Tgrt Haber
25 Ekim 2021 16:51

Elçiler geri adım attı dolar düştü

10 büyükelçi konusundaki endişelerin azalması fiyatlara yansıdı. Dün akşam 9,84'ün üzerine çıkan dolar/TL şu sıralar 9,60 seviyesinin altına çekildi. Euro ise 11,15 seviyesinden işlem görüyor.

Elçiler geri adım attı dolar düştü
dolar,döviz,euro,Türk Lirası

10 büyükelçinin Osman Kavala bildirisi ile başlayan krizde ABD'den ilk açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 büyükelçiyi "İstenmeyen adam ilan edeceğiz" açıklamasın ardından ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Twitter hesabından geri adım attı. Paylaşımda diplomatik misyonların 'içişlerine karışmama' kuralını düzenleyen Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine ABD'nin riayet ettiği belirtildi. Bu paylaşımdan sonra Kanada, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda'dan da aynı açıklama geldi.

Art arda gelen açıklamalar ve diplomatik kriz oluşturacak bir karar alınmayacağına dair beklentilerin güçlenmesi dolar fiyatına yansıdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faizlerde 200 baz puan indirim yapmasının ardından 9,48’e çıkarak rekor kıran dolar/TL, kara paranın aklanması ve terörle mücadelede uluslararası standartlar kuran Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından Türkiye'nin gri listeye alınması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükelçilere dair açıklamalarının siyasi tansiyonu yükseltmesiyle Asya piyasalarında 9,84’e yükselmişti.

Kur şu sıralar 9,60 seviyesine geri çekildi. Euro da aynı dakikalarda 11,15 TL'den işlem görüyor.

"TL HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR GEVEZELİK"

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, son dönemde Türk lirası hakkında yapılan yorumları "gevezelik" olarak nitelendirerek, "Bazıları dolar/TL'nin sonsuza gidebileceğini söylüyor. Bunların hiçbirini dikkate almayın, hepsi saçmalık. Bu bağlamda, bir panik dolarizasyonu belirtisi yok. 13 haftalık hareketli ortalamada döviz mevduatına akışlar yatay seyrediyor" demişti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...