Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Temmuz 2022 06:53 - Güncelleme : 03 Temmuz 2022 07:01

Ekonomide yaz rüzgarı! Asgari ücret, 3600 ek gösterge, memura ek zam ve ihracatta rekor

Ekonomide gelen peş peşe yeni hamleler piyasaları da hareketlendirdi. Kurban Bayramı öncesinde asgari ücretli yüzde 30 zam ile maaşını alacak. 3600 ek göstergeden yararlanacak meslek gruplarının sayısının arttırıldı ve memura ek zam yolu göründü. Haziran ayında 23,4 milyar ihracat ile tarihin en yüksek seviyesine ulaşıldı.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Ekonomide yaz rüzgarı! Asgari ücret, 3600 ek gösterge, memura ek zam ve ihracatta rekor
asgari ücret,zam,3600 ek gösterge

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ara zam görüşmelerinin ardından kameraların karşısına geçerek yeni asgari ücretin yüzde 30 arttırılarak 5500 lira olduğunu duyurdu. Milyonlarca asgari çalışanı memnun eden zam Kurban Bayramı öncesinde hesaplara yatmış olacak. Asgari ücrete yapılan ara zammın ardından bu sefer de devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri de 4 Temmuz’da açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarına odaklandı. 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla, toplu sözleşmeden kaynaklı bu yılın ilk yarısında yüzde 7,5 zam alan devlet memurlarının 2022'nin ikinci yarısında alacağı enflasyon farkı da belli olacak. TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine göre, memur maaşlarına baz teşkil eden Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta yüzde 2,98 yükselirken, ocak-mayıs döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 35,64 artış yaşandı. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 7,5'lik zam oranı aşılırken enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıktı.

3600 EK GÖSTERGEDE MESLEK GRUPLARI YENİLENDİ

Meclis’e sunulan ek gösterge reform paketinde yapılan değişikliklerle 3600 ek göstergeden faydalanan meslek gruplarına yenileri eklendi. Mevcut düzenlemede birinci dereceye gelmiş olmak kaydıyla tüm öğretmenler, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polisler, alan sınırlaması olmaksızın 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu tüm sağlık çalışanları ile din görevlilerinin ek göstergeleri 3600’e yükseltilmişti. Ayrıca avukatlar, il müdürleri, bekçiler ve uzman jandarmalar, uzman erbaşlar gibi 3000 ek göstergeli tüm meslek gruplarının da 3600 ek gösterge düzenlemesinden faydalanmaları sağlandı. Dört meslek grubunun yanı sıra sosyal tarafların beklentileri dikkate alınarak il müdür yardımcıları, ilçe müdürleri, şube müdürleri, gelir uzmanları ve mali hizmetler uzmanları gibi kariyer uzmanlar ve denetmenlerin de 2.200 olan ek göstergeleri 3.600 ek göstergeye çıkarıldı.

AVM'LER DOLDU TAŞTI

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş salgının sona ermesiyle AVM'lerin tekrar eski günlerine döndüğünü söyledi. Altaş "Salgının geride kalması ve insanların yeniden sosyalleşmeleriyle birlikte AVM'lere ilgi de arttı. Ziyaretçi sayılarına baktığımızda genel anlamda AVM trafiğinde salgın öncesi döneme dönüldüğünü söyleyebiliriz" dedi. Altaş, AVM Perakende Ciro Endeksi’nde ilk çeyreğe bakıldığı zaman geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 126,5'lik artış görüldüğünü vurgulayarak "Ziyaret sayısı endeksinde 2022 birinci çeyrek bazında geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 83,3’lük bir artış görülüyor. 2022 sene sonu toplam ciro rakamının 365 milyar TL’ye ulaşmasını bekliyoruz. Ziyaretçi sayıları için de herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması durumunda 2019 rakamlarının yakalanacağı öngörülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...