Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Haziran 2021 11:38

Elektrikli araçta rekor: 3 milyon adet satıldı

Küresel otomotiv endüstrisi, salgın nedeniyle 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 16 daralmasına rağmen dünyada satılan elektrikli araç sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 41’lik rekor artışla 3 milyon adet oldu.

Elektrikli araçta rekor: 3 milyon adet satıldı
elektrikli araç,elektrikli araba,yenilenebilir enerji

Hemen hemen bütün sektörleri durma noktasına getiren Kovid-19 salgınına rağmen dünya genelinde 19 ülke 10 gigavatın üzerinde yenilenebilir enerji kurulu gücünü elektrik sistemine dâhil etti.

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin geçen yılın sonunda toplam enerji arzındaki payı neredeyse yüzde 30'u bulurken, bu kaynaklarda kurulu güç 2 bin 838 gigavata, bu alanda çalışan kişi sayısı ise 12 milyona yaklaştı. Geçen yılsonunda dünya genelinde 50 megavat ve üzerindeki hidroelektrik sistemlerine yapılan yatırımlar hariç toplam temiz enerji yatırımları ise 303,5 milyar dolara ulaştı.

Doğal kaynakların enerji üretiminde kullanımında faydalanılan teknolojiler çeşitlenirken maliyetlerde de düşüş yaşanıyor. Özellikle sistemlerin kurulumu, verimliliği ve alternatif kaynaklar için teknoloji kullanımının başı çektiği küresel enerji yatırımları Kovid-19'a rağmen yüzde 2 artış gösterdi.

Küresel ekonominin yüzde 70'ini oluşturan ülkelerde petrol, doğal gaz ve kömür üretiminde düşüşler görüldü. Küresel anlamda ise fosil yakıtların toplam enerji tüketimindeki payı son 10 yıldır değişiklik göstermedi.

GÜNEŞ ENERJİSİNDE REKOR KURULU GÜÇ İLAVESİ

Yenilenebilir enerjinin toplam elektrik üretimindeki payının yüzde 77'ye yükseltilmesi beklenirken, artışın en fazla güneş ve rüzgâr enerjisi projelerinde yaşanacağı tahmin ediliyor. Geçen yılın sonunda güneş enerjisine 139 gigavat rekor kurulu güç ilavesi gerçekleşirken, küresel güneş enerjisi elektrik üretimi kapasitesi 760 gigavat seviyesine ulaştı.

Isıtma ve soğutmada kullanılan güneş enerjisi thermal kapasitesi ise aynı dönemde 25,2 gigavat artışla 501 gigavat oldu. Küresel rüzgâr enerjisi kurulu gücü de geçen yıl sağlanan 93 gigavat artışla 743 gigavat seviyesine ulaştı.

Güneş ve rüzgâr enerjisinde maliyetler düşerken bunların teknik potansiyelleri artış gösteriyor. Çalışmalar, arazi kısıtlamaları ve teknik fizibilite dikkate alındığında bile dünyanın ihtiyacından 50 kat fazla enerjinin güneş ve rüzgârdan karşılanabileceğini ortaya koyuyor. Bir diğer ifadeyle, küresel enerji ihtiyacının fosil yakıtlara gereksinim duyulmadan tamamen temiz kaynaklarla karşılanması mümkün.

ELEKTRİKTE KULLANIM ALANI GENİŞLİYOR

Elektriğin 2050'de küresel enerji talebinin yüzde 65'ini oluşturması beklenirken, elektrik üretiminin geçen yılki seviyesine göre iki kat artacağı öngörülüyor.

Elektrik enerjisi kullanımının ısıtma, soğutma, pişirme gibi alanların yanında ulaşımda da artması elektrikli araç, şarj ünitesi ve batarya gibi teknolojilerin gelişmesine yardımcı oluyor. Küresel otomotiv endüstrisi, salgın nedeniyle 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 16 daralmasına rağmen dünyada satılan elektrikli araç sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 41’lik rekor artışla 3 milyon adet oldu. Toplam elektrikli kamyonet, kamyon ve otobüslerin sayısı da yaklaşık 1 milyona ulaştı. Bu dönemde halka açık hızlı ve yavaş şarj ünitesi sayısı 1 milyon 300 bin oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...