Tgrt Haber
20 Haziran 2022 00:01 - Güncelleme : 20 Haziran 2022 00:15

Emekli ‘fark’ istiyor: En düşük maaş asgari ücret kadar olsun

Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacak mı, yapılmayacak mı? Yetkililer çalışmanın başlatıldığını duyururken emeklilerin de gözü kulağı zam haberine kilitlendi. Zira aylık 2 bin 500 lira alan yaklaşık bir buçuk milyon emekli, maaşlarının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını bekliyor.

Emekli ‘fark’ istiyor: En düşük maaş asgari ücret kadar olsun
emekli maaşı,asgari ücret,temmuz zammı

Sayısı 11 milyonu bulan emeklinin gözü, yapılması beklenilen yeni zamma kilitlendi. Temmuz ayı enflasyon farkıyla birlikte emekli için zam demek ancak emekliler arasındaki farklılıklar zam umudunu başka bahara bırakabilir. Türkiye’de en düşük emekli maaşı 2 bin 500 lira. Çalışanda ise en düşük maaş yani asgari ücret 4 bin 253 lira. Türkiye Emekliler Derneği, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini talep ediyor.

EN DÜŞÜK MAAŞ VE ÜCRET

  • En düşük emekli maaşı: 2500 TL
  • Asgari ücret: 4253 TL

Hükümet son olarak memur ve memur emeklilerinin ek göstergesinde 600 puanlık artış yaptı. Bu da maaşlara zam anlamına geliyor. Ancak memur emeklisinin dışında bir de SSK ve Bağ-Kur emeklisi var. Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, SSK ve Bağ-Kur emeklisi için de aynı oranda zam istiyor.

EMEKLİ “FARK” İSTİYOR

Kazım Ergün’e göre, memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki emekli aylığı makası her geçen yıl artıyor. Bunun için atılması gereken adım ise aylıklara enflasyon oranı dışında ek zam yapılması.

Ergün’e göre, Aralık 2002'de 184 lira olan asgari ücret, Ocak 2022'ye kadar 23 kat artarak 4 bin 253 liraya yükseldi. Aynı dönemde en düşük emekli aylığı ise sadece 10 kat arttı. Yani asgari ücrette 23 kat artış yaşanırken emekli maaşlarındaki artış ise 10 kat oldu. İşte bu nedenle emeklilerin gözü kulağı hükümetten gelecek zam haberine kilitlendi.

Bugün 1,5 milyon emekli en düşük emekli aylığı olan 2 bin 500 lirayla geçinmeye çalışıyor. Yani 1,5 milyon emeklinin geliri, asgari ücretin 1753 lira altında kalıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...