Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Ağustos 2014 10:52

Emeklilikte yeni dönem başlıyor!

Torba düzenleme; çalışan annelere, borçlu Bağ-Kur'lulara, madencilere ve gurbetçilere erken emeklilik getiriyor.

Emeklilikte yeni dönem başlıyor!
emeklilik,torba yasa,yeni dönem,borçlar,bağkur,

Torbadan emeklilikle ilgili pek çok düzenleme çıktı. Meclis'te görüşmeleri süren torba yasa tasarısı, 4 kesime emeklilik, Sosyal Güvenlik Destek Primi borcu olan çalışan emeklilere de yapılandırma müjdesi içeriyor.
ÇALIŞAN ANNELER: SSK'lılara tanınan doğum borçlanması hakkı genişletiliyor. Bağ-Kur'lu ve memur kadınlar da doğum borçlanması yapabilecek. Torba yasa tasarısı ile doğum borçlanması yapılabilecek çocuk sayısı da 2'den 3'e çıkarılıyor. Böylece çalışan anneler emeklilik için 6 yıl kazanabilecek.
GÜNÜ DOLAN DONDURACAK
BORÇLU BAĞ-KUR'LULAR: Çok sayıda Bağ-Kur'lu borç yapılandırması sayesinde emekli olabilecek. Düzenlemeye göre, borçlu Bağ-Kur'lular bunları ya faizini sildirerek yapılandıracak ya da hizmet süresiyle birlikte donduracak. Borcunu yapılandıran Bağ-Kur'lular, bu şekilde günleri tamamlanıyorsa emeklilik işlemlerini başlatacak. Günü ve yaşı dolmuş Bağ- Kur'lular da, borçlarını dondurup emeklilik hakkı kazanacak. Yaklaşık 1.3 milyon Bağ-Kur'luya borçlarını yapılandırma fırsatı veren yasayla, son 5 yılında işçi olarak çalışanlara işçi statüsünde emeklilik yolu açılıyor. Bu kapsamda olan yaklaşık 70 bin Bağ-Kur'lunun emekliliğinin önündeki engel de kalkacak.

MADENCİLER: Madenciler için 55 olan emeklilik yaşı da 50'ye iniyor. Böylece yeraltında çalışanlar 5 yaş daha önce emekli olacak. Yıpranma hakkı da düşünüldüğünde yer altında çalışan bir madencinin emeklilik yaşı 43'e kadar inebilecek.
GURBETÇİLER: Mavi Kartlı olarak adlandırılan gurbetçiler, dava açmadan yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri borçlanıp emekli olabilecek.
BORÇLAR BİTİYOR

Torba yasa tasarısı çalışan emeklilerin Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borçlarına da yapılandırma imkanı getiriyor. Emekliler, bir işyerinde çalışıyorlarsa SGDP kesintisini işveren ödüyor. Ama emekli bir işyeri açarsa, emekli maaşından yüzde 15 kesinti yapılıyor. Emeklilerin bir çoğu bu faaliyetlerini bildirmediği için borçla karşılaşıyor. Yeni düzenleme ile bu borçların faizleri silinecek, ana para da 18 taksitte ve 36 aylık vadeyle ödenebilecek. 

Kaynak: Takvim

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...