Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 May 2022 20:00 - Güncelleme : 26 May 2022 20:31

Merkez faizi sabitledi, dolar, altın dalgalandı! Ekonomistlerden 'ya müdahale ya da yeni zirve' yorumu geldi

Merkez Bankası, politika faizini bu ay da sabit tuttu. Piyasalar karara önce yükselişle sonra sınırlı geri çekilmeyle tepki verdi. Öte yandan önümüzdeki günlerde Fed’in faiz kararı ve enflasyon rakamlarını açıklayacak olması piyasaları şimdiden tedirgin ediyor. Peki piyasalar hangi yönde seyredecek? Dolar ve altın yükselir mi? TGRT Haber’de konunun uzmanları piyasaların geleceğine ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Merkez Bankası,Faiz kararı,İslam Memiş,Altın,Dolar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bu ay da politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabitledi. Para piyasaları önce yükseliş sonra sınırlı geri çekilme şeklinde tepki verdi. TMCB, 2022'nin ilk 4 faiz toplantısı sonrasında da faizi yüzde 14 düzeyinde sabit bırakmıştı. Önümüzdeki günlerde arka arkaya Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararı ve enflasyon rakamları açıklanacak. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının meydana getirdiği gıda krizi de piyasaları derinden etkiliyor. Peki piyasalar hangi yönde seyredecek? Dolar ve altının yükseliş trendi devam eder mi? Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Türkiye Gazetesi Yazarı Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin ile finans analisti İslam Memiş, piyasaların geleceğini yorumladı.  

PARA POLİTİKASI ÇALIŞMIYOR 

Ekonomist Prof. Dr. Emre Akin, TCMB’nin politika faizini sabit tutmasını şöyle yorumladı:

“Bütün dünyada faiz artışı furyası devam ederken TCMB, Maliye ve Hazine Bankasının politika faizini anlamlı olmaktan çıkarma politikasını takip ediyor.  Anlamlı olmaktan çıkınca referans noktamız kayboluyor. Biz de otomatik fon maliyeti hatta bankalardaki çeşitli faizlere bakmak zorunda kalıyoruz. Başımız dönüyor, piyasayı da zorluyor. Enflasyon düşerken faizler yükselsin ki birleşme noktası olsun. Bir kilometre taşı olsun. Ahenk içinde yola devam etmek için yönümüzü tayin edecek bir kilometre taşına ihtiyaç var. TL’yi revaçta kılamadığımız için para politikası çalışmıyor. Sonuç bu.” 

DOLAR 16.40 TL ÜZERİNDE KAPANIRSA… 

Dolarda kritik seviyenin 16.40 TL olduğunu söyleyen finans analisti İslam Memiş ise politika faizi kararının açıklaması ile 16.40’ı aşan doların son durumunu şöyle değerlendirdi: “16.40 TL seviyesinde tutunursa 16.60 TL seviyesine çıkabilir. Kapanışlar önemli. 16.40 TL üzerinde kapanırsa 16.60 TL seviyesini telaffuz edebiliriz. 16.40 TL üzerinde kapanış yapıp yapmayacağı konusunda endişelerim var. Yapmayabilir de, çünkü kar satışı, ara açıklamalar veya hafta sonu müdahale gelebilir. Hazırlıklı olunmalı.” 

ENFLASYON KALICI OLARAK DÜŞMEZ 

Avrupa ve ABD’nin faiz artırarak enflasyonu düşürdüğüne dikkat çeken Memiş, “Bu şartlarda önümüzdeki yılın ortasına kadar enflasyonda kalıcı düşüş öngörüyorum. Kalıcı enflasyon için çarşı pazara bakmak lazım. Önemli olan bu. TCMB ve Maliye ve Hazine Bankasının yanı sıra Adalet Bakanlığının da bu sürece dahil olması gerektiğini düşünüyorum. Ülke olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Tüm dünyanın sorunu. Ancak biz de rant ekonomisi çok daha fazla. Yasal düzenlemelerin yapılması ve uygulanması gerekiyor. Enflasyona karşı ezilen bir halk var, mülk sahipleri daha fazla kiraya vermek için dava açıyorlar” diye konuştu. 

HAZİRAN VE TEMMUZ'DA YENİ ZİRVELER 

Memiş, ileriki günlerde Fed’in faiz kararını ve enflasyon rakamlarını açıklayacağına dikkat çekti. “Haziran-Temmuz riskli aylar, yeni zirveler göreceğiz” diyen Memiş, bütün yatırım enstrümanlarının kritik seviyelerde olunduğunu söyledi. Maliye ve Hazine Bakanlığından yeni bir paket beklendiğini belirten Memiş, “Şayet bu paket kabul görürse piyasalarda hızlı bir gerileme görülebilir. Ne kadar gecikirse o kadar yeni direnç seviyelerini test eden piyasalar göreceğiz”

KREDİ KARTI TAKSİT SAYISI ARTMALI 

Kredi kartı taksit sayılarının artırılması gerektiğini belirten Memiş, enflasyonla mücadele için alınan kararların sahada denetimlerinin yapılması gerektiğini kaydetti. Memiş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Küresel finans sistemi tıkandı. Faiz artırımı yapmak zorunda kalacağız. Koşullara göre hareket edilmeli. Gün gelir yine düşürürsünüz.”

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...