Tgrt Haber
02 Ağustos 2021 13:41

İşveren kalifiye çalışan bulmakta zorlanıyor! En fazla yetenek açığı olan meslekler

Türkiye, donanımlı işçi bulmakta zorlanıyor. Yapılan bir araştırmada işverenlerin 51’inin aradığı yeteneği bulmakta zorlandığı ortaya konuldu. Ülkede en fazla yetenek açığı nitelikli işçi, inşaat işçisi ve mühendis olarak belirlendi.

İşveren kalifiye çalışan bulmakta zorlanıyor! En fazla yetenek açığı olan meslekler
kalifiye eleman,nitelikli işçi,çalışan,meslek

SİNEM ERYILMAZ | EKONOMİ SERVİSİ

Hızlı küreselleşme ve teknolojik değişim beraberinde beceri eksikliğini de getirdi. İşverenler yeni dünya düzenine ayak uydurmaya çalışırken kalifiye eleman en büyük sorun olarak karşılarına çıktı.

Manpower’ın araştırması dünya genelinde şirketlerin yüzde 54’ü yetenekli iş gücü bulmakta zorlandığını belirtiyor. 2019 verilerine göre bu oranın son 10 yılın en yüksek oranı olduğu bildirildi.

İşveren kalifiye çalışan bulmakta zorlanıyor! En fazla yetenek açığı olan meslekler

İŞVERENLER YETENEKLİ ÇALIŞAN BULMADA ZORLANIYOR

Raporda 2019 yılında Türkiye’deki işverenlerin 51’inin aradığı yeteneği bulmakta zorlandığı ortaya konuldu. Kalifiye çalışan bulmak konusunda yüzde 61 ile en fazla büyük ölçekli şirketlerin zorlandığı gözlemlendi. Onu sırasıyla yüzde 55 ile küçük, yüzde 48 ile orta, yüzde 45 ile mikro ölçekli şirketler takip etti.

Türkiye’de en fazla yetenek açığı nitelikli işçi, inşaat işçisi ve mühendis olarak belirlendi.

İşveren kalifiye çalışan bulmakta zorlanıyor! En fazla yetenek açığı olan meslekler

İşte en fazla yetenek açığı olan meslekler grupları

1- Elektrikçi, kaynakçı, tamirci (Nitelikli işçi)

2- İnşaat İşçisi (İnşaat)

3- kimya, elektrik, inşaat ve makine mühendisliği (Mühendis)

4- Kalite kontrol uzmanı, teknik personel (Teknisyen)

5- Yetkili muhasebeci, denetçi, finansal analist (Muhasebe ve finans)

6- Satış temsilcisi ve yöneticisi, grafiker (Satış ve pazarlama)

7- Üretim ve makine operatörü (Üretim)

8- Kamyon, kargo, inşaat makinesi, toplu taşıma aracı şoförü (Şoförlük ve lojistik)

9- Siber güvenlik uzmanı, ağ yöneticisi, teknik destek (IT)

10- Restoran ve otel çalışanı (Konaklama)

ÇALIŞANLARIN BEKLENTİLERİ ÖNEMLİ

Yetenek açığı nedeniyle işverenler gittikçe daha çok aranan yeteneklerin ihtiyaç ve isteklerini yerine getirmekte zorlanıyor, çünkü diğer şirketler de aynısını yapıyor. Bu konuda başarılı olmak için çalışanların isteklerini bütüncül bir yetenek stratejisi kapsamında değerlendirmenin önemli olduğu ifade ediliyor.

İşveren kalifiye çalışan bulmakta zorlanıyor! En fazla yetenek açığı olan meslekler

ÇALIŞANLARIN 5 İSTEĞİ

Tüm dünyada çalışanların gözünde tartışmaya kapalı olan beş istek olduğu kaydedildi. Bunlardan ilki maaş. Çalışanın maaşı cinsiyete bakılmaksızın 65 yaşın altındaki herkes için hem cezbedici hem de şirkette kalmaya teşvik eden en önemli faktör olarak belirlendi. İkinci olarak ise veri ve değerlendirmeye dayalı kişisel kariyer incelemesinin çalışanlar için önemli konu başlıkları arasında yer alıyor.

MARKA VE İTİBAR ÇALIŞAN İÇİN CEZBEDİCİ FAKTÖR

Eğitim, deneyim ve işi mutfağında öğrenme açısından çalışanların sınırlarını zorlayan çalışmalar ilk beş öncelik arasında bulunuyor. Çalışanların, çalışma takvimleri üzerinde esnekliğe ve kontrole sahip olması her yaştan, cinsiyetten ve coğrafyadan çalışanlar için ilk üç öncelik arasında gösteriliyor. Son olarak ise amaç, marka ve itibar, tüm çalışanlar için en cezbedici faktörler olarak sıralandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...