Tgrt Haber
27 Aralık 2021 06:38

Vatandaşa gizli destek: Gaz faturasının yüzde 80’i devletten

Doğalgaz faturasının yüzde 80'ini, elektriğin de yüzde 50'sini karşılayan devlet, vatandaşın sırtındaki yükü hafifletti. Son bir yılda vatandaşın sırtından 100 milyar liralık yük alınırken 2 milyon 400 bin ailenin de elektrik faturasının tamamı ödeniyor.

Vatandaşa gizli destek: Gaz faturasının yüzde 80’i devletten
elektrik,,doğalgaz,,devlet desteği,,ekonomi,,fatura,,fatih dönmez,

Uluslararası piyasalarda hızla artan enerji fiyatları, konutlarda kullanılan doğalgaza yansıtılmadı. Enerji Bakanı Fatih Dönmez "Vatandaş 400 liralık gaz kullandıysa, bunun 100 lirasını ödüyor. Geri kalan 300 lirayı devlet karşılıyor. Yani gazın neredeyse yüzde 80'ini devlet üstlendi" dedi. Elektrikte de benzer uygulama var. Bakan "Elektrikte faturanın yarısı hazine bütçesinden sübvanse ediliyor. Gaz ve elektrikte 100 milyar lirayı vatandaşın yerine devlet ödedi" diye konuştu. Dönmez, yeni yılda faturadan kalkacak olan TRT payının etkisinin de 3 milyar lira olduğunu söyledi.

FİYAT ARTIŞI FATURAYA YANSIMADI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez gazetelerin ekonomi yöneticileriyle yaptığı toplantıda enerji piyasalarını değerlendirdi. Enerji fiyatlarının uluslararası alanda hızla yükselmesine rağmen devlet konutlarda doğalgaz fiyatına zam yapmadı. Faturaların yüzde 80’i devlet tarafından karşılandı. Vatandaşın kullandığı gazın 4’te 3’ünü devletin ödediğini belirten Bakan Fatih Dönmez “Vatandaş 400 liralık gaz kullandıysa, bunun 100 lirasını ödüyor. Geri kalan 300 lirayı devlet karşılıyor” dedi. Elektrikte ise faturanın yarısını devletin ödediğini belirten Bakan Dönmez, “Elektrikte de bu oran yüzde 50 seviyesinde. Faturanın yarısı hazine bütçesinden sübvanse ediliyor. Sadece doğalgaz ve elektrikte 100 milyar lirayı vatandaşın yerine devlet ödemiştir” dedi.

DAR GELİRLİYE ELEKTRİK YARDIMI

Bakan Dönmez “Doğalgazda 1.000 metreküp fiyat 1.500 dolarları buldu. 10 kat artış yaşandı. Buna rağmen bu maliyetler vatandaşa yansıtılmadı. Yüzde 32’si doğalgaz ile üretilen elektriğin de maliyeti yansıtılmadı. Bu sübvansiyon BOTAŞ’ın bilançosunu negatif etkiledi. Fark maliyeden aktarıldı. Elektrikte dar gelirli vatandaşın tüketimini de ödedik. Sosyal yardım anlamında 150 kilovatsaate kadar destek veriyoruz. Bu yardımdan 2 milyon 400 bin hane faydalanıyor. Hane başı 68 ile 137 lira arasında destekten söz ediyoruz. Bu devam edecek” şeklinde konuştu.

TRT PAYINDAN 3 MİLYAR TL

Yılbaşından itibaren faturalardan TRT payı ve Enerji Fonu’nun kalkacağını, bunun toplam etkisinin 3 milyar lira olacağını söyleyen Bakan Dönmez “Hollanda’da 1 litre benzin 1,96 avro. İspanya’da 1,48, Almanya’da 1,66... Türkiye’de 0,89. Yani 11,74 lira. Bütün ülkeler petrolü aynı fiyattan alıyor. Elektrik fiyatlarında da konut bazında Birleşik Krallık, Avrupa’da en pahalı elektriği kullanan ülke. Bu ülkede 1 kilovatsaat 0,4 avro, Almanya’da 0,37, Fransa’da ise 0,22 avro. Türkiye, Avrupa’da en ucuz elektriği kullanan ikinci ülke; 0,06 avro!.. Bizden daha ucuzu ise Ukrayna... Doğalgaz fiyatlarında ise en pahalı İsveç. Bu ülkede metreküp fiyatı 2,47 avro. Almanya’da 1,31, İtalya’da 1,32, Yunanistan’da 1,08 avro... Türkiye, Avrupa’da en ucuz doğalgazı kullanan ülke. Ülkemizde 1 metreküp doğalgaz 0,17 avro. Amsterdam’da yıl başından bu tarafa toptan elektrik fiyatı yüzde 68 artmış, Londra’da yüzde 22, Berlin yüzde 12... Gaz fiyatlarında ise daha fazla. Berlin yüzde 28 artmış, Brüksel’de yüzde 29 artmış” bilgisini verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...