Tgrt Haber
30 Haziran 2022 11:52 - Güncelleme : 30 Haziran 2022 12:02

En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? SSK-Bağ-Kur emekli temmuz zammı ne kadar olacak?

Emekli temmuz zammında son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Temmuz ayına sayılı günler kala "En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? SSK-Bağ-Kur emekli temmuz zammı ne kadar olacak?" soruları temmuz ayında zam bekleyen milyonlarca emekli tarafından merak ediliyor. İşte memur maaşında son dakika gelişmeleri…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? SSK-Bağ-Kur emekli temmuz zammı ne kadar olacak?
emekli,maaş,temmuz zammı,zam

Milyonlarca emeklinin beklediği müjdeli haber geldi. Gelen son dakika haberine göre emekli maaşları artacak. En düşük emekli maaşlarında değişikliğe gidilerken "En düşük emekli maaşı ne kadar oldu? SSK-Bağ-Kur emekli temmuz zammı ne kadar olacak?" soruları gündemdeki yerini aldı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLDU?

5 aylık enflasyon oranı netleşirken 4 Temmuz'da açıklanacak olan Haziran enflasyon verisi ile emeklinin alacağı zam oranı da netleşecek. Geçtiğimiz Ocak ayında en düşük emekli maaşı 1.500 liradan 2.500 liraya yükseltilirken benzer bir durumun Temmuz ayında da yaşanabileceği ve en düşük emekli maaşının 3.500 TL'ye çıkması beklendiği gelen haberler arasındaydı.

Her yıl 6 aylık periyotlar halinde maaşlarına enflasyon tutarında zam eklenen emekliler 5 aylık enflasyon verisinin açıklanmasının ardından alacakları zam oranı yüzde 35'i aşmıştı. Haziran enflasyon rakamlarının eklenmesi ile emeklilerin alacağı zam oranı kesin olarak netleşecek. Haziran enflasyon verisinin eklenmesi ile yüzde 35 olan enflasyon oranın 40 seviyelerine kadar yükselmesi bekleniyor. Tam oran 4 Temmuz Pazartesi günü TÜİK tarafından enflasyon verilerinin açıklanması ile netleşecek. Öte yandan en düşük emekli maaşları Ocak 2022 tarihinde 1.500 liradan 2.500 liraya yükseltilmişti. Bu oranın da zamdan bağımsız olarak 3.500 lira seviyesine çekilmesi bekleniyordu.

3600 ek gösterge ile ilgili torba kanun teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında önerge ile ilgili değişikliğe gidildi. En düşük emekli maaşının 3500 liraya çıkarılması teklife eklendi.

Özlük ve mali haklara ilişkin torba kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alındı.Teklifin görüşmeleri esnasında en düşük emekli aylığına ilişkin madde emeklilerin lehine revize edildi.

Torba kanun teklifine AK Parti imzası ile verilen önerge ile 2500 lira olan en düşük emekli maaşının 3500 liraya yükseltilmesi kabul edildi. Torba kanun teklifi ile birlikte en düşük emekli maaşı 3500 lira olacak.

Teklifin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesiyle düzenleme hayata geçmiş olacak.

SSK-BAĞ-KUR EMEKLİ TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

5 aylık enflasyon verisi TÜİK tarafından 35,64 olarak açıklanmıştı. Haziran ayı enflasyon beklenti anketine göre aylık bazda enflasyonun 3,77'lik bir artış göstermesi bekleniyor. Haziran enflasyon rakamının bu doğrultuda gerçekleşmesi halinde emeklinin alacağı 6 aylık enflasyon verisi 39,41'e yükselecek. Bu orana refah payı eklenip eklenmeyeceği ise henüz netlik kazanmadı.

Sadece 6 aylık enflasyon verisinin maaşlara eklenmesi halinde 2000'den önce emekli olan SSK'lıların maaşı 3.292 liradan 4.589 liraya yükselecek. En düşük emekli maaşı olan 2.500 lira maaş alanların maaşı ise 3.485 liraya yükselecek.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşme sırasında önerge ile ilgili değişikliğe gidildi. 2 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığının 3 bin TL ‘ye çıkartılmasını öngören madde değiştirildi. Buna göre en düşük emekli maaşı 3500 TL olacak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...