Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Kasım 2021 09:20

Elektrikte ‘TRT ve altyapı katkı payı’ kaldırılıyor: Vatandaşın cebine nasıl yansıyacak?

Elektrikte ‘TRT ve altyapı katkı payının’ kaldırılması için mevzuat hazırlanıyor. Torba teklif taslağına göre bu paylar 2022 yılı başı itibarıyla kaldırılarak vatandaşın üzerindeki 3 milyarlık yüke son verilecek.

Elektrikte ‘TRT ve altyapı katkı payı’ kaldırılıyor: Vatandaşın cebine nasıl yansıyacak?
elektirik faturası,trt payı,ekonomi,erdoğan,ak parti,torba teklif

AK Parti, enerji ve tarım alanında bazı yeni düzenlemeler içiren torba teklif hazırlıyor. Elektrik faturalarındaki TRT payı ile altyapı giderlerine katılım payının kaldırılması başta olmak üzere hazırlanan torba teklif taslağına göre 2022 yılı başı itibarıyla bu paylar kaldırılarak vatandaşın üzerindeki 3 milyar liralık mali yüke son verilmiş olacak.

TORBA TEKLİFLE 2022'DE KALDIRILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde elektrik faturalarındaki TRT payı ile enerji fonu kesintilerinin de kaldırılacağını açıklamıştı.2022 yılı başı itibarıyla AK Parti’nin hazırladığı torba teklifte bu payın kaldırılması öngörülüyor. Torba teklifin en önemli ayağını bakanlıklardan AK Parti grup yönetimine gelen kanuni düzenleme taleplerini içeren enerji alanındaki yenilikler oluşturuyor. Aktif enerji bedelinin yüzde 2’si oranında TRT payı, 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu uyarınca elektrik tüketim faturalarına yansıtılıyor. 2020 yılında elektrik faturalarından TRT payı olarak vatandaştan yaklaşık 1,2 milyar liralık kesinti yapıldı. Bu rakamın 2021 yılı için ise 1,4 milyar lira olması öngörülüyor. Faturalardaki TRT payının kaldırılması kararı alınmasaydı 2022 yılında vatandaşın cebinden TRT payı olarak yaklaşık 1,7 milyar lira daha çıkacaktı. Ayrıca her bir elektrik tüketicisine abone grubu farkı olmaksızın ‘sektör altyapı giderlerine katkı payı’ aktif enerji bedeli üzerinden binde 7 oranında yansıtılıyor. Bu oran 2020 yılı sonuna kadar yüzde 1 olarak uygulanırken 2021’den itibaren binde 7’ye düşürülen bu pay da uygulamadan kaldırılacak. Altyapı giderlerine katkı payı 2020’de 1 milyar lira olarak gerçekleşirken 2021 için ise 900 milyon lira olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

VATANDAŞ 3 MİLYARLIK YÜKTEN KURTULACAK

Aynı şartlarda faturalara yansıtılmaya devam edilseydi yapılan hesaplara göre 2022 yılında yaklaşık 1,1 milyar liralık altyapı giderlerine katkı payı vatandaştan kesilecekti. Altyapı giderlerine katkı payı ve elektrik faturalarındaki TRT payı kesintisine yeni düzenlemeyle son verileceği için vatandaşın üzerindeki 3 milyar liralık mali yük kaldırılmış olacak.

BOTAŞ YENİDEN YAPILANDIRILACAK

Ayrıca, enerji verimliliğine ilişkin teşviklerin kapsamının genişletilmesi, BOTAŞ’ın yeniden yapılandırılması, elektrikli araçlara şarj hizmeti sunan istasyonların kurulmasına ilişkin kanuni altyapının oluşturulması gibi düzenlemeler de AK Parti’nin hazırladığı taslakta görülüyor.

ÇİFTÇİYE FİNANSMAN DESTEĞİ

Ayrıca taslağa göre, HES, güneş, rüzgar ve jeotermal gibi doğal kaynaklardan lisanssız elektrik üretimi yapan şirketlerle ilgili bazı yeni adımlar da atılacak. Taslakta sözleşmeli üretime yönelik yaşanan aksaklıkların giderilmesi konusunda tarım sektöründe de bazı adımların atılması öngörülüyor. Çiftçinin üretimin artırılması ve finansmana erişiminin kolaylaştırılması yeni yapılacak düzenleme ile hedefleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...