasıyla birlikte binlerce kişi, tarlalarda ve fabrikalarda çalışmaya başladı. Çoğunluğu kadın ve kızlardan oluşan tarım işçileri, tarlalarda kilosu 19 kuruşa biber toplayarak ya da kilosu 20 kuruşa biber çöpü temizleyerek para kazanıyor. Tarlada veya fabrikalarda çalışarak günde 30-40 lira kazanan tarım işçisi kadınlar, "En acı işi biz yapıyoruz. Ama para kazanmak ve ihtiyaçlarımızı karşılamak için her yıl biber hasadı mevsimini dört gözle bekliyoruz. Buradan kazanacağımız parayla temel ihtiyaçlarımızı veya çocuklarımızın okul giderlerini karşılayacağız" dedi. İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse ise aflatoksinle mücadele kapsamında acı kırmızı biberin çöpünün temizlenmesi ile ilçede yeni bir sektör oluştuğunu söyledi. Fabrikaların yanında ilçe merkezinde ve yakın köylerde oluşturulan yaklaşık 90 kırmızı biber çöpü çekme alanında yaklaşık 3 bin kadın ve genç kızın çalıştığını anlatan Köse, "Kırmızı biber hasadı sonrasında oluşturulan çöp çekme alanlarına giden biberin temizliğinde çalışanlar kilo başına 20 kuruş alıyor. Usta ayıklayıcılar 4-6 saat çalışarak 30-40 lira kazanabiliyor. Böylelikle kadınlar kendi ev ekonomilerine katkı sağlıyor" dedi. Köse, İslahiye'de üretilen kırmızı biberin Türkiye iç piyasanın yanı sıra Avrupa'ya da ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...