Tgrt Haber
20 Ocak 2022 15:03

Ekonomistler faiz kararı için Fed'i işaret etti! Merkez Bankası "Ben Buradayım" dedi

Türkiye Merkez Bankası, günlerdir beklenen faiz kararını açıkladı. Daha önce 4 kez faiz indirimi yapan Merkez Bankası, bu kez politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu. Peki bu karar ne anlama geliyor? Piyasalara etkisi nedir? Merkez Bankası bu kararla neyi hedefliyor? TGRT Haber’de ekonomistler İslam Memiş ile Erkin Şahinöz çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ekonomistler faiz kararı için Fed'i işaret etti! Merkez Bankası "Ben Buradayım" dedi
Merkez Bankası faiz kararı,İslam Memiş,Erkin Şahinöz,Altın fiyatları ne olur,Dolar fiyatları artar mı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), yılın ilk faiz toplantısı sonrası faiz kararını duyurdu. Buna göre PPK, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 14’te sabit tuttu. Merkez Bankası 2021 yılının son aylarında üst üste 4 kez faiz indirimi gerçekleştirerek faizi yüzde 14'e çekmişti. Peki bu karar ne anlama geliyor, piyasalara etkisi nedir? TGRT Haber’de para ve altın piyasaları uzmanı İslam Memiş ile eski Fed ekonomisti Erkin Şahinöz faiz kararının piyasalara etkisiyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. 

MERKEZ BANKASI PİYASALARA GÜVEN VERDİ

Memiş, Merkez Bankasının faizi sabit tutma nedenini “enflasyonun baz etkisinin artması” şeklinde açıklamasını şöyle değerlendirdi: “Bütün merkez bankalarının ortak özelliği enflasyona odaklanmaları ve akabinde kendi para birimlerini daha değerli hale getirmeleri. Bu kararla Merkez Bankası, ben buradayım, piyasaları izliyorum mesajı veriyor. 26 Ocak’ta Amerikan Merkez Bankaları (Fed) faiz artırımına giderse biz yılın ilk çeyreğinde faiz artırımına gitmeyeceğiz demek istiyor. Karardan içerideki kur ataklarına ve enflasyona odaklandık, süreci izlemeye devam edeceğiz, anlamı çıkıyor.”

Ekonomistler faiz kararı için Fed'i işaret etti! Merkez Bankası

MERKEZ BANKASININ AJANDASINDA “FED” VAR 

Bütün dünyada enflasyon rakamlarının arttığına dikkat çeken Memiş, Türkiye’de enflasyonun düşmesi için zamana ihtiyaç olunduğunu söyledi. Enflasyon rakamlarının ikinci çeyrekte de artacağını belirten Memiş, bunun nedeninin yaz aylarında kuraklığa bağlı gıda sıkıntısından kaynaklanacağının altını çizdi. Memiş, yılın ilk çeyreğinde finansal piyasalarda pozisyon almaya, ikinci çeyreğinden sonra iklim değişikliğine ve faize odaklanmak gerektiğini söyledi. Türkiye’nin kur ataklarının önüne geçtiğini belirten Memiş, ekonomide kötü gidişatla mücadelenin iyi bir yönde ilerlediğini kaydetti. Memiş, Merkez Bankasının ajandasında Fed faiz kararlarının olduğuna dikkat çekti. 

PİYASA DOSTU BİR KARAR

Şahinöz, Merkez Bankasının piyasa dostu bir karar aldığını söyledi. Faizi pas geçeceğini beklediklerini belirten Şahinöz, “Piyasanın bütün derdi 3 Şubat, 3 Mart, 3 Nisan tarihleridir. Her ayın 3’ünde enflasyon rakamlarını görüyoruz. Haliyle yılı yüzde 36 ile kapatan TÜFE’nin yılın ilk çeyreğinde zirve yapacağını, yılın sonunu yüzde 25 ile kapatacağını düşünüyorum.  Türkiye’de 3 Nisan’dan sonra piyasalar rahatlayacak ve kur geri çekilecek. Ancak ilk çeyrekte enflasyonun yüzde 50’ye kadar çıkma ihtimali var” dedi.  Şahinöz, Fed’in faiz arttırması durumunda piyasalara pek etkisinin olmayacağını belirterek, “Ancak Fed faiz arttırmazsa kurda geri çekilmeye sebep olur. Ancak Fed, ABD Rusya'ya bir Ukrayna yaptırımı uygularsa faizi pas bile geçebilir” ifadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...