Tgrt Haber
11 Ekim 2021 16:27

Enerji krizi Rusya'ya yaradı: Hisse senetleri ve para değeri diğer ülkeleri solladı

Tüm dünyayı etkisi altına alan enerji krizi nedeniyle dünyanın en büyük enerji ihracatçısı olan Rusya'nın hisse senetleri ve para birimindeki yükseliş diğer gelişmekte olan ülkeleri solladı.

Enerji krizi Rusya'ya yaradı: Hisse senetleri ve para değeri diğer ülkeleri solladı
Rusya,Ruble,Enerji krizi

Asya ve Avrupa başta olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alan doğalgaz ve kömür fiyatlarındaki artış, dünyanın en büyük enerji ihracatçısı ülkelerinden olan Rusya’ya yaradı. Rusya’nın para birimi Ruble, bu ay en çok değerlenen gelişmekte olan ülke para birimi oldu. Ayrıca Rusya hisse senetleri, diğer gelişmekte olan hisse senetlerine göre büyük artış gösterdi.

FED GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİ KORKUTUYOR

Son haftalarda Çin’in Evergrande krizinin oluşturduğu borç temerrütleri tehdidi ve ABD Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırma beklentisi gelişmekte olan ülke piyasalarında endişe oluştursa da Rusya’nın enerji rezervleri bu endişeleri tersine çevirdi.

ABD Merkezli medya kuruluşu Bloomberg’e konuşan Londra merkezli risk fonu Carrhae Capital’in baş yatırım yetkilisi Ali Akay, “Enerji fiyatları yüksek kalmaya devam edecek ve emtia ihraç eden ülkelerdeki şirketler küresel darlıktan faydalanacaklar” dedi.

PETROL FİYATLARI YÜKSELİŞTE

Rusya’nın enerji ürünlerinin toplam 600 milyar doların üzerinde bir rezervi bulunduğu, ülkedeki petrol fiyatının Pazartesi günü Brent varil başına 6 bin ruble ile rekor kırdığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta Brent Petrol’ün varil fiyatı da 83 doların üstüne çıkarak son yılların en yükseğini görmüştü.

RUSYA'NIN PETROL İHRACAT GELİRİ YÜZDE 36,5 ARTTI

Rusya'nın petrol ihracat geliri, ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,5 artarak 67,4 milyar dolara çıktı. Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre, ülkede petrol ihracat hacmi yılın 8 ayında geçen yıla kıyasla yüzde 6,8 azalarak 150,6 milyon tona geriledi. Söz konusu dönemde Rusya'nın petrol ihracat geliri ise yüzde 36,5 artışla 67,4 milyar dolar oldu.

Petrol ve doğal gaz ihracat tutarı, Rusya'da federal bütçenin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...