Tgrt Haber
12 Şubat 2017 14:54

Emekli maaşına intibak zammı

Yaklaşık 5 milyon emeklinin beklediği karar Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak. Karar sonrası emeklilerin maaşında 355 liraya varan miktarlarda zam olacak.

Emekli maaşına intibak zammı
emekli,maaş,intibak,

Yaklaşık 5 milyon emeklinin beklediği intibak için umutlar bitmedi. Anayasa Mahkemesi'ne giden dosyadan olumlu karar çıkması bekleniyor. Karar çıktığı takdirde 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar için yeni bir zam gündeme gelecek.

Türkiye Emekliler Derneği üyesi İbrahim Avcı, 2000 yılı öncesinde emekli olanlara yapılan intibak zammının, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara da yansıtılması için Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurdu. Kamu Denetçiliği Kurumu başvuruyu haklı buldu. Bunun üzerine Avcı, Ankara İş Mahkemesi'nde dava açtı. Ancak mahkeme davayı reddetti.

Takvim'in haberine göre, dava, Yargıtay'a taşındı. Yargıtay iş mahkemesinin kararını onayınca; Avcı, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Dosya önümüzdeki günlerde görüşülecek. Eğer yüksek mahkeme, 2000 öncesi intibakın yürürlük maddesinin iptali yönünde karar verirse, 2000 sonrası emekli olan herkese intibak zammı yolu açılacak. Bu yönde karar çıkması durumunda emeklilerin herhangi bir dava açması ya da başvuru yapması gerekmeyecek. Milyonlarca emekliye, 2000 öncesi emekli olanlara yapılan gibi 50 ile 355 lira arasında zamlar gündeme gelecek. Herkesin dosyası tek tek incelenerek karar verilecek. Bu hesaplamaların kısa sürede bitirilmesi bekleniyor.

İNTİBAK ZAMMI NEDİR?

Arapça kökenli olan İntibak, uyum ve iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması olarak tanımlanıyor. Emeklilik maaşlarını etkileyen intibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen farklı aylıklar alan emekliler arasında denge sağlamak amacıyla uygulanıyor. Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin esas alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor. Prim kazancı ve primlerinin ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı tarihlerde emekli olunması halinde emekli aylıkları eşit olmuyor. Bu durumun düzeltilmesi için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranlarında eşitliği sağlayacak düzenlemeler yapılması "intibak" olarak adlandırılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...