Tgrt Haber
06 Ocak 2022 09:09

23 milyon haneye indirimli elektrik

Elektrikte kademeli tarife, gelir seviyesi düşük olan hanelere destek sağlayacak. 150 kilovatsaate kadar tüketim yapan aboneler, düşük fiyat ödeyecek. Türkiye'de bu durumda yaklaşık 23 milyon konut var.

23 milyon haneye indirimli elektrik
kademeli tarife,,elektrik faturası,

Hayata geçirilen elektrikte kademeli tarife uygulaması 150 kilovatsaate kadar tüketim yapan aboneler düşük fiyattan elektrik kullanacak. Türkiye’de bu miktarın altında elektrik tüketen 23 milyon konutun bulunuyor. Toplam konut aboneleri içerisinde yüzde 60’ı kapsayan bu kısım ilk kademeden elektrik faturası ödeyecek.

DÜŞÜK VE YÜKSEK KADEME

Elektrikte kademeli tarifeye geçişle birlikte aylık tüketimi 150 kilovatsaate kadar olan evler düşük düşük kademe birim fiyatından, belirtilen miktarın üzerinde tüketim yapanların ise yüksek kademe birim fiyatından faturalandırılmasını öngörüyor.

Bu yıl birinci çeyrek yani ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan döneminde 150 kilovatsaate kadar olan tüketimler 38 milyon hane için kilovatsaat başına vergiler dâhil 1,37 TL’den faturalandırılacak. 150 kilovatsaatin üzerinde kullanılan her kilovatsaat tüketim için uygulanacak birim fiyat ise 2,06 TL olacak.

AMAÇ DAR GELİRLİYE DESTEK

Kademeli tarifenin hedefinin enerji kullanımında verimlilik ve özellikle gelir durumu daha az olan tüketicilere daha fazla destek sağlamak olduğunu belirten AK Parti ekonomi kurmayları, “38 milyon mesken abonesinin 23 milyonu 150 kilovatsaatin altında bir tüketim değerine sahip olup başka bir deyişle, toplam konut abonelerinin yüzde 60’ı ay olarak bu rakamın altında yani 150 kilovatsaatin altında tüketim gerçekleştirmektedir” dedi.

HALKA DESTEK DEVAM EDECEK

2002 yılında elektrik ve doğalgaz faturaları için ortalama bir hanenin ödeyeceği toplam tutarın net asgari ücretin yüzde 47’sine tekabül ettiğini belirten AK Parti kurmayları şöyle konuştu: Bugün bu rakam yeni fiyatlara, yani artış fiyatlarına rağmen 2002 yılında yüzde 47 olmasına rağmen 2022 yılında asgari ücretin yüzde 12,9’u seviyelerine gelmiştir. Konut elektrik fiyatları AB ortalaması 21,92 avro cent/kilovatsaat iken ülkemizde bu 9,16 avro cent/kilovatsaattir. Konut doğalgaz fiyatları AB ortalaması 6,39 avro cent/kilovatsaat iken ülkemizde 1,64 avro cent/kilovatsaattir. Yani 1’e 4 kattır. Maliyet bazlı fiyatlandırmanın, öngörülebilirliğin sağlanması ve enerji piyasalarının sürdürülebilirliği için zorunlu miktar kadar bir düzenleme yapılmış olmakla birlikte dünyadaki gelişmeler ve Avrupa Birliği’ndeki söz konusu fiyatlar dikkate alındığında halkımıza yüksek oranda desteğimiz devam etmektedir ve edecektir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...