Tgrt Haber
25 Ekim 2021 08:02

Emekliden zam ve AGİ talebi: En düşük maaş ‘asgari ücret’ kadar olmalı

Emeklilerin Ocak 2022’de ne kadar zam alacağı tartışılmaya başlandı. Emekliler en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini, seyyanen zam modelinin getirilmesini, asgari geçim indirimi, ek ödeme tutarının yükseltilmesini ve intibak yasasının çıkarılmasını istiyorlar.

Emekliden zam ve AGİ talebi: En düşük maaş ‘asgari ücret’ kadar olmalı
ekonomi,,emekli,,emekli maaşı,,zam,,asgari ücret,,AGİ,,asgari geçim indirimi,

Emekli maaşı yılda iki kez ocak ve temmuz aylarında zamlanıyor. Yılsonunun yaklaşmasıyla birlikte emeklileri zam telaşı sardı. 2022’nin ocak ayında emeklilerin ne kadar zam alacağı tartışılmaya başlandı.

Gelecek iki aylık enflasyon verilerine göre zam oranının netleşmesi beklenirken aylıklarına ilişkin emeklilerin farklı talepleri bulunuyor. Türkiye Emekliler Derneği(TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, en düşük emekli aylığının bin 500 liraya yükseltilmesinin üzerinden 19 ay geçtiğini hatırlattı. Hayatın çok pahalandığını ve ev kirasının bile bin 500-2 bin lira olduğunu belirten Ergün, “Bir emeklinin evi yoksa mutlaka bir yakınından destek alıyor veya kayıt dışı ekonomide bir yerde bir iş yapmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

EMEKLİLERDEN ZAM VE İNTİBAK YASASI TALEBİ

Emeklilerin beklentilerine ilişkin de konuşan ve en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi gerektiğini belirten Ergün, “Asgari ücret seviyesine çıkarılırsa insanlar biraz nefes alır. Bizler yüzde 4 ek ödeme alıyoruz. Bir emeklinin 3 bin lira maaşı varsa, yüzde 4 ek ödemeyle 120 lira alıyor. Çalışanlar, asgari geçim indirimi adı altında 300 liranın üzerinde yardım alıyor. Emekli ve çalışan ayrılmamalı. Devlet, böyle bir asgari geçim indirimi veriyorsa emekliye de vermeli” dedi. Ek ödeme tutarının da yüzde 4’ten yüzde 10’a çıkarılması gerektiğini söyleyen Ergün “Ayrıca, 2000 yılı sonrası emeklilerin intibak yasası çıkarılmalı” diye konuştu.  Ergün yüzdeli zam modeline de eleştirilerde bulunarak seyyanen zam modelinin getirilmesi gerektiğini de söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...