Tgrt Haber
19 May 2022 17:08 - Güncelleme : 19 May 2022 17:36

El Salvador Bitcoin'den üçte birden fazla zarar etti

Dünkü hacim ağırlıklı ortalama fiyatı üzerinden yapılan Reuters hesaplamasına göre, El Salvador, şu anda 67.9 milyon dolar değerinde olan 2.301 Bitcoin’e yaklaşık 104.2 milyon dolar harcadı. Analiz, 36 milyon dolarlık kaybı gösteriyor.

El Salvador Bitcoin'den üçte birden fazla zarar etti
el salvador,bitcoin,nayib bukele

El Salvador'un Eylül ayından bu yana satın aldığı Bitcoin sayısı 2.301’e yükseldi. Bitcoin’in son haftalarda değer kaybıyla hükümetin varlıklarının üçte birinden fazlasını kaybetti.

Reuters’ta yer alan habere göre, El Salvador, bugün yaklaşık 67.9 milyon dolar değerinde olan 2.301 Bitcoin’e karşılık yaklaşık 104.2 milyon dolar harcadı. Hesaplama,Bukele'nin tweet'lerine ve satın alma tarihlerindeki fiyatların bir tahminine dayanıyor.

Kripto para bozgununun ardından Bitcoin’i ödeme aracı olarak kabul eden dünyanın ilk ülkesi olan ülke, Bitcoin tahvili de dahil olmak üzere krizden potansiyel çıkış şansını da kaybetti.

Uluslararası derecelendirme kuruluşları, Bitcoin benimsemenin kara para aklamayı kolaylaştırabileceği konusunda uyardı. Kuruluşlar, Bitcoin riski tahvil yatırımcılarına daha yüksek getiri talep etmeleri için farklı yollar gösterdi.

Bitcoin'i benimsemek, ülkeyi IMF gibi çok taraflı borç verenlerle karşı karşıya getirdi. IMF, El Salvador'un Bitcoin'i tamamen terk etmesini tavsiye etti. Maliye Bakanı Alejandro Zelaya'nın geçen yıl fonun 1.3 milyar dolar istediğini söyledi.

BITCOIN YÜZDE 45 DÜŞTÜ

Bitcoin, risksiz yatırımlara yönelen piyasa ortamında kripto varlıkların da dip yapması sonucu El Salvador'un Eylül ayı başında resmen kabul etmesinden bu yana yüzde 45 düştü. Kripto paraların en büyüğü ayrıca Mayıs ayının en yüksek seviyesinden yüzde 26 oranında geriledi.

CoinMarketCap'ten alınan verilere göre, tüm kripto para birimlerinin birleşik piyasa değeri son zamanlarda 1,2 trilyon dolara düştü. Bu miktar, geçen Kasım gelen en yüksek seviyeye göre yarısından daha az.

EL SALVADOR’A MALİYETİ ZİRVEDE

El Salvador'un borcu, 2019 sonunda 19,8 milyar dolardan Aralık itibarıyla 24,4 milyar dolara ulaşmıştı. IMF, havale ve dış finansmana bağımlı ekonomi için cari hesap açığının 2025 yılına kadar 2 milyar dolara yakın olacağını tahmin ediyor.

Ülke, bu yıl uluslararası tahvilleri nedeniyle 329 milyon dolar ve Ocak ayında vadesi dolacak 800 milyon dolarlık tahvil faizi ödemek zorunda.

Salvador tahvilleri, 75 sentte Ocak vadesi dışında dolar bazında 43,5 sent ile 34 sent arasında işlem görüyor ve ülkenin bu ödemeyi yapabileceğine dair temkinli iyimserliği yansıtıyor.

S&P Global verilerine göre, yatırımcıları önümüzdeki beş yıl içinde Salvador'da temerrüde düşmeye karşı sigortalamanın maliyeti, Çarşamba günü 2020'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Lütfü19 Mayıs 2022 18:46

Fotoğraf çok şey anlatıyor

Sonraki Haber Yükleniyor...